Bački Šokci hodočastili na Gradovrh

Objavljeno: 20.08.2013. Pregleda: 46

Hodocasce Tuzla2013-2-mČetrdesetak Šokaca iz bačkog Podunavlja hodočašćem u Tuzlu obilježili su 325 godina od doseljavanja Šokaca iz Gradovrha u Bač. Oni su, u organizaciji UG „Tragovi Šokaca“ iz Bača, 2. kolovoza 2013. godine, na blagdan Gospe od Anđela, hodočastili u Tuzlu, kako bi prisustvovali svečanoj svetoj misi na Gradovrhu, u tuzlanskom naselju Solina. Osim vjernika iz općine Bač, u Tuzlu su putovali i predstavnici HKUPD-a „Dukat“ iz Vajske, HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne, KPZH-a „Šokadija“ iz Sonte i HKPD-a „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Bačkog Brega. Ovo je bio veliki događaj za katolike s tuzlanskog područja, jer su franjevci na čelu s tuzlanskim gvardijanom fra Mariom Divkovićem koncem prošle godine otkupili zemljište na kojem se nekada nalazio franjevački samostan.

Hodocasce Tuzla2013-4-mSvečanosti, započetoj procesijom od crkve u Solini prema Gradovrhu, nazočili su brojni predstavnici političkog, društvenog i kulturnog miljea Tuzle, Tuzlanske županije i Konzulata Republike Hrvatske u Tuzli. Procesija je predvođena slikom Gospe Gradovrške. Svečanu svetu misu, uz koncelebraciju petnaestak svećenika, među kojima su bili i gvardijan bačkog samostana fra Josip Špehar i bački župnik vlč. Josip Štefković, predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran.

„Povijest je učiteljica života, a naša povijest je posebna. Ovo mjesto je bilo posebno važno za preživljavanje franjevaca u najtežim vremenima turske vladavine. U ovom samostanu stradalo je dvanaest franjevaca, a vrlo brzo nakon toga velika skupina ovdašnjih vjernika, danas poznatih kao Bački Šokci, izbjegla je u Bač, u Vojvodinu. Na ovom mjestu više od tri stoljeća nikada ništa nije izgrađeno i trebamo zahvaliti Bogu što smo opet u posjedu ovoga za nas svetoga zemljišta“, rekao je na kraju provincijal Gavran.

Hodocasce Tuzla2013-3-mČlanice UG „Tragovi Šokaca“ iz Bača na svečanosti slavljenja svete mise bile su odjevene u narodne nošnje starije od sto godina. Darove domaćinima predali su predsjednica „Tragova Šokaca“ Stanka Čoban i fra Josip Špehar.

Poslije mise domaćini su za goste iz Bačke u prostorijama franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli priredili ručak, a uz pozdravnu riječ sljedeće viđenje najavili za početak listopada u Baču, na proslavi blagdana Gospe Gradovrško-Bačke.

Komentari

Stanka Čoban, predsjednica UG „Tragovi Šokaca“, Bač: „Ovo mi nije prvi dolazak na Gradovrh. Na zemlji svojih predaka osjećam se posebno, neopisivo sam sretna što sam tu, što znam gdje i kome pripadam. Iako moji preci u Vojvodini žive već više od tri stoljeća, oduvijek znam odakle su i gdje su nekada živjeli. Osobito me nadahnjuje slika Gospe Gradovrške, koju i danas čuvamo u samostanu u Baču, a nadam se da će se i slika koju su uradile članice UG ‘Tragovi Šokaca’, a danas smo je darovali našim domaćinima, uskoro čuvati na zidu crkve koja će se graditi na ovom svetom mjestu.“

Hodocasce Tuzla2013

Pavle Pejčić, predsjednik HKUPD-a „Dukat“, Vajska: „Lijepo je ponovno otići na ognjišta svojih predaka. Prisjetili smo se i zajedničkog projekta svih udruga šokačkog Podunavlja od prije pet godina, projekta kojim smo obilježili 320 godina od doseljavanja Šokaca predvođenih franjevcima iz Gradovrha u Bač. Stoga sam bio nemalo iznenađen kad sam vidio da nas je na hodočašću bilo samo petero iz ekipe koja je taj projekt realizirala, a polovica šokačkih udruga svoje predstavnike nije ni poslala. To me odista jako brine, jer vidim da smo ponovno razjedinjeni, kao i prije 2008.“

Tekst: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava praznika hrvatske zajednice - blagdana sv. Josipa diljem Vojvodine
  • U Subotici 8. dani Antuna Gustava Matoša
  • Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića u Bajmaku
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima