Izašao drugi nosač zvuka „Kraljica Bodroga“

Objavljeno: 16.06.2014. Pregleda: 71

Faljen Isus DiviceU nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, tijekom druge polovice mjeseca lipnja 2014. godine izašao je drugi nosač zvuka „Kraljica Bodroga“ pod nazivom „Faljen Isus, Divice!“ s 15 pjesama šokačkih Hrvata iz Monoštora posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. Renomirana ženska pjevačka skupina „Kraljice Bodroga“ Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“ iz Monoštora na ovom, drugom po redu nosaču zvuka, predstavlja se izborom vokalne glazbene građe sačinjenog od takozvanih marijanski pisama, koje su posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

Pjesme na nosaču zvuka „Faljen Isus, Divice!“ trajno su zabilježene u prosincu 2013. godine u studiju Viktora Keslera u Subotici. Pjevačku skupinu u tom trenutku činile su žene u dobi od 18 do 77 godina. Ovakav raspon godina članica pjevačke skupine „Kraljice Bodroga“ pokazuje kako je vokalna tradicija veoma živa, te ju Monoštorci trebaju i dalje poticati i njegovati, napose među mlađim naraštajima, kako bi se šokačka pisma sačuvala. Upravo spoj različitih generacija daje pravu sliku nekadašnjeg pjevačkoga života u Monoštoru, ali i tradicije koja i danas živi u srcima i glasovima članica ove ženske pjevačke skupine.

Kraljice BodrogaNa nosaču zvuka „Faljen Isus, Divice!“ zastupljene su sljedeće pjesme:

1. Zdravo, budi, Marijo (3:51)

2. Marija Divica sinka porodila (2:07)

3. Zdravo, majko žalošćena – Sedam žalosti Blažene Divice Marije (6:27)

4. Gorko plače Gospa draga – Gospin plač (5:31)

5. Marija pod križem stoji (6:31)

6. Veseli se, o Marijo (4:49)

7. Pozdravljam te, draga Gospo, hiljadu puta – Pisma lurdskoj Gospi (2:50)

8. Trinaestoga svibnja u Ilirskoj doli – Fatimska himna (3:57)

9. Nebeskoga slavnog grada (3:03)

10. O kakvi nam ovaj blagdan svanio – Pisma maloj Gospi (3:14)

11. Svi u glas jezici sad se složite (5:02)

12. O, Marijo, sude od milosti (2:58)

13. Jedan mi lik u srcu stoji (3:05)

14. Šetala se Marija (4:41)

15. Faljen Isus Marijo – Pisma Gospi (3:16)

Kraljice Bodroga2Pjesme na nosaču zvuka grupirane su prema namjeni, tako su u prvi dio svrstane pjesme koje se pjevaju prilikom dočeka i obilježavanja većih crkvenih blagdana. Tu pripadaju pjesme koje se pjevaju u vrijeme Došašća, na ponoćnoj svetoj misi uoči Božića, tijekom božićnog vremena, u korizmeno vrijeme, nakon obreda na Veliki petak, u Vazmenoj noći bdijenja i tijekom Uskrsnog vremena. Drugi pak dio pjesama na CD-u su one koje se izvode kroz cijelu godinu. Tu pripadaju pjesme koje se pjevaju tijekom sljedećih blagdana: 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske, 13. svibnja na svetkovinu Fatimske Gospe, 13. listopada kada se u Monoštoru slavi Zavitni dan, potom 15. kolovoza na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa, kao i 8. rujna na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa. Na koncu, slijede i druge koje se izvode u mjesecu svibnju na svibanjskim pobožnostima, tako i na svetim misama u vremenu kroz godinu, te jedna pjesma s hodočašća.

Počimalje su Marijana Šeremešić i Marija Francuz, a rožalje: Anica Šuvak, Anica Kovač, Anita Đipanov, Marija Kovač, Miljana Kovač, Anica Pejak, Ljiljana Jovanović, Evica Roža.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima