Ususret petim „Danima A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića“ u Plavni

Objavljeno: 05.04.2013. Pregleda: 38

grb-mPeti po redu „Dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića“ bit će održani 27. i 28. travnja 2013. godine u Plavni, u organizaciji HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

„Dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića“ zamišljeni su kao interdisciplinarna manifestacija koja bi trebala sadržati elemente etnografije, etnologije, povijesti, kulturologije, teologije te književno-znanstvenoga pristupa. Zbog ovakvog naziva moglo bi se pretpostaviti da se ova manifestacija svodi samo na Matoša i Andrića, što nije bila zamisao HKUPD-a „Matoš“. U svakom slučaju ova dva hrvatska velikana u središtu su ovoga skupa, ali svake se godine ovi „Dani“ trebaju obogaćivati novim sadržajima i tematikom te pamćenjem povijesti, koja je prilično zanemarena i često krivo interpretirana u ovome kraju. Plavna je idealno mjesto za ostvarenje ove ideje jer su Matoš, a pogotovu Andrić, duboko vezani uz ovo malo podunavsko selo, koga pred župnom crkvom sv. Jakova krasi bista dr. Josipa Andrića, djelo Neste Orčića, a u čijoj je blizini davno stanovao Matošev djed Grga, učitelj i kantor. Tu su rođeni i Matošev otac i Andrićeva majka, čime Plavanjci trebaju biti ponosni. Zahvaljujući Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji pruža maksimalnu stručnu pomoć u organizaciji „Dana“, ova manifestacija ima sigurnu budućnost.

U tijeku je priprema za ovogodišnje Dane A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića i do sada je utvrđeno da će na ovoj dvodnevnoj manifestaciji sudjelovati, osim djelatnika Zavoda, i dr. Sanja Vulić iz Zagreba s temom „Književnik Josip Andrić“, te jedan predavač iz Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika koji će govoriti o Matošu. Kao što je uobičajeno, nastupit će tamburaši, ovog puta iz Tavankuta, a bit će izvedena i jedna dramska predstava. Bit će riječi i o hrvatskim velikanima u Vojvodini čije se stoljetne obljetnice obilježavaju ove godine, a kao što je već ustaljeno, organizirat će se i likovna kolonija udruge „Cro Art“ iz Subotice. Po prvi puta bit će priređena izložba o Juliju Njikošu, zaslužnom muzikologu, skladatelju i dirigentu i prijatelju Plavne, koji je boravio više puta u ovome mjestu i stekao simpatije mještana, osobito svojim predavanjem o Andriću na prvim Danima.

Na svojevrstan način ovaj dvodnevni program trebao bi biti prinos obilježavanju 200. obljetnice sadašnje župne crkve sv. Jakova, čija će glavna proslava biti 25. srpnja 2013. godine na spomendan ovoga sveca i zaštitnika Plavne.

Nadamo se da će ova dva događaja probuditi pojedince u ovom malom mjestu iz letargije, pesimizma i nezainteresiranosti za kulturu i duhovnost te da će se makar netko vratiti knjizi ili se aktivirati u jedinoj udruzi kulture u Plavni – HKUPD „Matoš“. Pogotovo što se očekuje da će ova manifestacija biti na višoj umjetničkoj i znanstvenoj razini. Ona bi trebala biti primjerom uspona i porasta kulturne svijesti u hrvatskoj zajednici u Vojvodini. „Naša će umjetnost biti nacionalna tek kad bude europska“, upozoravao je svojedobno A. G. Matoš, a tome je težio i dr. Andrić, koji je u svojoj autobiografiji još davno rekao: „Kao što je kod Poljaka Chopin umjetnički formirao mazurku, a kod Nijemaca Johann Strauss valcer, tako sam ja u 50 dosad skladanih vlastitih kola ostvario tip umjetničkog formiranja našeg narodnog plesa. Takve moje skladbe su nova tečevina kulture Bunjevaca i Šokaca.“ (Z. Pelajić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima