Bereška priča o križevima

Objavljeno: 14.05.2017. Pregleda: 42

prica o krizevimaU Beregu, kako u samom selu, tako i u okolnom ataru nekoliko je križeva, koji su zahvalni mještani podizali kroz bezmalo tri stoljeća. Prvi je drveni križ na ulasku u selo, između Koluta i Berega. Podataka o tome kada je taj križ postavljen nema. Ispred crkve Svetog Mihovila križ je podignut 1863. godine. Nedaleko odatle je kip svetog Roka, kojeg su Berežani podigli 1873. godine.

Priče kažu da je podignut u vrijeme kada je selom vladala kuga. Epidemija, koja je kosila stanovništvo, prestala je kada je umro svećenik. Kip svetog Roka podigli su, za zdravlje, Berežani nakon te velike epidemije. Uoči svetog Roka, na dan Velike Gospe, popodne održava se tiha misa i procesija. Ispred kipa svetog Roka žene se mole i pjevaju crkvene pjesme.

Nedaleko od crkve je kapelica Svetog Ivana. Vratašca na kapelici sada su zatvorena i neprovidna, pa se mali drveni kip može vidjeti tek kada se ona otvore. Drveni kip je sređen, a na vratašca s rešetkama uskoro će biti postavljeno staklo. U Beregu najavljuju i da će u selu, ispred Vatrogasnog doma, biti podignut kip svetog Florijana. Kip je već osiguran i ostaje samo da se izgradi postolje. Bit će postavljen u godini u kojoj bereški vatrogasci obilježavaju 110. godina postojanja.

U centru sela, na raskrižju, novi je bijeli veliki križ na kome piše „Majkama cijelog svijeta Bački Breg“. Podignut je 2000. godine na mjestu gdje je već postojao stari križ. Taj križ, ali i još tri takva križa na bereškom groblju, također umjesto starih drvenih križeva, dao je izraditi jedan poduzetnik rodom iz Berega koji u selu više ne živi. U groblju je i križ koji je 1914. godine dao postaviti Ivan Srimac. On je Berežanin, rođen 1886. godine, a kao dječačić od 14 godina otišao je u Ameriku. Nikada se više nije vratio, ali je iz Amerike poslao novac za kameni križ. Taj križ bio je postavljen u centru sela, tamo gdje je danas ljetna pozornica. Tu je nekada bilo kino, a odmah pored njega i kameni križ. U poslijeratnim godinama izmješten je na seosko groblje.

Na izlasku iz sela prema granici je stari drveni križ. Podignut je na mjestu gdje je prije tristotinjak godina bilo seosko groblje i kalvarija.

Drveni križ je i u ataru, na kraju bereške šume, postavljen je tamo 1904. godine, nakon završene komasacije, a podigli su ga ondašnji zemljoradnici. Taj križ 1974. godine obnovio je mesar Bariša Tomašev.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima