Premijera dokumentarne serije HRT-a „Pisme, bande, ljudi“ o tamburašima u Subotici

Objavljeno: 12.04.2017. Pregleda: 36

pisme bande ljudiSubotička premijera dokumentarne serije Hrvatske radio televizije „Pisme, bande, ljudi“ o tamburašima u Subotici bit će priređena u utorak, 18. travnja 2017. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, u 19,30 sati.

Dokumentarnu seriju „Pisme, bande, ljudi“ (3 ep. po 30 min.) snimila je Hrvatska radio televizija, Produkcijski odjel Kultura – uredništvo emisija pučke i predajne kulture, na području grada Subotice i okolice u ožujku/travnju i rujnu 2016. godine.

Ova trodijelna dokumentarna serija upoznat će nas s prošlošću i sadašnjošću glazbe za tambure u Subotici i okolici, odnosno kod Hrvata Bunjevaca, tijekom zadnjih sedamdesetak godina – od razdoblja prije i nakon II. svjetskog rata, do danas. Novinar subotičkog tjednika Hrvatska riječ, Zlatko Romić, dobio je u zadatak istražiti taj fenomen, pa će nas njegova potraga odvesti do raznih ljudi koji o tome imaju što za reći.

Prva epizoda bavi se značajem i utjecajem školovanog, profesionalnog subotičkog glazbenika Pere Tumbasa Haje na tamburaše Subotice i okolnih sela, u razdoblju od '40-ih do '60-ih godina XX. stoljeća, istražujući pri tom repertoar, stil i društvene okolnosti tamburaške svirke tog vremena.

Druga epizoda ove dokumentarne serije bavi se društvenom praksom funkcioniranja glazbe za tambure u Subotici i njezinoj okolici, od '60-ih do'80-ih godina XX. stoljeća. Vrsni romski sastavi profesionalno su se bavili glazbom, svirajući po ugostiteljskim lokalima, mijanama, od kojih su neke imale i kultni status, tj. bile vrlo posjećene. Bunjevcima je, međutim, svirka bila samo dodatni, ali ipak značajni izvor prihoda i oni su većinom svirali po svatovima, koji su tada uobičajeno, bez prekida, trajali od subote u jutro, do nedjelje na večer.

Treća, posljednja epizoda ove dokumentarne serije bavi se promjenama repertoara i društvenih okolnosti svirke na tamburama od 1990-ih do danas, kao i promjenom njezine uloge na području simbolike identiteta Hrvata Bunjevaca Bačke. Prije 17 godina osnovan je i „Festival bunjevački pisama“, koji potiče proizvodnju nove (popularne) glazbe za tambure, na koju su, u međuvremenu, izniman utjecaj ostvarili slavonski tamburaški sastavi i njihove pjesme. Tambura je napokon ušla i u službeni sustav glazbenog školovanja, tj. institucionalizirala se. Međutim, tamburaši danas ovdje uglavnom više ne sviraju po svatovima, već samo po nekim lokalima, čega je mnogo manje nego prije, a i s posve drukčijim repertoarom…

Seriju potpisuju: redatelj Branko Ištvančić; scenaristi: Aleksej Pavlovsky, Branko Ištvančić; narator: Zlatko Romić; autor originalne glazbe: Pere Ištvančić; stručni suradnik: Vojislav Temunović; snimatelj: Dušan Vugrinec; montažer: Mladen Radaković; rasvjeta: Ljudevit Fištrić; snimatelj tona: Mladen Šiklić; tonska obrada: Krešimir Šušljek; tajnica režije: Žaklina Komljen; producent: Mate Letica; urednik: Aleksej Pavlovsky.

Suorganizatori ove promocije su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama“ Subotica.

Ulaz na projekciju je slobodan.

 

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima