Aktivna etnološka sekcija HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta

Objavljeno: 05.04.2013. Pregleda: 42

Etnolozi Tavankut Uskrs2013-1Etnološka sekcija Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta pokrenula je ove, 2013. godine, projekt pod nazivom Tradicija koja živi. Cilj projekta je podržati običaje koji još žive, a obnoviti one koji su nekada živjeli na području Tavankuta, animirajući pri tomu što više mladih sudionika. Projekt se realizira tijekom cijele godine, a u okviru popratnih događanja održat će se razna predavanja, radionice i izložbe.

Uskršnji blagdani bili su povod da se na osobit način naglase dva živuća običaja u Tavankutu: šaranje jaja i čuvari Božjeg groba. Tako su članovi HKPD-a „Matija Gubec“ i učenici hrvatskih odjela istoimene osnovne škole bili sudionici radionice šaranja jaja na tradicijski način, u lukovini. Ovu je tehniku djeci prezentirala Manda Prćić, koja je tijekom radionica djeci pričala kako su se nekada ljudi dosjetili šaranju jaja u raznim bojama – crvenoj, ljubičastoj, zelenoj.

„Ja nikada nisam jaja drugačije šarala nego ovako, prirodnim bojama, a najčešće u lukovini. Šarali smo još s različitim drugim travama i prolićnim cvićom, ali ove godine ih zbog ranog uskrsa baš ne mož naći u prirodi.“

Etnolozi Tavankut Uskrs2013-2Manda Prćić je ispričala i kako se mogu na jajima koja se boje u lukovini napraviti i različiti ukrasi, u čemu će se okušati drugom prilikom. Djeca su sa zanimanjem pratila radionicu, te se radovala biti pomagači te su komadićem slanine namazali obojena jaja, koja su tako dobila lijep sjaj.

Ove se godine obilježava i dvadeset godina od kako je obnovljen običaj čuvanja Božjeg groba u župnoj crkvi Srce Isusovo u Tavankutu. Iako su šezdesetih godina prošloga stoljeća čuvari organizirani s vremena na vrijeme, taj običaj nije dulje zaživio sve do početka devedesetih godina na inicijativu mladih, te se ovaj običaj održao do danas. Boris Godar, dugogodišnji organizator, nekada i sam čuvar Božjeg groba, svake godine okupi dvadesetak mladića. O organiziranju ovog događaja kaže: „Nije se još ni jedne godine dogodilo da odziv sudionika bude mali. Svima je uvijek velika čast biti sudionikom ovog svečanog događaja. Svaki mladić kao vjernik na osobit način doživi taj događaj.“

Tekst i fotografije: I. D.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima