Predstavljena knjiga poezije Mirka Kopunovića «Nad raspuklinom ćutnje»

Objavljeno: 26.07.2010. Pregleda: 46

mirkova knjiga-sudionici 2Čitanjem poezije, čovjek razvija smisao za lijepo i tako se otvara prema svakoj vrsti ljepote i užitka, a jedan takav primjer je i nova knjiga poezije Mirka Kopunovića pod nazivom «Nad raspuklinom ćutnje», u nakladi Hrvatskog akademskog društva. Knjiga je sinoć predstavljena u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, a o knjizi su govorili recenzentica Snežana Ilić i publicist Tomislav Žigmanov.

Kako je istaknula Snežana Ilić, u Mirkovim pjesmama čitamo kako u njima on čezne za puninom, za mirom, plesom i radošću i strašću, ali kako doći do svega toga ne otkrivajući se previše, i samom sebi ostaje neizrečen i nerazjašnjen do kraja, a kamoli drugome čovjeku. Čini se da Mirko, kao prototip ovdašnjeg čovjeka čezne za izlaskom iz introvertnosti, za potpunom individualizacijom.


mirkova knjiga-snezanaMirkove pjesme odlikuje... «... Krajnje suspregnuta emotivnost. U pjesmama se rijetko sreću izljevi snažnijeg osjećanja, emocije su krajnje prigušene. Ako je Mirko prototip bačkog Hrvata, onda vidimo tog čovjeka ukorijenjenog u ovdašnju bogatu zemlju, samozatajnog. A opet, kao i svaki čovjek pod nebeskim svodom on je nemiran i želi biti prepoznat i voljen kao jedinstveno biće. U toj raspuklini između crnice i čežnje za prepoznavanjem nastaju Mirkove pjesme», rekla je Snežana Ilić.

Jedna od suštinskih značajki umjetnosti je i da mora ostvariti kontakt, komunicirati s ljudima, dotaknuti ih, istaknuo je Tomislav Žigmanov.

mirkova knjiga-publika«Ovdašnji čovjek, to znamo, neće biti previše ekspresivan, previše navalentan, diskursi mu neće biti dugi, bogati, barokni. Govorit će se malo, bitno, snažno, sa strane, čak i tiho. I onda zapravo vidimo da kroz Mirkovo pjesništvo imamo jednu vrstu iskaza šireg osjećanja ne samo prostora u kojem živimo nego i osjećanja života. Zato je Mirkovo pjesništvo čitateljima blisko, ono je komunikativno.»

Poezija Mirka Kopunovića je upravo zbog toga efektna jer se, barem kada se radi o čitateljima našega podneblja, oni odmah u njoj prepoznaju, dodao je Žigmanov.

Nadahnuće za pjesme autor Mirko Kopunović vidi u svijetu oko sebe.

nad raspuklinom cutnje mk-m«Svatko od nas ima tih nadahnuća. Pored rijeke, pored žene, pored drveta i kaldrme, kad padneš, kada se digneš, ona su uvijek tu. Jedino ih treba zapisati i reći i na neki način oblikovati kako bi to i drugi spoznali.»

«Nad raspuklinom ćutnje» naslov je koji se može čak i dvojako shvatiti, kaže autor.

«Meni se činilo jako dobrim da knjigu baš ovako nazovem. Jer možemo nazvati ćutnjom ili šutnjom i trenutke kada svi osjetimo da su nas dostigle nekakve raspukline. Mislim da su one sadržane u ovih pedesetak pjesama.»

Na koncu večeri, Mirko Kopunović, te svestrani umjetnik i prevoditelj Kopunovićevih knjiga na mađarski i njemački jezik Matija Molcer pročitali su nekoliko odabranih pjesama na hrvatskom, odnosno, mađarskom i njemačkom jeziku.

Knjiga sadrži 44 pjesme podijeljene u tri poetske cjeline: «Nemiri tišine», «Zaspale ptice nebo sanjaju» i «Bačka zemlja rađa». Naslovnicu i likovne ilustracije uradio je akademski slikar Ivan Balažević.

Knjiga pjesama Mirka Kopunovića može se nabaviti u prostorijama NIU «Hrvatska riječ» i u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata.

 

mirkova knjiga-publika 3

Siniša Jurić

Napomena: tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.


Obaveštenje o kolačićima