„Preprekova jesen“ 2017.

Objavljeno: 09.10.2017. Pregleda: 39

Preprekova jesen 2017 malaOd prošle godine Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo Stanislav Preprek iz Novog Sada, uz bogat program i promociju zbirke kratkih priča, svoju obljetnicu osnutka obilježava manifestacijom pod nazivom Preprekova jesen.

Ova kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu održat će se 21. listopada 2017. godine u Kulturnom centru Novog Sada, na adresi Katolička porta broj 5, s početkom u 18 sati.

Književni klub HKUPD Stanislav Preprek do sada je izdao osam zbirki pjesama, čije promocije su se jednom godišnje održavale na već tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji Hrvata u Novom Sadu pod nazivom Preprekovo proljeće, i sve vrijeme kroz dugogodišnji period rada ovog kluba osjetio se nedostatak prozne pisane riječi i širina prostora na kojem se govori hrvatski jezik. Stoga je prošle godine uredništvo odlučilo raspisati javni natječaj za neobjavljenu kratku priču na standardnom hrvatskom jeziku koji bi, uz autore članove ovog kluba, obuhvatio i sve druge zainteresirane pripovjedače hrvatske i drugih nacionalnosti koji pišu na hrvatskom jeziku.

Tako je nastala zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2016., za koju je po raspisanom natječaju prispjelo dvadesetak radova od kojih je šesnaest tiskano u zbirci. Na ovogodišnjem natječaju prispjelo je preko četrdeset radova iz cijele Vojvodine i Hrvatske, a u zbirku Preprekova jesen 2017. uvrštene su dvadeset i dvije priče.

 Stručni žiri u sastavu: dr Dragana V. Todoreskov, povjesničarka književnosti i književna kritičarka, preč. Marko Kljajić, svećenik i književnik, i mr. Pavel Domonji, književni kritičar, u uži izbor izdvojio je osam priča (navedene po abecednom redu prezimena autora): Kuća od kamika, nedavno preminulog Siniše Božulića iz Novog Sada, Dobar čovjek Paule Ćaćić iz Županje, Bomboni sa zemlje Branke Dačević iz Novog Sada, Badlove Vlaha Ercegovića iz Dubrovnika, Klarine sestre Jagode Prebeg iz Rijeke, Batak Ruže Silađev iz Sonte, Globalno uvrtanje Branimira Miroslava Tomlekina iz Novog Sada i Gospođa Empirija i gospođica Teorija Slađane Varićak iz Novog Sada.

Od njih je kao trećeplasiranu proglasio priču Batak Ruže Silađev, kao drugoplasiranu priču Bomboni sa zemlje Branke Dačević, a za najbolju priču izabrana je priča Badlove Vlaha Ercegovića.

Program u Kulturnom centru Novog Sada vodit će Vesna Aršinov, članica ženske pjevačke skupine HKUPD Stanislav Preprek, o knjizi će govoriti nosilac projekta dr Dragana V. Todoreskov i recenzent Pavel Domonji. Autori tri prvoplasirane priče će svoje radove pročitati pred auditorijem, a sve će biti propraćeno audiovizuelnom prezentacijom Ivana Dermanova.

Vlahu Ercegoviću, kao nagradu za najbolju priču, predsjednik HKUPD Stanislav Preprek Krešimir Tkalac uručit će knjigu o Stanislavu Prepreku Prognanik iz svijeta svjetlosti, za koju je u 2012. godini književnik iz Petrovaradina Ivan Balenović dobio nagradu Emerik Pavić. Troje prvoplasiranih bit će nagrađeni plaketama.

Izvjedbom više spletova pjesama iz raznih krajeva Hrvatske i Vojvodine ženska pjevačka skupina HKUPD Stanislav Preprek doprineti će ugodnoj atmosferi, a kruna programa je nastup hrvatske operske dive Antonije Mirat, akademske glazbenice, profesorice solo pjevanja i solistice iz Trogira, koja danas nastupa na najeminentnijim pozornicama svijeta i čuvena je po ulozi Kraljice noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli.

Pozivamo sve zainteresirane da 21. listopada u 18 sati dođu na Preprekovu jesen i uživaju u lijepoj riječi, lijepoj glazbi i lijepom druženju. Ulaz je slobodan.

 Očekujemo također da manifestacija Preprekova jesen sa promocijom zbirke kratkih priča postane tradicionalna na razini Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao što je to već postalo Preprekovo proljeće, i već sada pozivamo zainteresirane pripovjedače da kratke priče na standardnom hrvatskom jeziku, a za zbirku kratkih priča Preprekova jesen 2018., dostave do 1. svibnja 2018. godine.

Molim da posjetite našu internet stranicu www.stanislavpreprek.org

Izvor: HKUPD Stanislav Preprek

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima