Proslavljen praznik bana Jelačića: Poruke jačanja povjerenja

Objavljeno: 20.10.2020. Pregleda: 43

praznik zajednice Petrovaradin„Moje ime pripada povijesti, ona će o meni pričati, ali o onome što sam na srcu nosio, ona neće moći ništa kazati“, riječi su bana Josipa Jelačića kojima je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić otvorila svečanu akademiju kojom je 16. listopada 2020. u Petrovaradinu proslavljen praznik hrvatske zajednice – Dan rođenja bana Josipa Jelačića.

„Riječi našega bana i danas odzvanjaju. Možda ne možemo sa sigurnošću znati što je ban na srcu nosio, ali iz onoga što nam je ostavio znamo da je to bio njegov narod, sloboda, ravnopravnost i njegovo dostojanstvo. Protiv drugih nije bio. Davao je sebe veliki ban, nesebično i neumorno, a njegov dugačak put ga je vodio iz njegova rodnoga Srijema u razne krajeve domovine“, rekla je Vojnić.

Dodala je i kako danas obnavljamo djelo našega velikana.

„Pokazali smo da je moguće nastaviti suradnju i biti važnom sastavnicom u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima“, rekla je ona te navela kako nazočnost visokih dužnosnika na proslavi odašilje poruke jačanja povjerenja i koraka naprijed ka boljoj suradnji.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je u svojem obraćanju podsjetio kako se rođendan bana Jelačića od prije tri godine obilježava i kao jedan od praznika Vojvodine, te da ga večeras „i suštinski i formalno zajednički slavimo“.

Govoreći o srpsko-hrvatskim odnosima, Mirović je istaknuo kako su ljudi iz sredine 19. stoljeća, poput bana Jelačića, postavili ideal življenja u jednom slobodnijem društvu, društvu međusobnog uvažavanja i slobode za Srbe i Hrvate.

„Možda nećemo uspjeti za našega života dosegnuti taj ideal, ali vrijedi se boriti za budućnost, za onu djecu koja su rođena poslije sukoba, koja danas komuniciraju bolje i modernije, za budućnost koja može i mora biti budućnost i Srbije i Hrvatske. U ime te budućnosti, čestitam vam ovaj veliki praznik“, rekao je Mirović.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je kazao kako odnose Hrvatske i Srbije ne treba uljepšavati, ali da, ukoliko se trudimo, možemo biti dobri susjedi.

„Republika Hrvatska kao članica Europske unije, NATO-a i najvažnijih međunarodnih organizacija, skrbi i uvijek će stajati uz Hrvate izvan Republike Hrvatske, u razgovoru i dijalogu s onim državama u kojima Hrvati žive. Isto to važi i za nacionalne manjine u Hrvatskoj. Mi poštujemo srpsku manjinu, ona ima tri zastupnika u Hrvatskom saboru i nije slučajno da su ovaj praznik čestitali i čelnici Srba u Hrvatskoj. U hrvatskoj Vladi Srbi su koalicijski partneri, imaju potpredsjednika Vlade. Hrvatskoj zajednici želim uspješan rad, današnji susreti su dobar temeljac koji ide u pozitivnom pravcu, nadam se da će i Hrvati u Srbiji dobiti svoje predstavnike na svim političkim razinama“, kazao je Grlić Radman.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina, Vojvođanski simfonijski orkestar sa solisticom Vericom Pejić, glumac Aleksandar Alač iz Beograda, HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice i „Kraljice Bodroga“ iz Monoštora.

Svečanoj akademiji, među ostalim, nazočili su i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, DSHV-a, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Srijemske biskupije i hrvatskih udruga.

Izvor: NIU „Hrvatska riječ“

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima