U Pečuhu predstavljena nakladnička djelatnost Hrvata u Vojvodini

Objavljeno: 18.03.2014. Pregleda: 3

Pecuh predstavljanje ZKVH-2014-1Književnom tribinom koja je održana 4. ožujka 2014. u prostorijama Hrvatskog kluba Augusta Šenoe u Pečuhu nastavljena je čvrsta suradnja između dviju kulturno-znanstvenih ustanova – Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj (ZZHM) iz Pečuha. Ideja o realizaciji zajedničkih ciljeva početkom 2012. godine i formalno je potvrđena potpisivanjem ugovora o suradnji dvaju Zavoda.

Pecuh predstavljanje ZKVH-2014-2Od tada je realizirano bezbroj zajedničkih programa, od promocija u Subotici i Pečuhu, preko sudjelovanja na skupovima i književno-kulturnim manifestacijama, pa sve do objavljivanja publikacija u suizdavaštvu. U roku od dvije godine intenzivirani su do tada labavi dijalozi između znanstvenika dviju regija, prepoznati su isti i slični problemi u kojima se te dvije hrvatske zajednice nalaze i snalaze te zacrtana moguća rješenja i ciljevi.

Izrazito produktivna hrvatska zajednica u Vojvodini predstavila se s mnoštvom tematski i sadržajno različitih izdanja. O suvremenoj nakladničkoj praksi Hrvata u Vojvodini govorili su Katarina Čeliković, menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a, Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a i Vladan Čutura, profesor hrvatskog jezika i književnosti. Tijekom tribine predstavljena su sva relevantnija hrvatska izdanja izašla protekle godine u Vojvodini.

Pecuh predstavljanje ZKVH-2014-3Nakon pozdravnih riječi Stjepana Blažetina, ravnatelja ZZHM-a, predstavljen je 4. Godišnjak za znanstvena istraživanja ZKVH-a koji na 464 stranice donosi 17 znanstvenih i stručnih radova koji tematiziraju jedan od aspekata društvenoga života Hrvata u Vojvodini. Koncem siječnja 2014. godine u nakladništvu Hrvatskog akademskog društva iz Subotice izašao je 12. svezak kapitalnog projekta pod nazivom Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, koji obuhvaća dio slova K. Novi svezak Leksikona na 200 stranica sadrži 186 natuknica o kojima se brinulo 53 autora. Bibliografija narodnih pripovijedaka i djela Balinta Vujkova autorice Katarine Čeliković plod je planskih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u području ustrojavanja bibliografije, te ujedno početak izrade bibliografija i njihovo objavljivanje u obliku samostalnih publikacija. U povodu 100. obljetnice rođenja Alekse Kokića (Subotica, 1913. – Cetinje, 1940.) objavljena je njegova knjiga sabranih pjesama koja sadrži 328 pjesama na 512 stranica.

Predstavljena je i serija publikacija u nakladništvu Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“. S modernim dizajnom, krajem 2013. godine izašle su knjige četiriju subotičkih autora, književnika Vojislava Sekelja, pjesnički prvijenac mlade književnice Željke Zelić, zbirka poezije Ante Vukova i zbirka kratkih priča Mirka Kopunovića.

Pecuh predstavljanje ZKVH-2014-4

U izdanju ZKVH-a tijekom siječnja 2014. objavljen je i drugi broj časopisa Nova riječ za razdoblje jesen-zima. Časopis izlazi dva puta godišnje u 500 primjeraka i nastoji se držati visokih umjetničkih standarda pod uređivanjem Tomislava Žigmanova.

Kako je ravnatelj ZKVH-a naglasio, časopis Nova riječ teži regionalnom karakteru, modernoj formi i nudi prostor mladim suradnicima. U taj su krug pozvani književnici i znanstvenici iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, te zahvaljujući tome Nova riječ donosi i tekstove koji tematiziraju hrvatsku scenu u Mađarskoj čime se jača dijalog koji je započet suradnjom dvaju Zavoda.

Tekst: Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se
  • Koncert Lucije Vukov i Kristine Stankov
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
  • Koncert klape Barun
  • Koncert velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima