Redoviti radni susret predstavnika hrvatskih udruga kulture održan u Petrovaradinu

Objavljeno: 21.03.2017. Pregleda: 30

susret udruga kultureU subotu, 11. ožujka, u prostorijama Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, održan je prvi ovogodišnji redoviti radni sastanak predstavnika hrvatskih udruga kulture u Vojvodini. U okviru predviđenog programa susreta utvrđen je kalendar stalnih manifestacija u 2017. godini, kao i datumi održavanja zajedničkih manifestacija Srijemci Srijemu i Šokci i baština, a prisutnima je izložen i nacrt Strategije razvoja kulture Hrvata u Republici Srbiji.

Prema riječima organizatora, dosadašnja iskustva ovakvih radnih sastanaka svjedoče o dobrim plodovima i rezultatima rada, što daje nadu za još kvalitetnijom i boljom suradnjom i u narednom razdoblju.

Nužnost zajedničkih projekata

Od ukupno 40 hrvatskih udruga, na radnom sastanku bili su prisutni predstavnici tridesetak udruga, među kojima i predstavnici novoosnovanih udruga iz Niša, Beograda i Zrenjanina. U ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata sudionicima se obratila Katarina Čeliković, izražavajući tom prigodom zadovoljstvo i želju da se ovakvi sastanci češće održavaju. Kao jedan od zajedničkih problema svih udruga istaknut je problem sve manjeg broja članova.

„Upravo iz tog razloga pokušali smo osmisliti ove godine program koji bi radio na okupljanju djece Hrvata gdje žive u sredinama s drugim narodima. Ove godine aplicirali smo na natječaje upravo s programom koji nosi naziv Etno kamp za hrvatsku djecu i djecu drugih naroda s kojima žive. Nadamo se da ćemo na taj način uspjeti okupiti djecu i da će ta multikulturalna scena biti jače aktivnija. Smatramo da će se djeci na taj način razviti duh zajedništva, ali i više samopouzdanja i više osjećaja pripadnosti hrvatskoj zajednici“, istaknula je Katarina Čeliković. Kao drugi problem, koji je prisutan u gotovo svim udrugama, istaknuto je pomanjkanje kapaciteta unutar samih udruga.

„Prijedlog udrugama je da se što više međusobno povezuju na zajedničkim projektima. Neka vrsta asocijacije udruga kako bi mogli zajednički nastupiti, primjerice u folkloru, glazbi, likovnoj umjetnosti i u književnosti. Ovaj prijedlog je još prije nekoliko godina dan udrugama, ali očigledno je da kadrovski one nisu sposobne iznijeti ovakvu vrstu asocijacije. S tim u vezi, upravo smo danas nastojali dogovoriti zajedničke manifestacije poput Srijemci Srijemu ili Šokci i baština, na kojima želimo apelirati udrugama da se međusobno udruže. Jer tako one postaju jače i kvalitetnije, a te manifestacije također razvijaju samopouzdanje među njima i daju bolje plodove. Ja se nadam da će ovaj redoviti susret među nama svima razvijati pozitivnost, jednu vrstu suradničkog odnosa, bolju komunikaciju i vjerujem da ćemo se poslije ovog sastanka još češće susretati. Cilj nam je da se i u strukovnom smislu pojedini segmenti udruga međusobno susreću.“

Strategija razvoja kulture

Predstavnicima udruga predstavljen je i nacrt Strategije razvoja kulture Hrvata u Republici Srbiji za razdoblje od 2017. do 2021. godine, o čemu je govorio član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Zlatko Načev.

„Želja nam je da u interaktivnoj raspravi dođemo do što kvalitetnijih prijedloga. Mi smo danas predstavili ono što je radni tim uradio, a svakako očekujemo upute od predstavnika udruga i drugih koji djeluju u okviru naše zajednice, kako bismo dobili što kvalitetniji tekst Strategije. Općenito, ona predstavlja temeljni radni dokument HNV-a koji će nas kao tijelo manjinske samouprave hrvatske zajednice u Srbiji usmjeriti u kom smjeru treba trasirati područje kulture u razdoblju od 2017. do 2021. godine. U okviru Strategije obrađena su sva područja kulture od tradicijske kulture, preko glazbene i likovne, kulturne baštine i međusektorske suradnje koja je slabo razvijena ali iznimno važna za prezentiranje i opstojnost naše zajednice“, istaknuo je Zlatko Načev.

Prijedlog da se manifestacija posvećena ikavici koju organizira HKD-a Vladimir Nazor iz Stanišića uvrsti u Strategiju kao manifestacija od republičkog značaja iznio je predsjednik te udruge Ivan Karan.

„Još prije nekoliko godina sam predlagao da manjinska zajednica kao što je naša treba imati proglašenu manifestaciju od republičkog značaja. Naš prijedlog, kao pozitivan doprinos u izradi Strategije, je da u nju uđe manifestacija koju organizira naša udruga Ikavica – govor dalmatinskih, hercegovačkih, ličkih, bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata, a koja je posvećena nečemu što je zajedničko svim hrvatskim subetničkim skupinama, a to je materinji govor ikavica, te dobije poseban status u okviru ove strategije. Na ovoj manifestaciji sudjeluju najbolji izvođači, pjevači, recitatori iz hrvatske zajednice iz Srbije, kao i izvođači iz Hercegovine i Dalmacije. Ideja nam je da napravimo nešto što je zajedničko svim Hrvatima i zato smatram da ta manifestacija zaslužuje imati poseban status“, kazao je Karan.

Utvrđeni datumi

U dogovoru s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga utvrđen je i kalendar manifestacija Hrvata u Vojvodini u 2017. godini. Između ostalih, dogovoren je datum i tradicionalnih većih manifestacija. Manifestacija Šokci i baština bit će održana 25. lipnja, a datum 16. rujan dogovoren je za održavanje manifestacije Srijemci Srijemu, koja će ove godine biti održana u Golubincima. „Iskreno se nadam da ćemo se i u organiziranju ove manifestacije pokazati kao dobri domaćini. Datum manifestacije smo pokušali spojiti s našom tradicionalnom manifestacijom Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara, tako da će cijeli taj vikend biti u znaku kulture“, istaknuo je predsjednik HKPD-a Tomislav Vlatko Čačić.

„Ovi sastanci su važni kako bismo čuli važne informacije, kako bismo se vidjeli i razmijenili iskustva. Suštinski problemi, nažalost, ostaju isti. Besparica je, ali nekako ćemo naći načina da sve manifestacije organiziramo. Mi smo se kao udruga uspjeli ugraditi na pravi način uz lokalnu samoupravu koja nas podržava u našim aktivnostima. Sva ostala sredstva koja dobijemo dodatno nam pomažu u našem radu“.

Dobre strane ovakvih radnih sastanaka iznijeli su i ostali sudionici, kao i domaćini.

„Ovakvi susreti uvijek su prilika da mi, predstavnici udruga, budemo dobro informirani, upućeni i educirani od strane ZKVH-a i HNV-a, o onome što oni kao krovne institucije vide u našoj samoorganiziranosti. Ipak, smatram da smo mi preambiciozni u organizaciji, što mislim da je možda i pogrešno. Naši ljudski i kadrovski potencijali su ovdje veoma mali i sama organizacija uvijek spadne na nekoliko ljudi. I pored toga, mi smo uspjeli pokazati i našima ali i onim Hrvatima u inozemstvu da smo udruga koja ima ideje i koja uspije organizirati sve aktivnosti usprkos skromnim sredstvima“, kazao je predsjednik HKD-a Jelačić Petar Pifat.

Prvi puta na radnom sastanku bili su prisutni predstavnici novoosnovane hrvatske udruge iz Zrenjanina.

„Mi smo prvi puta ovdje kako bismo se povezivali s ostalim udrugama koje daleko duže rade. Njihova iskustva su nam izuzetno važna i siguran sam da ćemo razmjenom iskustava i pravljenjem planova za budućnost uspjeti unaprijediti naš rad“, rekao je predsjednik udruge iz Zrenjanina Goran Kaurić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • Izložba Snagom svetog Josipa u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima