U Subotici otvorena izložba Cilike Dulić Kasibe

Objavljeno: 22.07.2020. Pregleda: 4

cilika„Cilika Dulić Kasiba je sve ove godine slikala po svom nahođenju, po svom instinktu, bez formalnog školovanja na području likovnosti, ali s velikom željom da na platnima pokaže sve ono što nosi u sebi i ono što čini njenu životnu okolinu“, kaže povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović

U povodu 60. obljetnice umjetničkog rada i 88 godina života Cilike Dulić-Kasibe u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. godine, otvorena je njena samostalna likovna izložba u galeriji subotičkog Otvorenog sveučilišta. Izložba je održana u organizaciji hrvatske likovne udruge CroArt iz Subotice.

„Cilika Dulić-Kasiba rođena je u Subotici 1932. godine, a odgajana je u obitelji bačkih Hrvata. Prvenstveno je slikarica običaja Hrvata-Bunjevaca, a inspiraciju za svoje slike crpi iz narodnih običaja svojih predaka. Tako se na njenim slikama mogu vidjeti svadbeni običaji, kao i oni vezani za pojedine crkvene blagdane i svakodnevni obiteljski život na salašu. Ovjekovječila je Cilika i skupljanje plodova s bačke ravnice, kola, prela, kartače, pa i one tužne u kojima se pokojnici ispraćaju. Ona je postala autentični prikazatelj jednog vremena koje je iza nas, a istovremeno, kroz likovno stvaralaštvo i čuvar vrednota koje ostaju i koje traju“, rekla je na otvorenju izložbe tajnica udruge CroArt Jelena Lipozenčić.

Iskrenost naive

Povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović rekao je kako se ovom izložbom želi obilježiti 60 godina likovnog stvaralaštva slikarice naive, Cilike Dulić-Kasibe, što je zaista nesvakidašnji slikarski staž, koji zaslužuje poštovanje.
„Cilika Dulić-Kasiba je sve ove godine slikala po svom nahođenju, po svom instinktu, bez formalnog školovanja na području likovnosti, ali s velikom željom da na platnima pokaže sve ono što nosi u sebi i ono što čini njenu životnu okolinu. Sve te emocije, jedna tiha i nenamjetljiva poetika naivnog slikarstva dolaze iz ovog okruženja bačke ravnice, odnosno panonske nizine u kojoj živimo. Na njenim slikama često vidimo običaje bunjevačkih Hrvata, simboliku jednog načina života i znamenja nekadašnje svakodnevice. Njeni likovni počeci vezuju se za likovne kolonije 1960-ih godina u Tavankutu, a zatim u nadolazećim godinama izlaže uglavnom na zajedničkim izložbama likovne sekcije tadašnjeg KUD-a Matija Gubec, te potom i sve češće diljem čitave tadašnje države“, rekao je Kopilović i naveo neke od značajnijih izložbi ove umjetnice.
„Od značajnijih izložbi naveo bih svakako izložbe u Subotici, u tadašnjem Domu kulture, potom u galeriji Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu i galeriji Likum u Zagrebu, sve navedeno 1966. godine. Potom 1971. godine na velikoj izložbi posvećenoj likovnom stvaralaštvu Subotice u periodu 1945. – 1970. u Gradskom muzeju Subotice. Izlagala je i na brojnim izložbama 1970-ih i 1980-ih koje su tematizirale naivno slikarstvo, i to u Osijeku, Dubrovniku, Sisku, Zagrebu, Tavankutu, Jagodini, Kovačici, Pančevu. Od 1992. Cilika postaje članicom obnovljene likovne sekcije HKC-a Bunjevačko kolo te izlaže u sklopu godišnjih revijalnih izložbi. Od 1997. godine sudjeluje na likovnoj koloniji Bunarić, a od 2011. godine, jedna je od članica osnivača HLU CroArt iz Subotice.
Na njenim platnima vidimo motive koji su vam svima poznati, simboliku načina života vezanog najviše za salaše; te kompozicije odišu jednostavnošću, a njene slike ne možemo gledati očima koje ocjenjuju zanatsku savršenost onoga što je naslikano, nego samo usvojiti misao o tome koliko je iskrenost naive puno važniji element „čitanja“ scene“, rekao je Kopilović na otvorenju izložbe.
Predsjednik udruge CroArt Josip Horvat zahvalio se svima koji su pomogli i podržali ovu izložbu na kojoj su svirali mladi iz Tamburaškog ansambla HGU Festival bunjevčki pisama, pod ravnanjem profesorice Mire Temunović.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Sarić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Koncert Lucije Vukov i Kristine Stankov
  • Lijepa riječ u Somboru
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
  • Koncert klape Barun
  • Koncert velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima