Blagdan Imena Marijina i manifestacija „Pokažimo svima što znamo i imamo“ u Sotu

Objavljeno: 14.09.2015. Pregleda: 43

Sot proslava blagdana Ime Marijino2015-2Blagdan Ime Marijino stoljećima se svečano obilježavao u Sotu. Najprije misnim slavljem kod Gospine špilje, a potom su se Soćani okupljali u svojim domovima na obiteljskom ručku skupa sa svojim gostima. Ove je godine, 12. rujna 2015., kulturno-umjetnički program u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Šid održan u novoj pastoralnoj dvorani u izgradnji, a Soćani se nadaju da će sljedeću manifestaciju održati u kompletno završenom pastoralnom centru. Župnik u Šidu i Sotu vlč. Nikica Bošnjaković je ovom prigodom posebno zahvalio generalnom vikaru Eduardu Španoviću na danoj podršci za izgradnju pastoralnog centra u Sotu.

 

Blagdan Ime Marijino koji se stoljećima svečano obilježavao u Sotu sve više dobiva na značaju. Od prošle godine, nakon svete mise se u župnom dvorištu počela održavati kulturno-umjetnička manifestacija „Pokažimo svima što znamo i imamo“, kada hrvatske udruge iz ovoga kraja prikazuju što znaju i imaju. A tako je bilo i ove godine. Proslava blagdana Imena Marijina počela je misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar Srijemske biskupije i župan i dekan u Srijemskoj Mitrovici Eduard Španović.

Sot proslava blagdana Ime Marijino2015-4Prije početka svete mise u Gospinoj špilji svim nazočnim vjernicima obratio se domaći župnik u Šidu i Sotu vlč. Nikica Bošnjaković. Kako je tom prilikom rekao, od 1928. godine od kada je Marijin kip postavljen u Gospinu špilju, Soćani s vjerom u Mariju i s molitvom dolaze na to mjesto na svetu misu i kako bi bili Marijina djeca: „Danas mi je posebno drago što Marija s ovoga brijega molitvom prati onaj brijeg preko na kojem je župna crkva svete Katarine i na kojemu je izgrađen povijesni objekt crkvene dvorane, koji Mariju prati svojim zagovorom“, rekao je vlč. Bošnjaković, posebno zahvalivši generalnom vikaru Eduardu Španoviću na danoj podršci za izgradnju pastoralnog centra u Sotu.

Sot proslava blagdana Ime Marijino2015-3U svom obraćanju vjernicima mons. Eduard Španović istaknuo je svoje zadovoljstvo što je po prvi puta u Gospinoj špilji: „Imamo puno razloga za molitvu i puno razloga za zahvalu ovdje u blizini Majke Marije, jer djeca uvijek kada su u blizini majke, osjećaju se dobro, lijepo, sigurno, ugodno. Tako smo i mi danas jedni kraj drugih, kao braća i sestre, i evo prilike da napunimo svoje duhovne baterije na ovom lijepom mjestu. Želim zajedno s vama i vašim župnikom ovu svetu misu slaviti iz dubine kršćanskog, vjerničkog srca, moleći i zahvaljujući, a onda će duhovni plodovi, i svi drugi plodovi, vrlo brzo doći“, rekao je vlč. Španović.

Sot proslava blagdana Ime Marijino2015-5-mNakon svete mise procesija se uputila od Gospine špilje do župnog dvorišta svete Katarine, do nove pastoralne dvorane u izgradnji, gdje je ove godine održan kulturno-umjetnički program u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Šid. I kako su istaknuli organizatori, uz Marijin zagovor i zagovor svete Katarine, kojoj je posvećena župna crkva u Sotu, zahvalni su dragom Bogu na milosti kojom ih obasipa, pa su, kako kažu, u mogućnosti druženjem uz pjesmu, igru i veselje, čuvati svoj nacionalni identitet, hrvatski duh i običaje: „Već stoljećima Hrvati žive na ovim prostorima u višenacionalnoj sredini, čuvajući svoju tradiciju okupljajući se oko crkve i već pet godina oko Hrvatskog kulturnog društva Šid u folklornoj, tamburaškoj, književnoj sekciji, pjevačkoj skupini, udruzi žena vrijednih vezilja, koji svi skupa svojim radom šire svijest o hrvatskom identitetu i multietničkoj toleranciji, što je jedan od osnovnih uvjeta opstanka naroda na ovim prostorima“, rekla je Slavica Živković, članica HKD-a Šid iz Sota.

Sot proslava blagdana Ime Marijino2015-1A u kulturno-umjetničkom programu predstavili su se starija i mlađa folklorna skupina, tamburaški orkestar, kao i vokalni solisti Snežana Pupić, Slavica Živković i Milan Kordić, koji su svojim izvedbama uveličali ovu svečanost.

„Mi smo kao hrvatska udruga na poziv vlč. Bošnjakovića došli uveličati ovaj blagdan. Više od polovice članova našeg društva je upravo iz Sota, ostali su iz Šida, Vašice, Batrovaca, Morovića, i posebno mi je drago što smo uspjeli objediniti prostor gdje živi hrvatski narod. Upravo ovakve manifestacije su prilika da se i ostali mladi upoznaju s našim radom i aktivno uključe u rad naših sekcija, kako bi se povećao broj članova“, rekao je predsjednik HKD-a Šid Josip Pavlović. Svi nazočni su tom prigodom imali priliku uživati u prelijepim plesovima, šarolikosti nošnji, pjesmama vokalnih solista i zvuku neizostavne tambure.

Sot proslava blagdana Ime Marijino2015-6-mOd kolikog značaja je za Soćane obilježavanje blagdana Imena Marijina, svjedočila nam je jedna župljanka: „Mi slavimo i Svetu Katu, jer je naša crkva posvećena svetoj Katarini, a tada nam je i kirbaj. Kapelu svetoj Mariji podigla je jedna stara bogata žena u selu, kojoj se, kako se priča, Gospa ukazala u snu i rekla joj da podigne kapelu. Otišla je ona u Lurd, donijela kip i od tada je kip u kapelici. Od tada se i slavi u Sotu Ime Marijino prvog tjedna poslije male Gospe. Na misu su i ranije dolazili svećenici iz okolnih mjesta, mnogobrojni narod, išla je procesija, a kada se Gospina špilja podigla, na tom mjestu pojavio se i izvor s vodom. Vjerujemo u Gospu i rado odlazimo pred kip moliti se. Danas je puno ljepše i svečanije. I drago mi je da je tako, od kada je župnik Bošnjaković ovdje. Nama Soćanima to puno znači, jer se ovaj blagdan obilježavao u našim domovima sve od vremena naših pradjedova i djedova i neka tako i ostane i danas, i da preuzmu te običaje mlađi naraštaji“, kazala nam je Ana Dovčak.

Kako se Soćani nadaju, sljedeću manifestaciju dogodine održat će u kompletno završenom pastoralnom centru, što nestrpljivo očekuju.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima