S udrugama uspostavljen neposredni kontakt i ponuđena programska pomoć

Objavljeno: 09.04.2009. Pregleda: 50

Predstavljanje ZKVH 18.02.2009.Predstavnici udruga kulture i dalje imaju dvojbe oko načina suradnje s novoutemeljenim Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, od kojega neke očekuju i konkretnu financijsku potporu.

Ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov ističe da ova institucija nije zadužena za redistribuciju novca, već da kroz različite zajedničke projekte i programe s hrvatskim udrugama radi na očuvanju i promicanju kulture zajednice.

Radi razjašnjavanja temeljne zadaće Zavoda, 18. veljače 2009. godine je u njegovu sjedištu organiziran skup kojemu su se odazvali voditelji desetak hrvatskih udruga kulture iz okolice Subotice.

„Ono što smo vidjeli da je i više nego potrebno, jeste izravna komunikacija s jednim dijelom činitelja na sceni hrvatske kulture koja postoji u Vojvodini. To su hrvatske kulturne udruge koje djeluju u gotovo svakom naseljenom mjestu gdje ima veći broj Hrvata. na taj način se smanjuje mogući nesporazum kada su u pitanju očekivanja o tome što Zavod jeste i što može ponuditi kao svoj oblik i sadržaj za suradnju kada su u pitanju udruge koje ovdje djeluju“, ističe ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov.

Dodaje da je predstavljanje upriličeno poslije susreta u Podunavlju i Srijemu.

Neke od voditelja udruga upitali smo što znaju o Zavodu i što od njega očekuju.

„S obzirom da je nova institucija, nemamo puno predznanja o njoj, ali imamo očekivanja da će izrasti u jednu krovnu kulturnu organizaciju Hrvata u Vojvodini, i da će na neki način biti spona između nas i naše matične države na očuvanju kulture i hrvatskog življa na području Vojvodine“, kaže Josip Mačković iz Bikova.

„Očekujem organizaciju masovnijih kulturnih manifestacija ili kulturnih večeri. recimo, da u Đurđinu bude još nekih događaja osim onih koje priredi kulturno-umjetničko društvo“, kaže Amalija Stipić iz Đurđina.

Poslije više susreta s predstavnicima udruga kulture Žigmanov kaže da Zavod nema novca za neposredno financiranje njihovih aktivnosti, ali da će načini nabave sredstava za rad biti predmetom analiza u Zavodu za kulturu.

„Izričito napominjemo da Zavod nije redistributor novca koji dobiva iz proračuna Pokrajine. Zavod najveći dio sredstava, oko 95 posto, dobiva za vlastite potrebe - za realizaciju vlastitih programa i za troškove rada i postojanja sâme institucije. U tom smislu, kada završimo ovaj krug predstavljanja tijekom kojih obavljamo i anketiranje kulturnih udruga, organizirat ćemo jedan susret sa predstavnicima svih udruga kako bismo vidjeli koji su njihove potrebe i njihovi zahtjevi i očekivanja kada je u pitanju Zavod. Vidjet ćemo možemo li sustavno prići nekoj vrsti edukacijskog programa, ujednačavanju standarda kada je u pitanju raspodjela novca, načinu financiranja itd. Mora postojati temeljna analiza problema, kapaciteta, projekcija očekivanja i planova, i u kontekstu toga prići ćemo projekciji određene vrste djelovanja spram udruga koje rade na očuvanju hrvatske kulture u Vojvodini“, zaključuje ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov.

Preuzeto s portala www.suboticadanas.info

Obaveštenje o kolačićima