Blagoslov kapele sv. Leopolda Bogdana Mandića

Objavljeno: 23.05.2017. Pregleda: 39

blagoslov kapele na verusicuKapela sv. Leopolda Bogdana Mandića blagoslovljena je na blagdan ovoga hrvatskoga sveca u petak,12. svibnja. Kapelu je blagoslovio subotički biskup msgr. Ivan Pénzes, a na euharistijskom slavlju sudjelovali su brojni svećenici Subotičke biskupije, otac Gordan Srpske pravoslavne Crkve i mnoštvo vjernika. Ovom prigodom položene su relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića na trajno čašćenje vjernicima u kapeli. Po preporuci biskupa Pénzesa relikvije su dobivene iz svetišta u Padovi, gdje se nalazi grob sv. Leopolda.

Desetljeće gradnje

Kapela se nalazi na Čantavirskom putu na Verušiću, a pripada subotičkoj župi Marija Majka Crkve. Ova župa je vlasnik zemljišta i nositelj projekta izgradnje kapele. Župnik za vrijeme početka radova na kapeli i križu bio je msgr. Andrija Kopilović, radovi su nastavljeni uz msgr. Slavka Večerina, a završeni uz sadašnjeg župnika vlč. Marinka Stantića.

Gradnja kapele započela je prije deset godina, a financirali su je mještani.

„U 2016. godini se obilježavalo 150 godina rođenja sv. Leopolda Bogdana Mandića, a slavila se i Sveta godina Božjeg milosrđa, čiji je jedan od dvaju zaštitnika bio sv. Leopold. To je bila motivacija da se intenziviraju nastojanja kako bi se priveli kraju osnovni radovi koji bi kapelu činili prikladnom za liturgijska slavlja i molitvena okupljanja. Ove, 2017. godine, navršava se deset godina od početka gradnje kapele i deset godina kako je križ blagoslovljen (13. 5. 2007.) i 75 godina smrti sv. Leopolda Bogdana Mandića“, objašnjava vlč. Ivica Ivanković Radak.

Slika našega života

Propovjednik vlč. Ivica Ivanković Radak govorio je da je kapela poput našega života, nesavršena, a ipak Božji dar.

„Kapela je slika našega života, nije savršena, vješto oko može zapaziti poprilično propusta na građevini, ali je Božji dar kao što je i naš život Božji dar“, rekao je vlč. Radak iblagoslov kapele na verusicu 2 dodao da je svatko od nas hram Božji: „Hram smo Božji, i zato čuvajmo hram svoje duše čistim i Bogu ugodnim mjestom za prebivanje.“

Citirajući apostola sv. Pavla vlč. Radak rekao je vjernicima da kliču jer su „Božji suradnici, Božja njiva, Božja građevina“.

Vlč. Radak poručio je vjernicima i da je kapela, iako samo jedna građevina, mjesto okupljanja i molitve.

„Kapela bez zajednice, molitve, okupljanja na molitvu križnog puta, krunice, dolazaka na sakrament svete ispovijedi i euharistije, nema smisla.“

Župnik Marinko Stantić rekao je da je ovo povijesni dan za vjernike ovoga dijela župe jer se euharistijski Krist nastanio među njima.

„Dragi vjernici, euharistijski Krist boravi u ovom kraju, prisvijestite to sebi i živite od te vjere! Krist je u vašem šoru, Krist je u vašoj ulici, ne samo po vjeri nego i po prilikama euharistije koji se čuva u svetohraništu“, rekao je vlč. Stantić.

Biskup Pénzes izrazio je veliko zadovoljstvo što je doživio da blagoslovi ovu kapelicu kraj koje je godinama prolazio i gledao ju kako raste. Ovom prigodom mons. Pénzes je pozvao vjernike da mole za svećenička i redovnička zvanja kojih je sve manje.

„Za sada imamo sve župe u biskupiji popunjene sa svećenicima, ali ne smijemo reći da imamo previše svećenika. Malo zvanja ima, treba nam više svećeničkih i redovničkih zvanja“, rekao je mons. Pénzes.

Misa će se u kapeli služiti jednom mjesečno, svake treće nedjelje u mjesecu u 11.15, osim u mjesecima kada se slavi Božić i Uskrs, jer će tada biti na Uskrsni ponedjeljak, na drugi dan Uskrsa, odnosno 26. prosinca, na blagdan sv. Stjepana na drugi dan Božića.

Kao i prethodnih nekoliko godina, u nedjelju nakon blagdana sv. Leopolda Mandića, održano je proštenje.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima