Sjećanje na velikana Iliju Okrugića

Objavljeno: 20.06.2017. Pregleda: 45

Ilija okrugicPrigodom 190. obljetnice rođenja i 120. obljetnice smrti velikog petrovaradinskog poligrafa Ilije Okrugića Srijemca u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske održan je koncert njegovih skladbi i služena je misa. Prisutni su tijekom mise imali prigodu čuti njegove svjetovne popijevke, u izvedbi HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina.

 „Na misi smo slušali promjenljive pjevane dijelove mise, koje je Okrugić skladao i mogli smo čuti da su njegove crkvene, ali i svjetovne pjesme uvijek vedre, radosne, te da je to bio duh kojim je on zračio. To je pokazivao i u svojim dramskim djelima, vrlo je bio šaljiv“, istaknuo je ravnatelj svetišta, župnik iz Petrovaradina Ivan Rajković.

Velečasni Rajković je također istaknuo da je Ilija Okrugić bio veliki promicatelj ovog svetišta jer mu je dao današnji izgled i trudio se da se za njega čuje i u Hrvatskoj, Mađarskoj, pa i šire. Jednako je imao dobre veze i odnose i s pravoslavnom crkvom.

HKPD Jelačić se odlučilo obilježiti spomen na ovog velikana, u za njega vrlo značajnom prostoru. Bio je dugogodišnji upravitelj svetišta, a želja mu je bila biti pokopan pod okriljem te crkve, te se njegov grob nalazi neposredno uz objekt.

„Zaslužio je da ga se sjećamo zbog toga što zbilja spada u velikane koji su svojim višestrukim stvarateljskim radom ostavili veliki i široki opus djela, od glazbenih do književnih, gdje se ubrajaju pjesme, popijevke, drame. Pripovijedao je o povijesnoj baštini Srijema, ali i povijesti svetišta. Zaslužan je i što ovo svetište postoji s dva tornja, kupolom s križem i polumjesecom i mislim da zaslužuje da, pored Prepreka, Jelačića i drugih, uvijek bude važan dio manifestacija HKPD-a 'Jelačić'“, kaže predsjednik ove udruge Petar Pifat i dodaje da „ako drugi neće tko će, nego mi Hrvati o svojim Hrvatima pričati“.

Mješoviti zbor Društva Jelačić priredio je i kraći koncert pjesama Ilije Okrugića Srijemca, koje su dio današnjeg starogradskog melosa ovog podneblja, poput: Domovino, slatko milovanje, U našem lijepo ti je Srijemu, Za jedan časak radosti, te i onu svima poznatu Milkina kuća na kraju.

Izvor: Hrvatska riječ (D. Marković)

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima