Predstavljena nova WEB stranica Zavoda

Objavljeno: 16.06.2022. Pregleda: 97

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavio je 9 lipnja 2022. godine novu, unaprijeđenu verziju svoje internetske stranice www.zkvh.org.rs. Osim novog izgleda te optimizacije za mobitele i tablete, tu su i novi sadržaji, kazao je poslovno-administrativni tajnik ZKVH-a a ujedno i administrator stranice Josip Bako.

„Naša stranica nije takva da predstavlja samo rad Zavoda, drugi segment je predstavljanje cjelokupne kulturne scene Hrvata u Srbiji, tako da se na njemu nalaze popisi svih manifestacija, udruga kulture, imamo veliku bazu digitalizirane baštine gdje se nalazi stara periodika, stare knjige. Ono što je novo je kulturna mapa koja sadrži sve manifestacije udruga kulture Hrvata u Srbiji. Dodali smo i novi dio koji se odnosi na kulturnu baštinu, koju želimo kasnije dopunjavati sa segmentima tradicionalne kulture kao što su stari zanati, člancima o narodnoj nošnji, a sve je podijeljeno na regionalne entitete. Tu je i materijalna kulturna baština, koja ranije nije bila zastupljena na taj način, pa smo na mapu stavili etno kuće, sakralne objekte. Te stranice su tek započete i to ćemo proširivati, a imamo i dio koji se odnosi na nematerijalnu kulturnu baštinu, koji ćemo realizirati u okviru projekta za koji smo sredstva dobili od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH“, kaže Bako.

Ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov podsjetio je kako je kultura Hrvata u Vojvodini bogata i u sadašnjosti i u višestoljetnoj povijesti, ali da se o njoj malo zna, što nastoje nadomjestiti i kroz rad njihova web portala.

„Mislim da na taj način dobro nadomješćujemo tu prazninu da sadržajima koji su objavljeni možemo i više nego jasno govoriti o tome što je naše naslijeđe ovdje u Vojvodini i što postoji u suvremenim praksama kada su u pitanju hrvatske udruge kulture, koje su najbrojniji i najmasovniji dio naše kulturne scene, pa do područja znanosti koja je još uvijek nedovoljno razvijena ili onoga što se tiče rada Zavoda. Sajt je u prostoru kulture i uopće hrvatske zajednice u Srbiji najbogatiji informacijama i svatko tko želi saznati više o sadašnjosti ili prošlosti Hrvata može sada to učiniti na našim internetskim stranicama“, kazao je Žigmanov.

Izvor:Hrvatska riječ (D. B. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima