36. međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe održan u Osijeku, Somboru i Vukovaru

Objavljeno: 28.05.2013. Pregleda: 44

festival tambure SO2013Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe, 36. po redu, održan je od 10. do 12. svibnja 2013. godine, u tri grada – Osijeku, Somboru i Vukovaru. Nakon otvorenja i programa u Osijeku, drugi festivalski dan održan je 11. svibnja u Somboru, a treći 12. svibnja u Vukovaru. U Somboru su nastupila četiri orkestra, okupivši na sceni Hrvatskog doma ukupno oko 160 glazbenika.

Pozdravljajući nazočne na tamburaškoj večeri u Somboru, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić podsjetio je na početke festivala.

„Ovaj je festival osnovan u Osijeku 1961. godine. Među osnivačima su bili Julije Njikoš, muzikolog, u to vrijeme glazbeni urednik Radio Osijeka, ali i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza Sava Vukosavljev, glazbeni urednik Radio Novog Sada, te Josip Andrić, književnik i glazbenik podrijetlom iz Plavne. Festival je značajni kulturni projekt Grada Osijeka, a postao je i vrijedan prekogranični projekt u kome sudjeluju tisuće mladih glazbenika, tamburaša. Oni svoje slobodno vrijeme posvećuju izučavanju tambure, tradicijskog instrumenta koji povezuje ove prostore“, kazao je Đurić.

U ime domaćina goste je pozdravio Mata Matarić, predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“.

„Ovaj festival, čiji se dio održava i u Somboru, pridonio je da HKUD ‘Vladimir Nazor’ bude među udrugama iz Srbije koje su dobile visoko priznanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića za izniman doprinos razvoju multikulturnog i multietničkog života na ovim prostorima“, kazao je Matarić.

Tijekom dvosatnog programa u kome je svaki orkestar izveo po četiri skladbe od kojih je po jedna bila s vokalnim solistom, publika je uživala u pravim glazbenim bravurama. S obzirom da je festival natjecateljskog karaktera, nastupe je pratio stručni žiri. Prvi je nastupio dječji tamburaški orkestar KUD-a „Juraj Lončarić“ iz Hrženice pod dirigentskom palicom Dragutina Korena. Članica tog orkestra Antonija Smolnar, rođena 16. prosinca 2002. godine, dobila je nagradu kao najmlađi sudionik 36. međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe.

festival tambure SO-OS2013-2Poslije gostiju iz Hrženice na binu su izašli članovi Subotičkog tamburaškog orkestra iz Subotice. Orkestrom je dirigirala Marijana Marki, a skladbu „Modre zore“ otpjevala je Antonija Piuković. Tamburaškim orkestrom „Krste Odaka“ iz Drniša dirigirala je Milka Tomić, a skladbu „Osijek je duša duše moje“ Julija Njikoša izvela je Vera Svoboda. Drugi festivalski dan završen je nastupom Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice. Orkestrom je dirigirala Mira Temunović, a Bernardica Vojnić Mijatov otpjevala je pjesmu „Molitva“.

Nastup na festivalu bio je uspješan za dva orkestra iz Subotice budući da su oba osvojila najviša priznanja – Zlatne plakete. Subotički tamburaški orkestar (STO) stekao je priznanje u kategoriji seniora, a Tamburaški orkestar HGU „Festival bunjevački pisama“ u juniorskoj konkurenciji.

STO je na ovom festivalu nastupio prvi puta nakon 1989. godine, a osvojio je 98 od 100 mogućih bodova, kaže njihov umjetnički voditelj Stipan Jaramazović.

„Povratak na festival, i to u tako dobrom svjetlu, puno nam znači, i imamo se namjeru i ubuduće pojavljivati na njemu jer on odgovara onome što mi radimo. Dogovarali smo već i neke suradnje s drugim sudionicima na festivalu. Cijeli festival se odigravao u ozračju želje za suradnjom, razmjenom, gostovanjima, međusobnim kontaktima od razmjene nota do pojedinih stručnjaka koji bi unijeli svježinu u rad tamburaškim orkestrima“, kaže Stipan Jaramazović.

Njikoševa želja
Dio programa Međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe održan je u Somboru prvi puta prije četiri godine. Domaćin tom 33. po redu festivalu bila je Udruga građana „Urbani Šokci“. Prema riječima
Marije Šeremešić, predsjednice UG „Urbani Šokci“, bila je to želja Julija Njikoša da se jedan dio festivala organizira i u Somboru. S obzirom da organiziranje koncerata nije djelokrug aktivnosti „Urbanih Šokaca“, organizaciju somborskog dijela manifestacije preuzeo je HKUD „Vladimir Nazor“.

HGU „Festival bunjevački pisama“ je na festivalu sudjelovao po prvi puta, i to po pozivu, a osvojio je također 98 od mogućih 100 bodova.

„Dojmovi su pozitivni, jer se orkestar zaista maksimalno potrudio i dali smo sve od sebe. Jako sam sretna što je žiri to prepoznao i svojim ocjenama pokazao da zaslužujemo takvu nagradu. To je Festival koji iza sebe ima određenu težinu i značaj, te mislim da je sudjelovanje na njemu i poželjno, jer daje satisfakciju da pronađemo svoje mjesto u tamburaškom svijetu“, kaže Mira Temunović, voditeljica orkestra HGU „Festival bunjevački pisama“.

Organizator festivala je Hrvatski tamburaški savez, a suorganizatori su bili Osječko-baranjska županija, Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Vukovar, Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“, Hrvatski dom Vukovar, Ružičkina kuća, HKUD „Vladimir Nazor“ Sombor, HRT Radio Osijek i Hrvatska glazbena unija.

Tekst i fotografije: Z. V. / S. M.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima