Balet „Vragolanka“ ujedinio učenike Baletske škole „Raičević“ i folkloraše HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice

Objavljeno: 26.09.2019. Pregleda: 35

raičević i hkcBalet Vragolanka ujedinio je u ponedjeljak, 26. kolovoza 2019., mlade baletane i folkloraše iz Subotice. Naime, ovo poznato baletsko djelo na Ljetnoj pozornici na Paliću skupa su izveli sadašnji i bivši učenici Osnovne baletske škole Raičević i folkloraši (predizvođačka skupina) Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Tako je u cjelovečernoj plesnoj predstavi sudjelovalo ukupno čak oko 70 plesača.

 

Poznato djelo

Vragolanka (originalno La Fille mal gardée) jedno je od najstarijih i najznačajnijih djela modernog baletnog repertoara. Komični balet u dva čina, prema libretu Jeana Daubervala, praizveden je daleke 1789. godine u Bordeauxu. U protekla dva i pol stoljeća ovaj je balet doživio mnoge izvedbe na glazbu različitih autora. Subotičani su izveli tzv. englesku verziju ove predstave, u kojoj glazbu potpisuje skladatelj Louis Joseph Ferdinand Hérold.
Što se tiče radnje, ona je dosta jednostavna: u središtu priče je zabranjena ljubav dvoje mladih – Lise i Colasa, budući da su iz različitih klasa; djevojka je bogata a momak siromašan. Djevojčina majka Simona brani ovu vezu, a Lisu želi povezati s bogatim, ali pomalo šašavim dječakom Alainom, sinom imućnoga gazde Thomasa. Na kraju se pokazuje kako su uzaludni bili napori da se ova veza spriječi, te imamo sretni ljubavni happy end uz plesnu svatovsku svečanost. Kako bilježe stručnjaci, Vragolanka u igračkom pogledu ima razvijenu koreografsku svitu igara s duetima protagonista u svakom činu.
Spoj pun izazova

Spoj baleta i narodnog plesa u Subotici nije novina. Naime, profesorica iz Baletske škole Raičević Natalija Raičević i koreograf HKC-a Bunjevačko kolo Marin Jaramazović su već ranije surađivali na sličnim projektima. Jaramazović, inače, u toj baletskoj školi predaje narodni ples. Ipak, ovo je prva takva koprodukcija, prvi takav iskorak za HKC Bunjevačko kolo. Iskorak iz tradicijskog u klasični scenski ples, odnosno balet.
„Pripreme za predstavu trajale su dva mjeseca. Kada su pitanju plesači iz HKC-a, a radi se o djeci viših razreda osnovne škole, originalnu koreografiju Vragolanke smo im prilagodili. Izazov je bio i iznijeti cjelovečernji nastup u fizičkom smislu, kao i glumačke aspekte koje balet od plesača zahtijeva. Moram priznati da su se naši folkloraši dobro snašli, zadovoljni su i oni, ali i njihovi roditelji koji su bili na premijeri. Bilo im je ovo veliko i zanimljivo iskustvo. U masovnim scenama dominirali su folkloraši, a jednu od glavnih uloga, iako nije baletan već naš folkloraš, uspješno je iznio Matej Katić. Elementi narodnog plesa se stilizirani pojavljuju u baletu, jer u suštini da nije bilo narodnog plesa ne bi bilo ni baleta“, pojašnjava koreograf HKC-a Bunjevačko kolo Marin Jaramazović.

Uzajamno učenje

Premijerom i suradnjom s HKC-om zadovoljna je i Natalija Raičević, profesorica iz Osnovne baletske škole Raičević.
„Bis i gromoglasni pljesak publike su pokazatelj da smo napravili dobru predstavu. Suradnjom s folklornim plesačima smo prezadovoljni, oni su nam pravo osvježenje. Bio nam je pravi izazov raditi ovakvu koprodukciju, koja nam je omogućila da se obostrano prikažemo u najboljem svjetlu i puno toga naučimo jedni od drugih. Ostaje da vidimo hoće li biti nekih novih izvedbi ili gostovanja, to bi i djecu i nas koji smo radili na postavljanju baleta, svakako obradovalo. Nadamo se tome...“, kaže Natalija Raičević.
Ova suradnja realizirana je u susret dvama jubilejima: 30. školske godine Osnovne baletske škole Raičević (koja počinje u rujnu) i polja stoljeća HKC-a Bunjevačko kolo koje će se slaviti tijekom iduće godine.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima