Susret predstavnika hrvatskih kulturnih udruga u Vojvodini

Objavljeno: 20.12.2014. Pregleda: 1

Susret s udrugama2-2014-5Drugi redoviti radni susret predstavnika hrvatskih kulturnih udruga u Vojvodini u 2014. godini, održan je 20. prosinca, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na susretu je izložen plan aktivnosti i dogovor o pravcima djelovanja i suradnje s udrugama kulture, utvrđeni su aktualni problemi udruga kroz razgovor s njihovim predstavnicima, istaknut je Tavankut kao primjer pozitivne prakse u suradnji s udrugama u zemlji i inozemstvu te je dogovoren kalendar stalnih manifestacija u 2015. godini i program obilježavanja Godine velikana.

 

Uz riječi pozdrava, predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić istaknuo je poboljšanje međusobne komunikacije i razmjenu iskustva među udrugama kao osnovni cilj susreta. Bačić je istaknuo i da je primijetio za protekle četiri godine nedostatak komunikacije i neusuglašenosti u djelovanju člana izvršnog odbora za kulturu, odbora za kulturu i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te da je zbog toga, u ovome novome sazivu HNV-a povećan broj članova odbora za kulturu, s time da je predsjednik Odbora za kulturu ujedno i član IO za kulturu i da sjednicama Odbora za kulturu obvezno prisustvuje i ravnatelj Zavoda, sve u cilju bolje međusobne koordinacije.

Susret s udrugama2-2014-1Zlatko Načev, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu iznio je predviđeni plan aktivnosti za hrvatske udruge kulture u Vojvodini. Načev je istaknuo da od 50-tak kulturnih udruga s hrvatskim predznakom, koliko ih ima u Vojvodini, postoje velike razlike u broju članova, vrsti aktivnosti, ali i vremenu djelovanja, tako da će jedna od osnovnih aktivnosti u sljedećem razdoblju biti izrada strategije kulture Hrvata u Vojvodini i Srbiji, na temelju koje će se izrađivati različiti planovi u području kulture.

Načev je istaknuo da je jedan od problema s kojima se udruge susreću, problem kapaciteta stručnih kadrova, što je češći slučaj u sredinama gdje je manja zastupljenost Hrvata. „Udruge tad moraju ‘uvoziti’ suradnike, što iziskuje određena financijska sredstva. Jedan od načina da se taj problem riješi jesu različiti oblici edukacije, a ovdje bih istaknuo program koji Hrvatska matica iseljenika svake godine organizira za educiranje potrebitih“, rekao je Načev, koji je govorio i o temi osnivanja novih udruga, gdje je iznio stav HNV-a da ih treba osnivati, ali ne u mjestima gdje već postoje udruge s hrvatskim predznakom. Ovdje je istaknuo teritorij Banata, pojedine dijelove Srijema, naročito sjeverni dio, okolicu Beograda i centralnu Srbiju.

Susret s udrugama2-2014-4„Za osnivanje ovakvih udruga inicijativa mora poteći s lokala, tj. teritorija gdje bi se osnovala udruga, a mi ćemo kao krovna institucija Hrvata u Srbiji dati punu logističku podršku. Trebala bi se i intenzivirati suradnja naših institucija s ostalim institucijama s područja kulture u Republici Srbiji, jer je naša kultura u većini slučajeva zatvorena i pripadnici većinskog stanovništva nemaju jasnu sliku o nama, a često nisu ni upoznati s radom naših udruga. Bitno je i povećati intenzitet suradnje s institucijama i udrugama, ali i iz Republike Hrvatske. Ukoliko neke udruge i imaju suradnju, ona se zasniva na kontaktima osobnog poznanstva, što nije loše, ali bi tu suradnju trebalo više institucionalizirati, zbog udruga koje nemaju kontakte takve vrste. Također je potrebno i povećati suradnju među našim udrugama“, rekao je Načev.

Načev je govorio i o financijama te je objavio da će HNV za narednu godinu izdvojiti od dobivenih sredstava dva milijuna dinara, što čini više od 10 posto ukupnog proračuna HNV-a, za financiranje udruga i manifestacija.

Predsjednik IO HNV-a Darko Sarić Lukendić osvrnuo se na nekoliko osnovnih funkcija koje svaka udruga ispunjava, a to su očuvanje, njegovanje i razvijanje kulturne baštine i razvijanje osjećaja zajedništva i pripadnosti hrvatskom narodu, uz naglasak da je možda ovaj posljednji zadatak zanemaren i da treba više poraditi na tome. Sarić Lukendić je upozorio da je u pojedinim sredinama osim Katoličke Crkve, kulturna udruga jedini element okupljanja mjesnih Hrvata i da bi se zbog toga ti mjesni Hrvati trebali često susretati i razvijati osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu. „S druge strane, naše kulturne udruge imaju široku geografsku rasprostranjenost i za financiranje i davanje sredstava za udruge koje su s područja Beograda, budući da te udruge nemaju institucionalno pravo aplicirati za natječaje koje daje pokrajinska administracija i da su u tom smislu uskraćene za dio sredstava. To je nešto što će HNV u sljedećem razdoblju pokušati kompenzirati. Također je otvoreno pitanje manifestacija Srijemci Srijemu i Šokci i baština, treba li te manifestacije tematizirati, tj. profilirati im sadržaj. Tema su i kriteriji za raspodjelu sredstava, ono što se pojavilo kao najveći problem jesu dvije stvari – pitanje financiranja rada osoba koje profesionalno trebaju voditi grupe i kako osigurati sredstva za osnivanje novih udruga“, rekao je Sarić Lukendić.

Susret s udrugama2-2014-6Po prvi puta na ovakvom skupu bio je djelomično prisutan i predstavnik regionalne vlasti Republike Hrvatske, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, njegova zamjenica Marina Medarić, predstavnica ureda i Dragan Đurić iz Generalnog konzulata RH u Subotici. Gosti su došli kao dio redovite suradnje između Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta, Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata s Primorsko-goranskom županijom.

„Ideja je bila da se veći broj institucija i organizacija iz kulture na neki način stalnije navezuje na kulturni prostor Republike Hrvatske. Tijekom razgovora s prisutnim županom dogovorili smo da će Festival bunjevački pisama imati stalnog pokrovitelja u ovoj županiji, a pred nama će biti da i manifestacija Srijemci Srijemu, kao regionalno najznačajnija manifestacija svih hrvatskih udruga u Srijemu, dobije za pokrovitelja vjerojatno Vukovarsko-srijemsku županiju i Šokci i baština, kao najznačajnija manifestacija u području šokačke kulture da dobije Osječko-baranjsku, kao prostor gdje živi najveći broj šokačkih Hrvata“, istaknuo je Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Susret s udrugama2-2014-2U svom obraćanju nazočnima, Komadina je iskazao čast i zadovoljstvo što su se počeli realizirati planovi dogovoreni između navedenih udruga i što će za nekoliko sati biti održan božićni koncert u Velikoj vijećnici na kome će sudjelovati njegova županija. Komadina je naglasio i važnost ovoga posjeta, jer predstavlja veliku priliku za sagledavanje manjinskih prilika s jedne druge strane, „s vaše strane, jer mi smo također županija s puno nacionalnih manjina i zbog te multikulturnosti mi neke stvari razumijemo bolje nego drugi. Razvijen nam je osjećaj za manjine, a naročito za vas, našu manjinu izvan matične države, stoga mi je izvrsno da možemo osvijestiti taj problem kada smo mi Hrvati manjina negdje drugdje. Zbog toga u budućnosti želimo uspostaviti još bolju suradnju s vama“, rekao je župan Komadina.

Susret s udrugama2-2014-3U drugom dijelu programa, otvorenoj diskusiji koju je vodio Žigmanov s predstavnicima udruga, došlo se do zaključka da postoje određeni problemi kad je u pitanju prijevoz instrumenata, nošnje i umjetnina... Kao jedan od problema istaknut je i nedostatak koncertne dvorane za nastupe društva „Jelačić“ iz Petrovaradina. Zaključilo se da postoji problem ugošćavanja udruga iz Hrvatske na više dana, jer nedostaje turističkog sadržaja. Nadovezao se Žigmanov na to idejom da bi trebalo ponudu hrvatskih udruga u Vojvodini povezati, da bi gosti na primjer koji dođu u Petrovaradin, mogli doći na jednodnevni izlet u Tavankut, Morović, Đurđin... Žigmanov je istaknuo i da treba nastaviti na lobiranju da sve važnije manifestacije dobiju pokroviteljstvo iz neke općine u Republici Hrvatskoj, jer kako je rekao „nedostaje nam ta vrsta povezivanja s horizontalnim strukturama vlasti u Hrvatskoj“.

Na koncu diskusije se prisutnima obratio Ladislav Suknović, predsjednik HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, podijelivši iskustvo svoga Društva s ostalim nazočnim predstavnicima udruga, istaknuvši značaj aktivnosti članova za napredak udruge. Suknović je iznio i rezultate „Gupca“ u pogledu turističke promidžbe, potičući i ostale udruge da im se pridruže u stvaranju turističke mape vojvođanskih Hrvata.

U posljednjem dijelu programa, uz koordinaciju Katarine Čeliković iz Zavoda razgovaralo se o kalendaru stalnih manifestacija u 2015. godini i programu obilježavanja Godine velikana.

Susret je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Tekst: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Veliko prelo u Subotici
  • Predstavljanje monografije o Hrvatima u Banatu - u Opovu
  • Predstavljanje monografije o Hrvatima u Banatu - u Starčevu
  • Predstava Avaške godine u Narodnom kazalištu u Subotici
  • Prelo mladeži u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima