„Biserna grana“ – međunarodni festival narodne nošnje, nakita i oglavlja

Objavljeno: 20.11.2018. Pregleda: 41

Biserna granaFestival narodne nošnje, nakita i oglavlja Biserna grana manifestacija je koja u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje. Ove, 2018. godine Festival je održan 7. listopada, jedanaesti puta, u organizaciji Kulturnog centra Mladost iz Futoga. Europska asocijacija festivala Bisernu granu je uvrstila u manifestacije od važnosti, te je UNESCO ocijenio visokom ocjenom. Festival Biserna grana nosilac je EFFE etikete za 2017./18. godinu.

Sudionici Festivala okupili su se u Futogu, odakle su krenuli za Novi Sad, gdje su imali prigodni program i prijem kod gradonačelnika, a svečana revija nošnji održana je u Atriju Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinu. Iz mnoštva prekrasnih nošnji izdvojeni su primjerci koji su po mišljenju stručnog žirija bili najljepši.
Ovaj Festival mjesto je susreta svih onih koji svoje narodno blago nasljeđuju, brižno čuvaju i iz škrinja samo u najsvečanijim prilikama vade. Upravo je ovo jedna od svečanih prilika kada su se čuvari tradicije susreli i pokazi dio svog naslijeđa. Svaka nošnja na ovome festivalu bila je unikatna i po nečemu posebna. Vidjele su se brojne nošnje, unikatni nakit i specifična oglavlja. Među tridesetak kulturno-umjetničkih udruga i kolekcionara na Bisernoj grani našle su se i šokačka i bunjevačka nošnja, koje su predstavile Stanka Čoban iz Bača i Nada Sudarević iz Subotice.
Stanka Čoban je predstavila tri ženske šokačke nošnje: Snežana Oljača je nosila svečano divojačko ruvo, skute vezene svilom i zlatom, košulju na rukavima ukrašenu zlatovezom i čipkom. Divojačku nošnju krasi zlato, svila i čipka i puno veza i ručnog rada. Silvija Rožić je nosila svečano ruvo udane mlade žene. Karakteristika ove nošnje je oglavlje – mlada žena ima konđu, zavita je u šamiju i ima zlatni vinac. Ovo ruvo nova mlada dobija od svekrve i oblači nediljom u crkvu i u najsvečanijim prigodama. Monika Bajči je bila spremita u tip nošnje koje su mlade žene nosile nediljom poslije podne na večernju, igranku i manje svečane prigode. I ona ima na glavi konđu zavitu u svilenu šamiju, nekoliko donjih skuti i svilenu suknju, kecelju i prusluk. 
Nada Sudarević iz Subotice predstavila se ove godine s kraljicama koje su bile u bijelom šlingu. Dunja Šimić je nosila bili šling i svileni prusluk, te svileni igrač u vlasništvu HKC-a Bunjevačko kolo, te crvene papuče zlatom vezene. Josipa Dulić je obukla bilu šlinganu nošnju koju je radila njena baka Ana Horvacki, te je također imala svileni prsluk (mider) i igrač. Obje cure su na glavi imale kraljičke krune koje su izradile Josipa Dević i Nada Sudarević.

Izvor: Hrvatska riječ (H. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima