Preregistracija udruga mora biti prioritet

Objavljeno: 30.11.2010. Pregleda: 52

susret s udrugama 27112010-1Dokumentacija potrebna za preregistraciju većine hrvatskih kulturnih udruga tek se sada dovršava kako bi proces usklađivanja s novim Zakonom o udrugama napokon započeo, iako je po svemu sudeći za to bilo dovoljno vremena. Stoga je to, pored izrade kalendara kulturnih događaja, odnosno, stalnih manifestacija u okviru hrvatske zajednice u Vovjodnin za sljedeću godinu, bila tema radnog susreta predstavnika hrvatskih kulturnih udruga u Vojvodini, koji je u subotu održan u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Uzrok kašnjenja u preregistraciji nalazi se, prema riječima člana Izvršnog odbora zaduženog za kulturu Andreja Španovića, prije svega u činjenici da je administrativni kapacitet udruga nedovoljno visok.

susret s udrugama 27112010-2Do sada je preregistrirana tek trećina udruga. Ukoliko se i ostale ne preregistriraju do roka koji istječe 22. travnja 2011. godine, neće moći sudjelovati na natječajima za novčana sredstva, ističe Andrej Španović.

„Najveći problem koji je prouzročio kašnjenje je što članovi hrvatskih udruga uglavnom dolaze iz ruralnih sredina gdje su sezonski radovi potrajali. U većini društava članstvo se bavi poljoprivredom i dakako, egzistencija je na prvom mjestu. Sada bi se taj proces trebao ubrzati i siguran sam da će u skorije vrijeme veliki broj udruga podnijeti zahtjev za preregistraciju."

Udruge će od sada moći aplicirati na natječaje HNV-a samo na temelju projekata poput kulturnih manifestacija, a ne i za režijske troškove udruge, a planirano je i održavanje većeg broja seminara u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata kako bi se ispravno pisala projektna i natječajna dokumentacija, pojašnjava Andrej Španović.

susret s udrugama 27112010-5Programsko planiranje kulturnih aktivnosti, koje je proveo ZKHV tijekom prošle i ove godine na temelju popunjenih upitnika, izrada kalendara stalnih manifestacija, prijedlozi zajedničkih nastupa te razgovor o strateškom planiranju obilježavanja obljetnica i jubileja velikana za razdoblje od 2011. do 2015. godine bile su teme prvog dijela radnog sastanka. Ovo je prvi put da hrvatska zajednica na području Vojvodine pristupa petogodišnjem planiranju kulturnih aktivnosti, rekla je prof. Katarina Čeliković u ime ZKVH-a. Ona je istaknula značaj i potrebu za kalendarom stalnih kulturnih manifestacija.

susret s udrugama 27112010-4„Poznato vam je da do danas nismo imali ovakav kalendar koji bi puno pomagao u metodologiji raspoređivanja i financijskih sredstava i oko usklađivanja manifestacija. Često nam skreću pozornost da ne znamo koje se manifestacije održavaju i kada, pa dolazi do njihovih preklapanja."

Tijekom drugog dijela sastanka, predstavnici udruga imali su prilike dobiti podrobne upute kako pravilno napisati statut te pripremiti odgovarajuću dokumentaciju.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" iz Sombora ima pripremljene dokumente za preregistraciju, kaže predsjednik ove udruge Mata Matarić.

„Naš statut je već bio na reviziji kod gospođe Ljiljane Dulić Mesaroš u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Prošao je bez primjedbi i mislimo da će sve biti u redu."

I statut Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić" iz Petrovaradina napisan je i sada ga samo treba provjeriti, rekla je dopredsjednica ove udruge Alisa Horak. Ona kaže da nije trebala pomoć oko pisanja statuta.

„Pomoć još nisam tražila, napisala sam i uskladila sve prema važećem zakonu. Skupa ćemo pregledati tekst statuta i ispraviti eventualne pogreške ili nedostatke. Očekujem i da nam ukažu na kakve nove zahtjeve, ukoliko ih ima."

susret s udrugama 27112010-3Trenutačno postoji 35 hrvatskih udruga, ali ako ih nakon isteka naznačenog roka bude registrirano manje, to će utjecati na planiranje sredstava u republičkom i pokrajinskom proračunu, tako da će cijela zajednica biti na šteti, rekao je tom prilikom predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić. On je u ime HNV-a pružio pravnu potporu prilikom pružanja pomoći u pisanju i ispravljanju statuta.

Poslovna tajnica u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata Ljiljana Dulić Mesaroš je među ostalim istaknula da statut udruge ne mora biti napisan ćiriličnim pismom.

Osim spomenutih tema, sastanak je imao za cilj i bolje upoznavanje predstavnika udruga kako bi hrvatska nacionalna zajednica imala jedinstven i organiziran nastup prema državnim i pokrajinskim tijelima.

Tekst: Siniša Jurić

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima