Smotra dječijih pjevača i zborova

Objavljeno: 30.09.2020. Pregleda: 36

smotraSmotra dječjih pjevača i zborova, koja je premijerno prikazana 6. rujna 2020. godine ostat će zapamćena kao „posebna“. S obzirom na svima poznatu situaciju i učestalo mijenjanje epidemioloških mjera, članovi Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama ovogodišnju Smotru, XVI. po redu, održali su – online. 

Iako je bila drugačija za gledatelje, Smotra se nije promijenila po svom osnovnom načelu, pa su tako, kao i dosadašnjih godina, na njoj sudjelovali vokalni solisti – učenici osnovne škole, pa i vrtića, a sve izvođače pratio je Dječji tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović. 
Smotri su prethodili dani vježbanja, sviranja, proba, te ovoga puta i studijska snimanja kako orkestra tako i solista ponaosob. Ono što su gledatelji imali priliku vidjeti snimljeno je na Etno-salašu Balažević u Tavankutu. Bilo je sve to jedno novo iskustvo, kako za soliste, tako i za tamburaše. 
„Djeca su se pripremala i čekala nastup, te jednostavno nismo mogli dozvoliti da dođemo u situaciju da Smotru ne možemo održati. Naši izvođači limitirani su osnovnom školom, i solisti koji su osmi razred, po našem pravilniku, više ne bi mogli nastupati na Smotri“, kaže dopredsjednik HGU Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović. 
Kao vokalni solisti nastupili su: Ema Ivković (8 godina), Magdalena Kujundžić (6), Katarina Vukadinović (8), Matej Vojnić Mijatov (7), Matea Dulić (12), Mila Rukavina (12), Petra Ivković Ivandekić (11), Filip Ivković Ivandekić (10), Lucija Horvacki (14), Matija Ivković Ivandekić (14), Jakov Vukov (9), Iva Molnar (14) i kao duet su nastupili Marijan Ivanković Radaković (8) i Marta Vukmanov Šimokov (10). Program su vodila također djeca, a ove godine u ulozi voditelja našli su se Lana Šarčević (12) i Marijan Rukavina (12). I njima je ovo bilo novo iskustvo budući da su i oni kompletnu najavu morali snimiti ranije. 
Gledateljima se obratio i predsjednik HGU Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente, koji se zahvalio svim sudionicima koji rade na promicanju kulture i tradicije, te je izrazio želju da se sljedeća Smotra održi u Gradskoj kući, kao i prijašnjih godina u zajedništvu s publikom. 
Kako bi Smotra bila potpuna, svi izvođači su na kraju programa zajedno izveli takozvanu himnu, pjesmu Đule Milodanović Subotica.
Iako drugačija, ovogodišnja Smotra ima i prednosti - ono što su djeca izdvojila jeste da nisu imali toliku tremu jer su znali da ako netko i pogriješi mogu ponoviti, a drugo što je svima bilo zanimljivo jeste da ovoga puta i oni sami mogu gledati Smotru preko malih ekrana u isto vrijeme kada i drugi. Ovome možemo dodati i podatak da se ova Smotra može u cijelosti pogledati kad god poželite i to na YouTube kanalu HGU Festival Bunjevački pisama. Ako ste kojim slučajem propustili ovogodišnju Smotru, znate što vam je činiti. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Godisnjak 2022

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima