„Priskakanje vatre” u Đurđinu

Objavljeno: 13.07.2020. Pregleda: 26

priskakanje vatrePriskakanje vatre uoči svetog Ivana Cvitnjaka održano je u Đurđinu 23. lipnja 2020. godine u organizaciji Udruge bujevačkih Hrvata Dužijanca. Ovaj stari običaj uvršten je prvi puta u program 100. Dužijance i od tada se redovito održava. U svome obraćanju direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković kazao je kako se ovaj stari običaj u današnje vrijeme upriličuje prema sjećanju Alojzija Stantića, koji ga je zapisao i tako oživio za ponovno održavanje. On je naglasio kako je cilj UBH-a Dužijanca „kroz manifestacije objediniti bogatstvo naše tradicije, duhovnosti i stvaralaštva i tako očuvati nacionalni identitet bunjevačkih Hrvata u Subotici i drugim mjestima Bačke“. On je ujedno izrazio zahvalnost đurđinskom župniku vlč. Draženu Duliću koji je ustupio prostor za priskakanje vatre u dvorištu župne crkve. 

Uslijedio je živi prikaz ovoga staroga običaja. U priskakanju vatre sudjelovala su djeca HKPD-a Đurđin i djeca, članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo, kao i mnogi drugi okupljeni Đurđinčani i gosti iz Subotice i okolnih mjesta.
Prema zapisu Alojzija Stantića, „Bunjevci su ovaj običaj donijeli iz prapostojbine, sa šireg prostora Dalmacije, Hercegovine i jugozapadne Bosne. Do pred Drugi svjetski rat ovaj običaj bio je osobito raširen među Bunjevcima, kako među salašarima tako i u varoši. Vatra se preskakala tri večeri uzastopce. Uz ovaj običaj vezuju se razna vjerovanja. Vjerovalo se da ivanjska vatra štiti od groma, leda i vatre“. 
UBH Dužijanca podijelila je nazočnima i promotivni materijal – programe ovogodišnje Dužijance

Izvor: Hrvatska riječ (K. Dulić-Ševčić)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 10. likovna kolonija u Šidu
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima