„Trilogija 50" - projekt HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice

Objavljeno: 25.03.2021. Pregleda: 34

trilogijaNakon devetodnevne uvertire, u ponedjeljak, 1. ožujka 2021. godine, u cijelosti je prikazan online projekt subotičkog HKC-a Bunjevačko kolo nazvan Trilogija 50. Prikazivan je na Youtube kanalu udruge te podijeljen preko njihove Facebook i Instagram stranice. U pitanju je virtualna zamjena za lanjski godišnji koncert njihovih folkloraša, koji je izostao zbog poznate epidemiološke situacije. Kako smo već pisali u najavi projekta, Trilogija je fokusirana na tri segmenta folklornoga nastupa (boja, zvuk, emocije), a u znaku je prošlogodišnjeg jubileja Centra – 50 godina postojanja i rada.

Po tri koreografije iz repertoara HKC-a snimljene su za svaki od tri navedena segmenta, plus dvije bonus točke. Ukupno sat vremena i dvije minute programa. Da je koncert održan uživo, zasigurno do izražaja ne bi došlo ono što bi se sada moglo promatrati kao najjači dojam Trilogije 50, a to je pomjeranje granica u prezentaciji folklora, barem kada su u pitanju ovdašnji Hrvati. Sasvim dostojno jubileja.

Idejni tvorac ovoga projekta i voditelj Folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Marin Jaramazović kaže kako je zadovoljan brojem dosadašnjih pregleda te komentarima na društvenim mrežama.

„Ima i nekih grešaka, ali sam generalno zadovoljan onim što smo uspjeli uraditi. Projekt smo snimali tri mjeseca, s nekim prekidima. Smatram da trebamo ići naprijed u prezentaciji folklora, izaći iz dosadašnjih okvira. Publika to traži. Nismo „skrnavili" tradiciju već smo joj dali dodatnu notu. Nastupilo je oko 150 sudionika, skupa s glazbenicima, a naši članovi su kroz ovaj projekt pokazali i neke svoje druge talente", kaže Jaramazović.

I zaista, tko je činio tim zaslužan za ovakvo audio-vizualno ostvarenje? Za scenografiju i svjetla bio je zadužen Marin Jaramazović, a na tom planu pomagali su mu Krunoslav Piuković, Matija Temunović, Matej Budinčević i Antun Nađ Kanas. Strukovna odgojiteljica za tradicijske igre Senka Horvat bila je suradnica u ovome projektu: osmislila je koreografije koje su izveli najmlađi, a skupa s Gordanom Cvijin pomagala je curama oko frizura i oblačenja. Da bi nošnje bile uredne i pripremljene, pobrinula se Ružica Šimić. Glazbenici iz HKC-a su za potrebe projekta nasnimili matrice koje su sada ostale u arhivi Centra. Tonski snimatelj bio je Davor Ševčić, a aranžmane su radili Luka Sudarević i Lucija Vukov. Za video snimanje i montažu bili su angažirani Goran Majlat i Ivan Jaramazović. Društvene mreže administrirali su Marin Piuković (Facebook) i Anja Borović (Instagram), a snimanje je fotografirao Oliver Kovač.

Folkloraši su nastupali bez publike i pljeska, a snimanja su podrazumijevala izvođenje iste koreografije po nekoliko puta.

Koordinator projekta Marin Piuković smatra kako Trilogija 50 nije samo projekt virtualnog koncerta već mnogo više.

„Projekt je to koji je skupio mlade, koji je privukao novu publiku, bio okidač da se netko odluči za bavljenje tradicijskom kulturom. Projekt je ovo koji je sve nas potaknuo da radimo i budemo maksimalno profesionalni u onome što radimo. Vidjeli smo da udruženi možemo mnogo, spremni smo na pomjeranje granica", kaže Piuković.

U subotu 6. ožujka u 20 sati prikazan je i trominutni klip Iza scene koji govori o tomu kako je izgledalo snimanje ovog zanimljivog projekta. Ukoliko ih niste pogledali u premijernom terminu, sve snimke pojedinačno, kao i integralnu verziju Trilogije 50, možete naći na Youtube kanalu HKC-a Bunjevačko kolo Subotica.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima