13. likovna kolonija Sonta

Objavljeno: 07.11.2019. Pregleda: 64

sonta likovna kolonijaU prostorima Šokačke kuće u Sonti proteklog vikenda je održana međunarodna likovna kolonija Sonta 2019., 13. zaredom. Organizator kolonije - KPZH Šokadija, ove godine je okupila jedanaest umjetnika, koji su u većini stvarali u dvorištu Šokačke kuće, u sjeni ogromne krošnje staroga oraha. Na koloniji su sudjelovali slikar naivac iz Belog Manastira Josip Dekan, Hvaranka rođena u Sonti Ana Tudor, Somborac Stipan Kovač, članice i članovi HLU Croart iz Subotice, akademska umjetnica Maja Kovač, dr. lik. umj. Larisa Đurić, umirovljeni likovni pedagog Sándor Kerekes, Jadranka Vučetić, Kata Šetrov, te Sonćanke, članice Šokadije, Svetlana Zec i Bara Dobraš.  

„U Sontu, kod dragih prijatelja iz Šokadije, uvijek se s radošću vraćamo”, kaže predsjednik HLU Croart Josip Horvat. „Druženje smo započeli na prvoj sonćanskoj koloniji i to se ne zaboravlja. Drago mi je što je započeto kao međusobno druženje dviju hrvatskih udruga koje je vremenom preraslo u međunarodnu koloniju sa solidnim rejtingom. Takvu suradnju moramo i dalje njegovati na obostrano zadovoljstvo. Jedino mi je žao što su sve uočljiviji problemi s članstvom, ne samo Šokadije, nego i ostalih seoskih udruga s kojima imamo dobru višegodišnju suradnju”, kaže Horvat. 
Na koncu radnog dana gostima se zahvalio predsjednik Šokadije Zvonko Tadijan. 
„Hvala svima i na ovogodišnjim djelima koja će dodatno obogatiti naš bogati fundus slika. U proteklih 13 godina ovu koloniju je posjetilo skoro 200 umjetnika, ne samo iz okolice, već iz desetak europskih zemalja. I nakon ovogodišnje kolonije bit će organizirana tradicionalna izložba radova, najvjerojatnije za Šokačko veče«, rekao je Tadijan.  
Druženje je završeno već tradicionalnim ribljim paprikašom i svirkom Šokadijinih tamburaša.

Izvor: Hrvatska riječ ( I. A. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima