U Petrovaradinu proslavljene Velike Tekije

Objavljeno: 20.08.2013. Pregleda: 39

Velike Tekije2013-1U svetištu Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu 5. kolovoza 2013. godine proslavljena je svetkovina Snježne Gospe, koja tradicionalno u narodu nosi naziv „Velike Tekije“. Slavlje je započelo 4. kolovoza dolaskom vjernika hodočasnika iz svih župa Srijemske biskupije, kao i iz Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori, te iz Hrvatske i drugih zemalja. Hodočasnici su pristupali sakramentu ispovijedi na hrvatskom, mađarskom i staroslavenskom jeziku. Večernju pontifikalnu misu predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, u koncelebraciji sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem, mons. Eduardom Španovićem, generalnim vikarom Srijemske biskupije, te svećenicima Srijemske, Subotičke i drugih biskupija.

U svojoj homiliji biskup Mrzljak je potaknuo na neprekidno učvršćivanje naše vjere, te je naglasio kako se vjera ne može naučiti, nego se ona ostvaruje u životu, da treba biti naš život. Zato je naša vjera na stalnom svojevrsnom ispitu, stoga je našu vjeru potrebno neprekidno učvršćivati. Zato trebamo moliti Blaženu Djevicu Mariju, našu zagovornicu, da učvrstimo našu vjeru, da to možemo prenijeti u naše obitelji, naše župne zajednice, gdje god živimo da možemo biti svjedoci svoje vjere. Da možemo drugima prenositi vjeru, kao što smo mi primili od nekoga ko je svjedočio vjeru Isusa Krista.

Slavlje je završilo tradicionalnom procesijom sa svijećama i slikom Majke Božje Tekijske kroz prostor križnoga puta uz svetište.

Velike Tekije2013-2Na spomendan Snježne Gospe, 5. kolovoza, hodočasnici iz Srijema, Bačke, Banata, Beograda i Hrvatske pohodili su ovo najznačajnije srijemsko marijansko biskupijsko svetište. Već u ranim jutarnjim satima slavlje je započelo pobožnošću križnog puta, misama na njemačkom i staroslavenskom jeziku. Pontifikalno misno slavlje na mađarskom jeziku predvodio je subotički biskup mons. Ivan Pénzes, a na hrvatskom je jeziku pontifikalnu misu predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u koncelabraciji s mons. Stanislavom Hočevarom, beogradskim nadbiskupom i mitropolitom, i sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem, u zajedništvu sa svećenicima Srijemske biskupije i gostima.

U homiliji je varaždinski biskup promišljao o tome što je biti vjernik, kako se mnogi ljudi koji ne poznaju našu vjeru pitaju zašto se mi ne prilagođavamo suvremenom svijetu. Mi ne možemo mijenjati Isusove riječi, mi ih čuvamo kao vrednote koje ne prolaze, koje se ne mogu prilagođavati nekom vremenu. Mi Isusove riječi dajemo novome vremenu. Na koncu je biskup Mrzljak poručio:

„U ovoj Godini vjere moramo na poseban način našu vjeru povezati s Marijinom vjerom, jer znamo da nas ona zagovara, da nas pomaže, da možemo ustrajati u toj vjeri, polazeći neprestano za Isusom kojem vjerujemo i čiju riječ u našem životu želimo ostvarivati“.

Hodočasničko slavlje Velikih Tekija završilo je večernjom misom u svetištu Gospe Tekijske, koju je predvodio preč. Marko Loš, župnik župe Petrovaradin 3.

Male Tekije2013-mProslavljene Male Tekije u Petrovaradinu
U svetištu Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu 25. i 26. srpnja 2013. godine proslavljene su i „Male Tekije“. Tih dana vjernici su hodočastili na ovo biskupijsko svetište te euharistijskim slavljima na hrvatskom i mađarskom jeziku, procesijom i prigodnim programom častili Gospu Tekijsku. Uz sudjelovanje mnogobrojnih svećenika i vjernika iz Petrovaradinskog dekanata i drugih župa Srijemske biskupije, proslava je započela u četvrtak, 25. srpnja, večernjom misom, koju je predvodio o. Vinko Mamić, svećenik, karmelićanin, provincijal Hrvatske karmelske provincije, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, doktor biblijskih znanosti, te predavač na više teoloških fakulteta u Hrvatskoj i Rimu. Slavlje je završilo tradicionalnom procesijom sa svijećama i slikom Majke Božje Tekijske kroz prostor križnoga puta uz svetište. Nakon procesije u svetištu je bilo upriličeno klanjanje pred presvetim oltarskim sakramentom. Sutradan na sam dan proslave, 26. srpnja, u crkvi Gospe Snježne slavljena je svečana sveta misa koju je također predvodio o. Vinko Mamić u koncelebraciji svećenika Srijemske i Subotičke biskupije.

Tekst: T. Mađarević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima