Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara u Golubincima

Objavljeno: 15.09.2015. Pregleda: 52

Veceri Ilije Zarkovica2015-2Već šesti put zaredom, HKPD Tomislav iz Golubinaca je uz potporu Općine Stara Pazova i MZ Golubinci, organizirao trodnevnu manifestaciju Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara koja je održana od 11. do 13. rujna 2015. godine. Prve večeri u prostorijama HKPD Tomislav organizirana je pjesnička večer na kojoj se između ostalih predstavio i gost pisac, Ilijin prijatelj i prijatelj udruge Đoka Filipović. Druga večer bila je posvećena tamburaškoj skladbi, kada su se svojim skladbama predstavili omladinski tamburaški orkestar HKPD Tomislav, vokalni solisti, pjevačka skupina, orkestar Ladan špricer i Golubinački tamburaši. Rok večer organizirana je u nedjelju, 13. rujna, kada su Golubinčani i gosti imali priliku uživati u glazbi sastava Asteroidi, Srce, DMV, DI DA NE DA i Izlet u kosmos.

 

Ilija Žarković Žabar, hrvatski književnik iz Srijema, osim kao pisac, poznat je u vojvođanskom dijelu Srijema i kao glazbenik, skladatelj tamburaške glazbe, publicist, istraživač, svestrani umjetnik. Bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika u Vojvodini, a njegove su pjesme tematski vezane za srijemsko selo Golubince. Pored toga, zapisao je brojna narodna usmena djela (anegdote, pjesme), a ta je djela i uglazbio. U glazbenim krugovima poznat je i kao prvi rok glazbenik u Srijemu. Sa svojim sastavom VIS Asteroidi snimio je 1970. godine album, kao i singlicu 1980. godine. Također, Žarković je bio i skladatelj i aranžer, a nakon sviranja roka okrenuo se tamburaškoj glazbi, pa je tako svirao u Golubinačkim tamburašima pri HKPD Tomislav iz Golubinaca.

Ilija je bio član Društva hrvatskih književnika i sudionik pjesničkih susreta Lira naiva. Iza sebe je ostavio djela: Lice ravnice, Iz naše avlije i iz komšiluka, I ni tamo ni ovamo, Tanke žice tamburice - škola za tamburu, Svirac svira, Zaboravljeni rječnik ruzmarinskog Srijema, Zaboravljeni rječnik – govor golubinačkog kraja. Svojim je djelima ušao u antologiju poezije nacionalnih manjina u Srbiji, te u izbor suvremenog hrvatskog pjesništva u Vojvodini, Budi svoj.

Sve su to zasluge i vrijednosti zbog kojih se HKPD Tomislav odlučio organizirati manifestaciju u čast ovom velikom i svestranom umjetniku. A pored svih vrijednosti koje je Ilija posjedovao, Golubinčani kažu kako je njegova najveća veličina bila u onome što je nesebično poklanjao ljudima u neposrednom kontaktu, u čega su se najbolje uvjerili oni koji su imali privilegij družiti se s njim. Oni koji su ga poznavali i s njim podijelili dragocjene trenutke, riješili su mu se odužiti za sve ono što je darovao svojim Golubincima.

Kceri Ilije ZarkovicaNa koncertu drugog dana manifestacije imali smo prigodu upoznati Ilijine kćeri Oliveru i Vesnu. Prenijele su nam dojmove i izrazile veliko zadovoljstvo što je tamburaška glazba u Golubincima ostala živjeti: „Meni je jako drago što je ova manifestacija pustila korijenje i što u ovom mjestu postoji interes kod djece za sviranjem tambure. Meni je to prelijepo. S druge strane sviđa mi se što je manifestacija lokalnog karaktera i što mali umjetnici imaju mjesto gdje se mogu iskazati“, rekla nam je Olivera. Vesna je bila puna lijepih dojmova. Kako nam je rekla, na ovoj je manifestaciji bila kada je imala 19 godina: „Ono što me oduševljava kod ove djece u Golubincima jest to što žele i vole svirati tamburicu. Drago mi je što našeg oca smatraju zaslužnim, što je prosvijetlio i objedinio sve vjere i nacije u ovom multinacionalnom okruženju, a posebice za razvoj tamburaške glazbe u Golubincima.“

Veceri Ilije Zarkovica2015-1Predsjednik HKPD Tomislav Vlatko Ćaćić je, iskazujući dobrodošlicu gostima, istaknuo i ponos što su se te večeri predstavile tri generacije tamburaša, što je, kako je rekao, veliki uspjeh za Golubince, a posebice ohrabruje činjenica da su članovi Omladinskog tamburaškog orkestra prvaci Vojvodine i Srbije u svom uzrastu i da su ove godine spremni na još ozbiljniji pothvat, sudjelovanje na državnom prvenstvu tamburaških orkestara u Rumi: „Po šesti put organiziramo ovu manifestaciju našeg člana društva Ilije Žarkovića Žabara. Njegov rad i djelo je ostalo i mi nastavljamo tim putem. Nastojimo održati tu tradiciju i prednost je danas što to radimo vlastitim snagama zajedno s našim prijateljima. Drago mi je što su mlade generacije u Golubincima nastavile put tamburaške glazbe. Veliki utjecaj na mnoge tamburaše i na njihovo opredjeljenje imao je upravo Ilija Žarković. Nekim mladima je i popločao put. Tako je Dubravka Ćaćić završila muzičku akademiju i evo nastavila njegovim putem. Nastojat ćemo održati ovu manifestaciju u znak sjećanja na našeg velikog prijatelja, a plan nam je da ova manifestacija preraste u natjecanje mladih pjesnika, tamburaških orkestara i nadam se da ćemo u tim svojim nastojanjima uspjeti“.

Danas je voditelj tamburaške sekcije u Golubincima Branislav Jovanović – Šanjika. Mladi tamburaši pod njegovim vodstvom i pod dirigentskom palicom Dubravke Ćaćić, uspjeli su osvojiti titulu prvaka Srbije i Vojvodine u svom uzrastu. O Žabarevom doprinosu tamburaškoj glazbi u Golubincima, Šanjika kaže: „Kada je kultura i tamburaška glazba u Golubincima u pitanju, sve je polazilo od Ilije. Dugi niz godina smo bili suradnici i prijatelji, a spojila nas je njegova dobrodušnost. Savjetovao me je da osnujem Gradski tamburaški orkestar i uz njegovu pomoć sam uspio i pomogao mi je u svemu. Pamtim ga kao iznimno dobrog čovjeka i umjetnika i drago mi je što sam u prilici voditi tamburašku sekciju ovdje i što imam priliku sudjelovati na manifestaciji u spomen na jednog velikog umjetnika.“

Uz veliki broj gostiju te večeri koji su imali priliku uživati u skladbama tamburaša u spomen na ovog velikog umjetnika, programu su nazočili i djelatnici Veleposlanstva Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Mjesne zajednice Golubinci, kao i predstavnici raznih institucija u tom mjestu.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima