Susret predstavnika albanske i hrvatske zajednice u Subotici

Objavljeno: 23.02.2011. Pregleda: 5

anv u zkvh-1Predstavnici Albanskog nacionalnog vijeća posjetili su 18. veljače Hrvatsko nacionalno vijeće te se upoznali s institucijama hrvatske zajednice u Subotici, u organizaciji misije OESS-a u Srbiji.

U svom radnom posjetu albansko izaslanstvo je posjetilo Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsku riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće.

U Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata goste je s misijom Zavoda i dosadašnjim radom upoznao ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov. Gosti su se potom raspitivali o pitanjima važnim za funkcioniranje, budući da se i sami nalaze u sličnoj situaciji.

anv u zkvh-2Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Albanskog nacionalnog vijeća su prigodom radnog susreta u HNV-u istaknuli kako je suradnja nacionalnih vijeća u Republici Srbiji neophodna i veoma potrebna, kako bi se razmjenom iskustava međusobno pomagali.

Albansko izaslanstvo činili su predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća Galip Bećiri, dopredsjednik ovoga tijela Mentor Nuhiju, kao i predstavnici odbora i komisija ANV-a. U svojstvu domaćina goste je primio predsjednik HNV-a Slaven Bačić i podsjetio da slovačka, albanska i hrvatska zajednica imaju sličnu brojnost, samim tim iz toga proistječe sličnost u mogućnosti ostvarivanja manjinskih prava.

Viša savjetnica u Sekciji za jednake mogućnosti Odjela za demokratizaciju OESS-a Christina Davis rekla je kako se nada da će ovaj posjet biti na obostranu korist te da predstavlja početak buduće suradnje.

anv u zkvh-3Republički zastupnik i vijećnik HNV-a Petar Kuntić također je naglasio sličnost u mogućnostima ostvarivanja prava dviju manjinskih zajednica, kao i da je prilično dobro upoznat sa stanjem u albanskoj nacionalnoj zajednici jer često razgovara s njihovim predstavnikom u Skupštini, Rizom Halimijem.

Predstavnici misije OESS-a u Srbiji ostvarili su seriju studijskih posjeta institucijama od značaja za druge nacionalne zajednice na području AP Vojvodine. Projekt financira britansko Veleposlanstvo.

U ime misije OESS-a u HNV-u je boravila i menadžerica programa Jelena Jokanović i u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Biljana Marković.

Priredila: Katarina Čeliković
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Veliko prelo u Subotici
  • Predstavljanje monografije o Hrvatima u Banatu - u Opovu
  • Predstavljanje monografije o Hrvatima u Banatu - u Starčevu
  • Predstava Avaške godine u Narodnom kazalištu u Subotici
  • Prelo mladeži u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima