Rad Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata značajan čimbenik na polju kulture

Objavljeno: 17.01.2011. Pregleda: 44

domjenak u zavodu 1Druga je godina otkako je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata preuzeo misiju promicanja, poticanja, čuvanja, organiziranja i razvitka prije svega kulture, znanosti i jezika hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini. Ova je ustanova do sada ostvarila značajne rezultate, stekla je puno vanjskih suradnika, a sve je više institucija i pojedinaca koji se oslanjaju na rad Zavoda, čulo se na današnjem prigodnom novogodišnjem prijemu u prostorijama ove ustanove koji je okupio članove upravnih tijela Zavoda te vanjske suradnike, predstavnike medija i pojedine podupiratelje ove ustanove.

Treba stoga naglasiti da Zavod čini više od troje uposlenih, istaknuo je predsjednik njegova Upravnog odbora Dujo Runje.

domjenak u zavodu 2«Pokazalo se da kada se rade prave stvari ljudi ne žale niti vremena niti prostora, rade i bez novaca ili dostatne naknade. Očito je da nas ujedinjuje rad i stvaralaštvo i ovo je primjer da bi energiju trebalo trošiti na razvijanje kulture, a manje se baviti stvarima koje nas unazađuju.»

Zajedničkim radom postignuto je da Zavod postane etablirana, nezaobilazna ustanova na polju kulture vojvođanskih Hrvata, dodao je Dujo Runje.

Izražavajući zadovoljstvo angažmanom profesionalno uposlenih suradnica - profesoricom Katarinom Čeliković te poslovnom tajnicom Ljiljanom Dulić Mesaroš, ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov posebno je istaknuo dobru suradnju s vanjskim suradnicima Zavoda:

«Želim vam se na konstruktivnom i kreativnom držanju zahvaliti. Zavod bez vas sasvim sigurno ne bi mogao ostvariti niti jednu dvadesetinu učinjenog. Mi bez vas ne možemo, a vjerojatno biste vi bez nas mogli. U tom smislu, još jednom hvala. Očekujemo od vas da svojim prijedlozima, spremnošću i radom pridonesete onome na čemu svi radimo, a to je da unaprijedimo kulturni prostor naše hrvatske zajednice.»

domjenak u zavodu 3Tomislav Žigmanov zahvalio je i predstavnicima matične države koji su imali sluha za potrebe Zavoda te podupirali njihove aktivnosti, podsjetivši da i dalje očekuje potporu kada je riječ o većoj vidljivosti Hrvata u matičnoj domovini. Žigmanov je također zahvalio i predstavnicima medija.

Značajan aspekt Zavoda su i njegove internetske stranice zahvaljujući kojima se svi zainteresirani mogu informirati primjerice o predstojećim kulturnim zbivanjima, kao i steći znanje o kulturnoj povijesti Hrvata u Vojvodini.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je prije svega prva profesionalna ustanova u kulturi vojvođanskih Hrvata koju je osnovala AP Vojvodina te Nacionalno vijeće hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Temeljna je programska misija Zavoda rad na znanstvenim, stručnim, razvojnim i primijenjenim istraživanjima u području kulture, umjetnosti i znanosti vojvođanskih Hrvata, zatim rad u području bibliografije i arhivistike, menadžmentu i edukaciji u kulturi i, na koncu, u poticanju, organiziranju i priređivanju kulturne produkcije hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini.

Tekst: Siniša Jurić

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima