60. godina Zavičajnog muzeja Ruma

Objavljeno: 02.02.2024. Pregleda: 44

Zavičajni muzej Ruma proslavio je 60 godina postojanja. Osnovan je 1. ožujka 1962. godine rješenjem Narodnog odbora Općine Ruma kao Zavičajni povijesno-prirodnjački muzej s precizno utvrđenim zadatkom da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa povijesne vrijednosti, zatim da organizira izložbe i predavanja te tako omogući učenicima i ostalim građanima da upoznaju svjedočanstva prošlosti. Novoformirana ustanova počela je s radom 1. svibnja 1962. godine, ali pod službenim nazivom Zavičajna muzejska zbirka. Prve godine postojanja mijenjala je lokacije, a od 1963. godine smještena je u objekt tzv. Pejačevićeve gimnazije, gdje se i danas nalazi. Muzej u Rumi u šest desetljeća postojanja prošao je različite faze razvoja: od zavičajne muzejske zbirke, preko muzeja gradskog tipa do muzejske institucije regionalnog značaja.

Monografija za jubilej

U povodu obilježavanja jubileja tiskana je i predstavljena rumskoj javnosti u prosincu monografija Zavičajni muzej Ruma 1962 – 2022. Knjiga sadrži pregled istraživanja tijekom šest desetljeća postojanja muzeja, važnih trenutaka u njegovoj povijesti te podatke o zaposlenima koji su muzej oblikovali kroz godine.
‚‚Prikupljanje materijala za opsežnu građu monografije trajalo je dugo. Ne mogu precizirati u godinama, ali od kada sam počela raditi u muzeju, a to je više od četvrt vijeka, prikupljala sam materijal. Dio materijala prikupila sam od starijih kolega koji su pričali i prisjećali se vremena otvaranja muzeja. Puno toga sam saznala listajući dokumente i arhive", kaže autorica knjige i viša kustosica rumskog muzeja Snežana Janković i dodaje: ‚‚Prvi dio knjige govori općenito o povijesti muzeja: kada i kako je počeo raditi i kada je bila prva postava. Tu su i podaci o zaposlenicima kojih nije bilo puno u šest desetljeća rada. Tijekom vremena, stručnim radom, sakupljanjem građe, objavljivanjem različitih publikacija, zbornika i knjiga, bavilo se desetak ljudi. Drugi dio monografije posvećen je isključivo muzejskim eksponatima. Oni se čuvaju u četiri različita odjela, a u petom se nalazi dokumentacija u kojoj se čuva povijest rada muzeja: dokumenti o događajima, fototeka i henoroteka. Eksponati su podijeljeni po odjelima: arheološko koje ima više zbirki, zatim povijesni, etnološki i umjetnički odjel. Treći dio knjige posvećen je rezultatima rada muzeja, svim dosadašnjim programima, izložbama, promocijama knjiga, različitim književnim i muzičkim večerima, večerima dokumentarnih filmova. Kada se sve sabere, tu je više od 800 programa za šest desetljeća rada. Posljednji dio knjige posvećen je izdavačkoj djelatnosti muzeja kojom smo se počeli baviti 1994. godine. Muzej je za 60 godina postojanja objavio oko 90 izdanja".

Legati kao polazište

Zgrada Zavičajnog muzeja Ruma najstariji je i prvi katni objekt u gradu. Zgrada potječe iz 1772. godine. S rimokatoličkom crkvom, izgrađenom 1813. godine, i župnim dvorom, izgrađenim 1815., čini jedinstven autentičan urbanističko-arhitektonski kompleks gradskog tipa. Svi navedeni objekti zadužbina su obitelji Pejačević. U oporuci iz 1762. godine osnivač Rume Marko Aleksandar baron Pejačević obvezao je svog nasljednika Josipa da u gradu podigne konfesionalnu mješovitu školu za rimokatoličku i pravoslavnu djecu s rumskog i iločkog vlastelinstva. Na osnovu plana, za sada nepoznatog bečkog arhitekta, izveo je gradnju prvo stručni graditelj iz Petrovaradina Johann Mane, a zatim zidarski majstor Michael Weichmann, koji je i dovršio započetu zgradu. Ovim je posljednja volja barona Pejačevića ispunjena i Ruma je dobila svoju školu u vidu impozantnog zdanja.
‚‚Ono što je važno reći za sam nastanak i funkcioniranje muzeja su legati, odnosno pokloni. Muzej je stvorila grupa ljudi koja se bavila prošlošću (ljubitelji prošlosti i antikviteta), koja je donirala svoje kolekcije. Tako su nastale prve zbirke. Vremenom smo nastavili dobivati darove. Imamo veliki broj umjetničkih i arheoloških eksponata i jedan farmaceutski legat", kaže Janković.
Muzej je, zbog problema vlage, radio i bez stalnog postava u prizemlju.
‚‚Nekoliko se puta dogodilo da muzej zatvori prizemlje zbog vlage. To je dio gdje je izložena naša stalna postavka s poviješću, arheologijom i etnologijom. Budući da se radi o građevini koja potječe iz 1772. godine, stoljeća su donijela ono što je neminovno a to je problem vlage. Zbog toga se više puta događalo da je muzej radio bez stalne postavke. Na katu smo održavali programe u vidu tematskih izložbi i različitih promocija i vrijednih izdanja naših kolega. Zatim revije filmova, etno večeri. Tematska izložbena djelatnost obilježila je naš rad zahvaljujući kojoj smo imali stalnu komunikaciju s publikom i bili posjećeni bez obzira na to što smo u nekim vremenima morali zatvoriti donji dio zgrade", ističe Janković.

Čuvamo našu nacionalnu raznolikost

Ruma je od svog nastanka, kao i danas, multinacionalna sredina. U zbirkama muzeja postoje dragocjeni predmeti iz prošlosti, ne samo u povijesnom nego i u etnološkom smislu.
‚‚Etnološka zbirka čuva narodne nošnje hrvatske i njemačke nacionalne zajednice. Prije Drugog svjetskog rata Ruma je bila većinski njemački grad. U našoj povijesnoj zbirci također imamo puno dokumenata iz tog razdoblja. Imali smo večeri posvećene hrvatskoj i slovačkoj nacionalnoj zajednici. Posljednja izložba koja je održana u našem prostoru bila je posvećena upravo hrvatskoj nacionalnoj zajednici kada su predstavljene hrvatske narodne nošnje, ručnici, ručni radovi iz prošlog vremena te dokumenti vezani za doseljavanje Hrvata na ove prostore. Muzej u Rumi čuva sve ono što je iz prošlosti grada", kaže naša sugovornica.
Zaposleni u ovoj ustanovi ističu da su ponosni što Ruma, poput velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, ima svoj muzej.
‚‚Kada turisti dođu u Rumu, imaju što lijepo vidjeti. I u vrijeme kada nismo imali stalnu postavku, uvijek je bila neka zanimljiva izložba ili predavanje. Osim izložbi iz naše zemlje, dolazili su nam i gosti iz inozemstva. Imamo dobru suradnju s muzejima iz Hrvatske, iz Osijeka i Našica, te veoma dobru suradnju s kineskim veleposlanstvom. S njima smo organizirali više od 40 izložbi" .
Poklopilo se da je povodom obljetnice muzeja počela velika rekonstrukcija i obnova muzejske zgrade zahvaljujući osnivaču muzeja Općini Ruma, ali i sredstvima koje je muzej dobio na osnovu projekata od Ministarstva kulture Srbije i Pokrajine.
‚‚Temeljno je izvučena vlaga, urađena je zamjena stolarije, dio elektroinstalacije, limarski radovi. Zgrada muzeja je ponovno ožbukana i izrađeno je idejno rješenje za stalnu postavu. U 61. godinu postojanja ulazimo s obnovljenom zgradom. To je novo poglavlje u povijesti našeg rada, u potpuno obnovljenom prostoru, gdje ćemo imati stalnu postavu u kontinuitetu", navodi Janković.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima