Predstavljen novi dvobroj časopisa Nova riječ

Objavljeno: 14.02.2023. Pregleda: 190

Novi dvobroj časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ, dvobroj za 2022. godinu, predstavljen je u Subotici 13. veljače 2023. godine, u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Časopis izlazi u nakladi ZKVH-a i NIU Hrvatska riječ.

Novi dvobroj na blizu 350 stranica donosi raznolik i bogat sadržaj, uz sudjelovanje brojnih autora iz Srbije i inozemstva. O desetom godištu Nove riječi, kao jednom od „preživjelih“ književnih časopisa u suvremeno doba te o sadržaju novog dvobroja govorila je v. d. ravnateljica ZKVH-a i izvršna urednica Nove riječi Katarina Čeliković posebno izdvojivši novu rubriku u kojom se, sumirajući najznačajnija ostvarenja u protekloj godini, predstavlja književna produkcija u Hrvatskoj (o kojoj piše stalni suradnik časopisa Neven Ušumović) i književna produkcija Hrvata u Srbiji (koju predstavlja Nevena Baštovanović).

Na promociji je istaknuto kako je časopis od pokretanja prije 10 godina radio na izgradnji književne scene vojvođanskih Hrvata kroz predstavljanje određenih dijelova te scene (dijalektalno pjesništvo, duhovna lirika, mlada lirika, kratka priča…), te stalnih rubrika koje se bave suvremenom knjiškom produkcijom odnosno baštinom – Čitanja književne produkcije i Kritička iščitavanja hrvatske književnosti u Vojvodini. Časopis je oko sebe okupio solidan broj suradnika, kako književnih autora tako i onih koji se bave različitim segmentima knjiške i umjetničke produkcije.

O važnosti komunikacije i susretanja s književnim scenama na drugim jezicima u okruženju govorio je suradnik časopisa i pjesnik Darko Baštovanović koji je za aktualni dvobroj Nove riječi priredio izbor iz pjesništva dobitnika Brankove nagrade u Srbiji u posljednjih deset godina.

Bilo je riječi i o izazovima, ali i važnosti izlaženja književne periodike u digitalnoj eri, kao i o krizi književne kritike. O ovoj temi govorio je suradnik Nove riječi i urednik kulturne rubrike u Hrvatskoj riječi Davor Bašić Palković koji je, među ostalim, pozitivnim ocijenio što se prateći Novu riječ može steći uvid i u ukupni kulturni život ovdašnjih Hrvata.

Posebna gošća promocije bila je glavna i odgovorna urednica osječkog časopisa Književna revija Tatjana Ileš koja je, među ostalim, govorila i o prisutnosti vojvođansko-hrvatske književnosti u matičnoj, hrvatskoj kulturi. Ona je i autorica zastupljena u ovom dvobroju Nove riječi u kojoj se pojavljuje u bloku Iz đakovačkog književnog prostora.

Predstavljanje je moderirala članica uredništva Nove riječi Klara Dulić Ševčić, a bila je ovo prigoda i za razgovor suradnika o novom broju ovog časopisa.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima