250. obljetnica crkve u Novim Banovcima

Objavljeno: 18.09.2016. Pregleda: 39

obljetnica crkve u banovcima 2Crkva Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima jedna je od manjih ali i najstarijih crkava u Srijemu. Njezin veliki jubilej, 250 godina postojanja proslavljen je 8. rujna svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović uz nazočnost beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara i župnika iz Srijema.

Prema predanju, vjernici ovog malog srijemskog sela uvijek su se oslanjali na zagovor Blažene Djevice Marije. Znali su i dok crkva nije postojala, nego tek mala kapelica, kleknuti, pomoliti se i uteći u zagovor nebeske Majke. Izgradnjom crkve, prije 250 godina pod pokroviteljstvom Marije Terezije, ova sakralna građevina vremenom je proglašena spomenikom kulture. Odolijevala je i razaranjima ratnih devedesetih, bilo je čak i pokušaja miniranja, ali je unatoč svemu ostala. Danas je mjesto okupljanja vjernika, koji su s ponosom proslavili ovaj veliki jubilej.

Veliki ponos

Proslava jubileja okupila je vjernike ne samo iz Novih Banovaca, nego i drugih srijemskih župa: Zemuna, Šida, Slankamena, Golubinaca, Inđije, Surčina i Stare Pazove. Nadbiskup Hočevar je ovom prigodom naglasio: „Vrlo važno da se vjernici podsjete i na povijest naše prisutnosti koja je bitna za sve ljude da bi znali kako je tu organiziran katolički život. I sami vjernici moraju biti zahvalni za tako dugu povijest i trebaju preuzeti odgovornost za svoj kraj, svoju zemlju i državu u kojoj žive. Zato i mi katolici imamo posebno veliku ulogu da možemo o tome svjedočiti i promicati dijalog te omogućiti svima da bolje upoznaju Zapadno kršćanstvo“, naglasio je nadbiskup Hočevar.

Vlč. Dušan Mikelić, župnik iz Novih Banovaca je rekao: „Zar je čudno da crkva posvećena nebeskoj Majci, ne okupi vjernike oko sebe? Majka to zna činiti. Čuvati obitelj u jedinstvu. Tako je i današnja proslava Male Gospe okupila sve nas u ovoj crkvi koja slavi svoj značajanobljetnica crkve u banovcima 1 jubilej i koja je veliki ponos za mještane i župljane. Gotovo da nam je cijela Srijemska biskupija pod zaštitom Blažene Djevice Marije. I ovaj lijepi broj vjernika koji se danas okupio ovdje je znak koliko njezin zagovor ima utjecaja na naš duhovni život. Volio bih da ova proslava bude početak ponovnog obnavljanja lijepih osjećaja, da nema razlika među nama, da se cijenimo i poštujemo tko god bili, odakle god došli i koje god vjeroispovijesti bili. Jer ova 250. obljetnica ima izuzetno veliki značaj, kako povijesni tako i duhovni u životu svih vjernika. Stoga je ovaj veliki jubilej, bitan i vrijedan i nadam se na ponos Banovčana.“

Brojni vjernici

U svojoj propovijedi, biskup Gašparović je posebno naglasio razlog važnosti proslave velikog jubileja, ali isto tako i razlog velikog broja vjernika iz Srijemske, ali i ostalih biskupija. „Radostan sam što se na današnji dan, Rođenja Blažene Djevice Marije, Male Gospe, okupio toliko veliki broj vjernika. Ovo je veliki jubilej i za ovu crkvu i za ovo mjesto, u kojoj danas živi manji broj vjernika nego što je bilo prije. No, unatoč tome ovo je veliki dan za njih i ovu crkvu koja ustrajno stoji ovdje unatoč pokušaju miniranja i svih nedaća koje je imala. Mi živimo u miru sa svim ljudima drugih vjeroispovijesti i sigurno je da ne želimo biti ti koji se odvajaju jedni od drugih nego nas međusobni suživot puno ohrabruje i pokazuje nam da trebamo živjeti skupa, svoje voljeti, a tuđe poštivati. Stoga neka ova obljetnica bude početak još boljeg suživota na ovim prostorima, a ova crkva i dalje omiljeno mjesto okupljanja vjernika koji će u njoj, kao i proteklih toliko godina, tražiti pomoć i zaštitu Blažene Djevice Marije.“

Osim proslave značajnog jubileja, vjernici iz Srijema okupili su se u velikom broju kako bi proslavili i blagdan Male Gospe, koja se u svim župama i filijalama svečano slavi, a u Novim Banovcima ove godine, na poseban način.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima