Predstavljena knjiga o tradicijskoj gradnji kuća Ivana Andrašića

Objavljeno: 23.02.2011. Pregleda: 63

autor i ravnatelj-mU Domu kulture u Sonti predstavljena je 18. veljače najnovija knjiga Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, „Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću" Ivana Andrašića.

U uvodnom dijelu programa nastupili su pjevački zbor i dramska sekcija Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija", predstavljanjem pisanog stvaralaštva Ivana Andrašića. Tako su bile izvedene njegove pjesme na šokačkoj ikavici i dijelovi iz dramskog opusa, što je pokazalo njegovu privrženost ovom govoru šokačkih Hrvata. Program je vodio predsjednik Društva prof. Zvonko Tadijan koji je ujedno pročitao jedan dio iz Andrašićeve satire.

Knjiga o gradnji šokačkih kuća tiskana je kao prva u biblioteci „Prinosi za etnografska istraživanja" Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a plod je rada autora Ivana Andrašića i objavljivanja tekstova o ovoj temu u tjedniku Hrvatska riječ. Ova knjiga može postati uzor za sve one koji se budu bavili zapisivanjem tradicijske baštine, rekao je ravnatelj Zavoda i urednik knjige Tomislav Žigmanov. Pohvalivši tekst knjige, Žigmanov je pojasnio kako se na knjizi puno radilo, od recenzije, koju je odlično uradila znanstvena novakinja i asistentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Sanja Lončar, do likovne opreme Darka Vukovića i tehničkog uređenja Gábora Mészárosa.

nastup sokadije-mIvan Andrašić je zahvalio nakladniku što je prepoznao njegov dugogodišnji rad na očuvanju šokačke baštine, sjetivši se i onih koji su mu to prenijeli, a više nisu među nama.

Predstavljanju knjige prisustvovali su svi predstavnici šokačkih udruga, što je autoru i organizatorima posvjedočilo važnost ovakvih programa i rada na očuvanju tradicijske kulture putem pisanih medija, napose knjiga.

Prvo predstavljanje knjige zajednički su organizirali Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija" i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Priredila Katarina Čeliković

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima