Stihovi, priče, glazba, okusi i mirisi Matoševog vremena na završnici 8. dana Antuna Gustava Matoša

Objavljeno: 14.06.2024. Pregleda: 59

Završetak programa Matoševih dana, nakon Subotice, Đakova, Tovarnika, Plavne i Beograda, i ove godine je priređen u Matoševom Zagrebu, bogatim programom održanim na Matošev rođendan 13. lipnja 2024. Dane Antuna Gustava Matoša organiziraju Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, Općina Tovarnik, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo Matoš - Plavna Fondacija Antun Gustav Matoš, Beograd, Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Tovarnik uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Županije vukovarsko-srijemske i Općine Tovarnik.

Program je započeo u jutarnjim satima, na Hrvatskoj televiziji, u emisiji Dobro jutro Hrvatska u kojoj je dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić sumirao dosadašnje aktivnosti i najavio završni program manifestacije uz pomoć učenika i nastavnika Srednje strukovne škole Antuna Horvata.

Nakon HTV-a program se nastavio na Mirogoju gdje su u ime svih suorganizatora ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković i dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić položili vijenac na grobnicu obitelji Antuna Gustava Matoša. Potom su se uputili na popularni Štros, do Matoševog spomenika na kojem je i ove godina skupina mladih zagrebačkih intelektualaca – stekliša – ostavila vijenac i priložila prigodne pjesme posvećene Antunu Gustavu Matošu.

U Društvu hrvatskih književnika pod nazivom AGM kao nadahnuće uslijedila je završnica višednevnih događanja. Program je vodio dopredsjednik DHK Mirko Ćurić, a skup je pozdravila i predsjednica DHK Hrvojka Mihanović Salopek. Katarina Čeliković, ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, istaknula je radost što smo ponovno u Matoševom Zagrebu, što nas AGM i nakon 110 godina od smrti ponovno okuplja i nadahnjuje. Izaslanici autora Gorana Hadžiomeragića uručeno je priznanje za osvojeno 3. mjesto na natječaju za najbolju priču nadahnutu Matošem i njegovim djelom. „Priča Moć snivanja Gorana Hadžiomeragića tematizira unutarnje sukobe i društveno okruženje kako bi istražila ljudsku prirodu i moralne dileme. Upravo se u tome iščitava neodvojiva povezanost s Matošem i njegovom novelom Moć savjesti kojom je hrvatskoj književnosti širom otvorio vrata moderne,“ stoji u obrazloženju Nagrade.

Nakon uvodnog dijela dramski umjetnik Joško Ševo maestralno je interpretirao dvije Matoševe pjesme: 1909 i Gospa Marija.

Uslijedilo je predstavljanje zbirke kratkih priča nadahnutih Antunom Gustavom Matošem AGM kao nadahnuće (Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, Općina Tovarnik; Subotica-Osijek-Tovarnik, 2024.). O koncepciji zbirke i najuspjelijim pričama govorila je mlada književnica, jedna od uvrštenih autorica, književna kritičarka i znanstvenica Marija Pavković Baković. „Suvremena književnost kojoj je Matoš bio začetnik, temelji se na širokim mogućnostima interpretacije vrlo ekonomičnih, gotovo fragmentiziranih djela, potentnih pjesničkih slika, otvorenosti značenja, sugestivnosti forme izraza i sl. zbornik kratkih, tematski vrlo dinamičnih priča, potvrda je prethodnoj tezi na kojoj je Matoš temeljio svoju poetiku. Svatko od autora zbirke, pokazao je širok konglomerat reinterpretacija Matoševih priča koje su nas inspirirale u različitim smjerovima. To je rezultiralo stilskim pluralizmom i jedinstvenošću svake od ovih priča. Tako se motivski raspon proteže do vrlo zanimljivih i potentnih točaka koje se međusobno isprepliću i neizravno nadopunjavaju. Nesvjesno je stvoren sklad i koherentnost zbirke kratkih priča koju bi se potencijalno moglo proučavati i kao knjiga jedne velike priče“, istaknula je Pavković Baković.

Dramski umjetnik Joško Ševo interpretirao je dvije najbolje kratke priče na natječajima u 2023. i 2024., nadahnutih životom ili djelima Antuna Gustava Matoša: Stjepan Tomaš Ratni izvjestitelj i Đurđica Stuhlreiter Daždevnjak.

Program je imao i kulturološko-gastronomski dodatak nazivan Okusi Jučerašnjeg svijeta. Marija Katilović i Nevenka Kokalović su predstavile projekt Srednje strukovne škole Antuna Horvata, u kojem su se učenici i nastavnici bavili istraživanjem jela i slatkiša iz Matoševog vremena. Rezultate projekta su posjetitelji mogli i kušati nakon programa.

Na samom kraju, u programu Uglazbljeni Matoš, Sanja Hajduković i Kruno Štrk glazbeno su interpretirali antologijsku Matoševu Utjehu kose.


Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima