Donji Tavankut, Bački Monoštor, Golubinci i Stari Slankamen među 14 najuspješnijih sela na natječaju

Objavljeno: 10.10.2011. Pregleda: 65

Na Novosadskom sajmu 28. rujna 2011. svečano su proglašena najuspješnija sela koja su sudjelovala na natječaju projekta „Bogatstvo različitosti". Cilj projekta je kreirati turističku turu u Podunavlju koja bi mogla biti jedinstveni turistički proizvod na turističkom tržištu svijeta i po čemu bi ovaj dio Srbije mogao biti prepoznatljiv.

Ideja projekta je putem natječaja izabrati sela koja na najbolji način mogu predstaviti autentičnost Vojvodine/Podunavlja kroz bogatstvo kultura, običaja, gastronomije i folklora naroda koji ovdje žive, ali i karakteristično graditeljsko naslijeđe ove regije.

Na natječaj se prijavilo 45 sela iz Vojvodine i 5 sela iz istočne Srbije. Kao najspremnija sela za turističku promociju, odnosno koja su najviše radila na svom razvoju i pripremama za turiste, izabrana su: Belo Blato, Skorenovac, Bački Monoštor, Banoštor, Golubinci, Kovilj, Stapar, Turija, Stari Slankamen, Krčedin, Donji Tavankut (nositelj projekta HKPD „Matija Gubec"), Totovo selo, Gudurica i Selenča.

bogatstvo razlicitosti-s.slankamenZa ova sela bit će napravljen pregled ideja, projekata, edukacije koje je potrebno realizirati kako bi se ova sela što bolje pripremila za turističku promociju. Ovaj pregled bit će dostavljen Vladi Vojvodine u cilju planiranja aktivnosti za 2012. godinu. Ostala sela koja nisu ušla u izbor bit će uključena u određene aktivnosti, a prije svega edukacije, kako bi mogli dostići ona sela koja su već mnogo uradila na svojoj turističkoj ponudi i promociji. Edukacije će se odnositi kako na neposredne pružatelje usluga tako i na edukaciju za pisanje projekata za EU fondove.

Potpora u promociji i edukaciji
Projekt „Bogatstvo različitosti" jamči pomoć u daljnjoj promociji sela, ali i edukaciju i potporu aktivnostima u cilju unapređenja ruralnog turizma.
„Uskoro slijedi konferencija na kojoj će sudjelovati 14 sela. Nakon toga, projekt 'Bogatstvo različitosti' bit će predstavljen na Sajmu turizma u Londonu. Tijekom zime održavat će se edukacije i seminari vezani za razvoj ruralnog turizma, a u veljači bismo trebali sudjelovati na beogradskom Sajmu turizma. Prvu turističku aktivnost očekujemo tek na proljeće. Važno nam je što više nismo prepušteni sami sebi, što smo dio sustava šire i organizirane turističke ponude. Naravno, svjesni smo da moramo raditi na ukazanim manjkavostima, a preporuka je i da se bolje povežemo s institucijama na lokalnoj razini koje bi mogle pridonijeti unapređenju turizma u našem selu", kaže Ladislav Suknović.

Stručno povjerenstvo je pri ocjenjivanju, kao najznačanije, uzimalo u obzir sljedeće elemente: prvi dojam (seoski ambijent, čistoću sela, doček), atraktivnost kulturnog nasljeđa (narodna nošnja, folklor, tradicionalna arhitektura, umjetnost, stari zanati), kuhinju (prostor za objedovanje, postojanje i uređenost toaleta, dekoracija stola, autentičnost gastronomskih specijaliteta), turističku animaciju (organizacija cjelokupnog boravka, pridržavanje satnice, prezentacija običaja, kulturno-zabavni program), postojanje i uređenost etno kuće, postojanje i uređenost suvenirnice te broj uključenih aktera u organizaciju dočeka i ponudu.

Među 14 sela koja su ocijenjena kao „najspremnija za turističku promociju" je i nekoliko onih u kojima Hrvati žive u značajnijem broju - Tavankut, Bački Monoštor, Golubinci i Stari Slankamen.

bogatstvo razlicitosti-tavankutU fokusu turističke ponude Tavankuta je poznata umjetnost naive u tehnici slame, ali i bogata folklorna tradicija ovoga sela nadomak Subotice. Osim tradicijskog stvaralaštva, radit će se i na gastronomskoj ponudi te promociji proizvoda od voća, a u ponudu će se uključiti i proizvođači organske hrane, što projektu daje i ekološku dimenziju, ističe Ladislav Suknović, predsjednik HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta, koje je i nositelj projekta.

bogatstvo razlicitosti-golubinciGolubinčani smatraju kako imaju što za pokazati, posebice u domeni graditeljskog nasljeđa. Osim vjerskih objekata - pravoslavne crkve Vavedenje presvete bogorodice i katoličke crkve sv. Jurja, tu su i objekti od kulturno-povijesnog značaja - Stara škola, Schlos, knjižnica. Stručnom žiriju projekta „Bogatstvo različitosti" prigodom posjeta ovom srijemskom mjestu predstavljeni su i drugi potencijali - ribnjak, te potez golubinačkih vinograda na Vaganima s pudarskim kućama i pudarima.

bogatstvo razlicitosti-monostorI Monoštorci izražavaju zadovoljstvo plasmanom među 14 izabranih sela. U natječajnoj prijavi predstavljeni su postojeći kapaciteti Monoštora, od onih koji su već u funkciji turizma, pa do onih još uvijek nedovoljno iskorištenih. Predstavljene su etnokuće, Turistički info centar, zanatlije, tradicionalni domaći proizvodi, domaći gastronomski specijaliteti, lokalne nošnje i folklor.

Nositelj projekta „Bogatstvo različitosti" je Udruga za unapređenje suradnje i razvoj turizma u Podunavlju „Istar 21", a projekt je realiziran uz potporu više pokrajinskih tajništava.

Prema tekstu: Davora Bašića Palkovića,
Fotografije: HKPD „Matija Gubec", Tavankut

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima