Blagoslov i otvaranje prostorija biskupijskog pastoralnog centra srijemske biskupije

Objavljeno: 25.03.2021. Pregleda: 49

BlagoslovU prostorijama Biskupijskog ordinarijata Srijemske biskupije u Petrovaradinu 1. ožujka 2021. godne službeno su otvoreni uredi Biskupijskog pastoralnog centra i Tiskovnog ureda Srijemske biskupije.
Na ovaj svečani događaj okupili su se svećenici, predstavnici iz sva tri dekanata Srijemske biskupije, tajnica BPC-a i koordinatorica rada tiskovnog ureda Ana Hodak, te djelatnici Radio-televizije Vojvodina.

Prvi dio otvorenja obilježen je molitvom i pozdravnim riječima domaćina, dok su drugi dio činili blagoslov prostorija, te poziv i poticaji vlč. Ivice Zrna.
Okupivši se u crkvi Sveti Juraj mučenik, svećenici su u zajedništvu s biskupom izmolili molitvu trećeg časa, nakon čega je biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović uputio pozdravnu riječ. 
„S radošću i ponosom smo se okupili danas u Petrovaradinu, jer želimo uzveličati jedan lijepi i za nas značajni događaj. Blagoslovit ćemo i službeno pustiti u rad dva ureda koja su od velikog značenja za našu biskupiju. Prvi ured, Biskupijski pastoralni centar, ima zadaću pastoralne skrbi za područje cijele biskupije. Stoga je veoma važan, jer će nam iz njega dolaziti poticaji i smjerokazi za pastoralni život u našim župama. Drugi ured – tiskovni, nositelj je zadaće komunikacije s današnjim svijetom koji je uvelike obilježen medijima. Oba ureda su nam važna, obje djelatnosti su nam na ponos i blagoslov", poručio je Gašparović. 
Okupljene je pozdravio i koordinator rada Biskupijskog pastoralnog centra i ravnatelj Tiskovnog ureda Srijemske biskupije vlč. Ivica Zrno.
„Svjedoci smo povijesnog koraka koji činimo u našoj Srijemskoj biskupiji. Lijep nas je događaj sabrao na jednom mjestu, u prostorijama Biskupijskog ordinarijata u Petrovaradinu. Ovo su prvi koraci važnih tijela ili institucija unutar jedne biskupije. Danas zazivamo obilan Božji blagoslov na prostorije u kojima će biti smješteni Biskupijski pastoralni centar i Tiskovni ured Srijemske biskupije, koji se ubrajaju u kapilarne urede jedne biskupije. Gotovo se može reći kako je jedna biskupija bez ovoga centra bez života, jer nedostaje tijelo koje će pružiti pastoralne impulse, te na najizravniji način formirati cjeloviti pastoralni život biskupije. Tiskovni ured ima svoju svrhu pružati blagovremene i validne informacije, te komunicirati sa svijetom medija. A u današnjem vremenu svjedočimo koliko su mediji važni", kazao je među ostalim vlč. Zrno i dodao kako postojanje ovoga ureda ima svoju opravdanost u medijskom predstavljanju Biskupije i formiranju njezine slike. 
Također je naglasio kako se ovim činom želi reći da bez Gospodina nećemo i ne želimo, te da jedino s Gospodinom možemo učiniti da djelatnost koja se vrši u ovim uredima bude na pomoć svećenicima, a na blagoslov povjerenim ljudima. 
Nakon pozdravnih riječi, okupljeni su se uputili u prostorije ureda, koje je blagoslovio srijemski biskup Gašparović. 
Na koncu je vlč. Ivica Zrno uputio kratku riječ okupljenima predstavljajući rad i viziju BPC-a i TU-a Srijemske biskupije, ističući kako je veoma važno da svi daju svoj doprinos, jer bez toga uredi će ostati samo uredi i neće ispunjavati svoj smisao.

Izvor: Hrvatska riječ (H. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima