Međunarodna izložba fotografija „Vezalo me za taj kamen...“ u Beogradu

Objavljeno: 15.05.2017. Pregleda: 38

izlozba vezalo me za taj kamen 2U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica – Beograd i Hrvatskog kulturnog centra –Beograd 6. je svibnja u Rakovici svečano otvorena Međunarodna izložba fotografija, „Vezalo me za taj kamen...“. Fotografije izložene u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, djela su tri autorice: Regine Vikario, Ljiljane Crnić i Đurđice Vali Gajić, kojom one na sličan način doživljavaju predjele svog zavičaja i Jadrana. Ovaj događaj predstavlja prvi u nizu kulturnih aktivnosti koje HKC – Beograd planira u narednom razdoblju.

Ambiciozan program

Prva i osnovna ideja prilikom osnutka HKC – Beograd bila je promicanje hrvatske kulture u Beogradu, kao i da sve hrvatske udruge u Srbiji imaju svoju krovnu kulturnu udrugu u centru Srbije:

„Za skoro godinu dana od kada je osnovan HKC – Beograd postoji veliko interesiranje kod ljudi. Pozitivne su i reakcije i drugih ljudi iz kulture koji nisu Hrvati, koji su nam kazali kako je osnutak ove udruge od iznimno velike važnosti za kulturu Beograda i Srbije. Volio bih da naš Kulturni centar bude stvarno kuća gdje će djelovati Hrvati i iz ostalih gradova i koji će je doživljavati kao svoju“, ističe član Predsjedništva Aleksandar Alač.

Kako navodi, još uvijek nemaju svoj prostor ali se nadaju da će ga uz pomoć sredstava dobivenih s više natječaja u skorije vrijeme uspjeti osigurati:

„Imamo ambiciozan program za naredno razdoblje. Ideja nam je da u skorije vrijeme u Beograd dovedemo Džimija Stanića, legendu glazbe na ovim prostorima. U planu nam je da namizlozba vezalo me za taj kamen gosti budu i članovi zbora iz Rijeke. Tu su i mnogi drugi ambiciozni planovi, koje ćemo, nadam se na obostrano zadovoljstvo, uspjeti organizirati“.

Kamen s kojeg smo potekli

Dogovor prilikom osnutka HKC – Beograd, među ostalim, je bio da se ljudima koji gravitiraju Beogradu omoguće druženja i događaji koji bi ih podsjećali na sve ono što ih vezuje za rodni kraj ili djedovinu:

„Mi smo željeli dovesti u Beograd umjetnike iz našeg rodnog kraja. Uvijek se mora nešto prvo dogoditi. Tako smo mi krenuli s otvaranjem ove međunarodne izložbe fotografija. Pozvali smo i Reginu Vikario iz Šibenika, koja je vrsna fotografkinja svjetskog glasa da nam se priključi, kako bismo svima kroz umjetničku notu prikazali onaj kamen odakle smo potekli. Mislim da smo ovom izložbom na jedan poseban način uspjeli prezentirati uži zavičaj Dalmaciju, upravo sad pred turističku sezonu, kao i to kako se vole svoji gradovi i kako se oni trebaju predstavljati i u onim mjestima kada niste u svojoj domovini. Vezalo me za taj kamen.. stihovi su pjesme Miše Kovača. S obzirom na to da mi svi dolazimo s tog kamena, bilo je logično da taj kamen predstavimo u našem oku i srcu, koji je negdje duboko u nama“, istaknula je predsjednica HKC – Beograd Ljiljana Crnić.

Izložbu je otvorio veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić, izražavajući tom prilikom zadovoljstvo zbog osnutka i početka rada ove udruge:

„Hrvatski kulturni centar – Beograd je jednostavno nešto što je moralo biti osnovano u Beogradu. Jer kako bi bilo da se predstavlja hrvatska kultura u Srbiji, a da to ne bude u Beogradu? Zato ja iz dubine duše pozdravljam njegovo osnivanje i nadam se da će HKC uspjeti u Beogradu predstaviti i hrvatsku kulturu iz Subotice, Srijema, Niša i iz svih onih krajeva gdje djeluju hrvatska kulturna društva. Ova izložba večeras potvrđuje još nešto o jednoj velikoj ljubavi koja postoji između Dalmacije i Beograda. Ta ljubav postoji desetljećima. Niti Beograđani mogu bez Dalmacije, a niti Dalmacija bez Beograda. Ono što je dojmljivo, to je da su nam ove fotografije prenijele ugođaj mora kojeg vole ne samo oni koji su s mora, nego i mi koji smo s kontinenta a koji bez mora ne možemo“, istaknuo je veleposlanik Markotić.

Most kulture

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća pružili su punu podršku početku aktivnosti HKC – Beograd:

„Iznimno mi je drago da je ova izložba organizirana. Također, posebno mi je drago da ovdje izlaže jedna umjetnica porijeklom iz Hrvatske koja živi i radi u Beogradu i umjetnica koja živi u Hrvatskoj. To je neka vrsta poveznice. Ova vrsta aktivnosti gdje udruge predstavljaju most suradnje između Hrvatske i Hrvata koji žive na ovim prostorima upravo je ona aktivnost koja može biti okosnica djelovanja udruga ovdje u Beogradu, kao i onih koje su osnovane u Nišu ili u Banatu. Dakle, svojevrsni most kulture i promidžbe onih ljepota koje svi pamtimo iz djetinjstva, a neki tek sa slika i na taj način šire ideju o hrvatstvu i hrvatskoj kulturi Primorja, Dalmacije i svega onoga što izaziva pozitivne emocije“, rekao je predsjednik IO HNV-a Darko Sarić Lukendić.

Uz veliki broja posjetitelja iz Beograda, otvaranju izložbe su prisustvovali opunomoćeni ministar kulture Veleposlanstva RH u Beogradu Stjepan Glas, predstavnici hrvatskih kulturnih udruga iz Srijemske Mitrovice i Niša, kao i veliki broj uzvanica iz svijeta filma, muzike i književnosti.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima