33. festival folklornih tradicija Vojvodine u Vrbasu

Objavljeno: 07.10.2011. Pregleda: 48

Vrbas je od 23. do 25. rujna, nizom manifestacija, bio središtem različitih panonskih kultura. U organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine i Saveza amatera Vojvodine, održan je 5. festival dječjih izvornih ansambala, 33. festival folklornih tradicija Vojvodine, 5. sajam starih obrta, predmeta i rukotvorina i 5. izložba i degustacija tradicijskih jela.

Folklorne skupine i solisti koji se plasiraju na ovaj festival prolaze vrlo strogu općinsku i zonsku selekciju na kojima je za završnu manifestaciju odabrano 139 izvođača. Osim folklornih koncerata, koji su se odvijali sva tri dana, na Sajmu starih obrta najzastupljeniji su bili majstori za izradu instrumenata, narodnih nošnji, ukrasa, predmeta kućne radinosti i predmeta neophodnih za svakodnevnu uporabu nekad, ali i danas. Na izložbi starih jela posjetitelji su mogli doživjeti kompletnu sliku života čovjeka u prošlim vremenima.

U kategoriji dječjih folklornih ansambala i pjevačkih skupina mlađeg i starijeg uzrasta, prvoga je dana festivala nastupilo 18 kulturno-umjetničkih društava. Svi su oni pokazali veliku ljubav prema narodnom stvaralaštvu, a na autentičan su način prikazali folklorno bogatstvo ne samo Vojvodine, nego i drugih zemljopisnih područja.

Jedini predstavnik Hrvata u ovom dijelu festivala bila je dječja folklorna skupina i četiri tamburaša HKUPD-a „Matoš" iz Plavne. U koreografiji Evice Bartulov mali su Matoševci šokačkim pjesmama i plesovima i lijepim šokačkim ruhom ostavili ugodan dojam na publiku u dvorani.

Drugoga dana festivala nastupilo je četrdesetak kulturno-umjetničkih društava, a kao što je uobičajeno u bogatom i raznovrsnom folklornom programu, publici su se predstavile pjevačke skupine, vokalni i instrumentalni solisti (frula, dvojnica, samica, gusle, citra), instrumentalni sastavi, izvorne folklorne skupine, narodni orkestri, a prikazano je i nekoliko narodnih običaja. U tom dijelu programa nastupio je i HKUD „Vladimir Nazor" iz Sombora, koji je pod umjetničkim vodstvom Jose Firanja prikazao običaj Polivači.

festival vrbas 2011-2Završnog dana festivala, 25. rujna, 41 kulturno-umjetničko društvo predstavilo je čak 62 točke raznovrsnog folklornog programa. Ovoga puta među brojnim kulturnim društvima nastupile su čak tri hrvatske udruge: KUDH „Bodrog" iz Bačkog Monoštora, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević" iz Bačkog Brega te HKUPD „Matoš" iz Plavne. Bodrog se predstavio pjesmom „S rasta lišće sve je popadalo" u izvedbi ženskog pjevačkog zbora pod umjetničkim vodstvom Ankice Kovač te običajem Igranka pod umjetničkim vodstvom Katice Pašić. HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević" iz Bačkog Brega, u režiji Željka Kolara, prikazao je običaj Šokačko prelo. Po prvi puta na ovom festivalu HKUPD „Matoš" prikazao je obnovljeni plavanjski običaj Bojtarske sigre pod umjetničkim vodstvom Evice Bartulov.

Sve četiri hrvatske udruge pokazale su vidljivi napredak u svom radu i ostavile lijep dojam kod publike i članova stručnog žirija. Na ovaj način afirmira se folklor bačkih Hrvata, koji sve više postaje integrativni dio kulture i folklorne tradicije Vojvodine.

Osim „Matoša", iz općine Bač na ovom festivalu uspješno je nastupila i ženska pjevačka skupina KUD-a „Mladost" iz Bača sa solisticom Vukosavom Mitrović.

Predsjednik žirija dr. Nice Fracile, etnomuzikolog, i koreografkinja Slobodanka Rac naglasili su kako je ove godine bilo ambicioznih i dobro uvježbanih ansambala, kao i lijep broj mladih izvođača. Pohvalili su zajedničko pjevanje mlađih i starijih pjevača, te istaknuli potrebu odabira manje poznatih pjesama u repertoarima društava.

Na završetku programa dodijeljena su i priznanja većini ansambala, a HKUPD „Matoš" dobio je priznanje za uspješno oživljavanje tradicije, što će zasigurno biti vrlo poticajno za budući rad folklornog odjela ove kulturne udruge.

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima