Treći susreti pučkih pjesnika u Zapolju

Objavljeno: 28.05.2013. Pregleda: 39

Zapolje susret pjesnika2013-1Na spomendan Sv. Leopolda Mandića i Majčin dan u katoličkom puku, 12. svibnja 2013. godine u Zapolju kod Rešetara održani su 3. susreti pučkih pjesnika, manifestacija kojom žitelji ovog živopisnog sela žele sačuvati lijepu tradiciju satkanu u pučkim stihovima, baš onako kako svakodnevicu vide i bilježe obični ljudi. Naum su ostvarili, treću godinu zaredom okupilo se dvadesetak pučkih pjesnika, a i popratni program satkan je od baštine i prelijepih običaja. Potvrdila nam je to i Ivanka Grgić, dopredsjednica Hrvatskog srca u općini Rešetari, žena čija se ideja pretvara u djelo i s nekolicinom entuzijasta vodi ju k tradiciji.

Svake je godine ovo brojniji i kvalitetniji susret, a ove je godine ponajbolji, tu su Udruga umirovljenika i HKUD „Trenk“ iz Nove Gradiške, udruga iz Siča te 15-ak pjesnika iz okolice i drugih dijelova Hrvatske, a već drugu godinu dolaze im i pjesnici iz Vojvodine i jako su ponosni da je njihovo nastojanje prepoznato i izvan državnih granica.

Zapolje susret pjesnika2013-2Katarina Čeliković iz Subotice pohvalila je vrijedne žene iz Zapolja okupljene oko Hrvatskog srca, tog srca koje kuca i za Hrvate iz Vojvodine. Baš prije dvije godine dogodio se slučajni susret u Novom Sadu, kada je na Liru naivu došla Ivanka Grgić, ponudila pomoć i zatražila je za svoje Zapolje, pokazala da to hrvatsko srce kuca za sve Hrvate, ma gdje bili. Evo već dvije godine dolaze ovamo, ta suradnja se širi, zapoljske su im žene darivale pjesme za djecu i koje mališani u Vojvodini uče, naravno oni koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, a ona je njima darovala knjige koje će krasiti police njihove knjižnice i čitaonice.

Potekla je pjesma pobrojanih udruga, potekla je rijeka stihova i preplavila popunjenu dvoranu i srca posjetitelja koji nisu štedjeli dlanove. Nije ni čudo, zaslužili su ga: Terezija Vlaović, Katica Horvatović, Ksenija Rešković, Ljubica Sladiček, Ivan Muraja i unuk mu Fran, Mirko Dubočanac, Antun Matijević, Vlatko Jurković te Kata i Antun Kovač iz Sombora. Simpatični Sičani donijeli su sobom izvorni govor svojega sela, koji je još prije nekoliko godina rješenjem Ministarstva kulture RH zaštićen kao kulturno nematerijalno dobro u novokapelskoj općini. Na bis su se vraćali i folkloraši udruge „Trenk“ iz Nove Gradiške, koji su prikazali igre i pjesme bunjevačke. Bilježili su gostovanja diljem Hrvatske i u susjedstvu, ali voljeli bi da ih pozovu iz Subotice ili okolice, da još bolje „ispeku“ bunjevački folklor.

Tekst i fotografija: Slavko Žebić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima