Blagoslov obnovljenog križa Jakova Kujundžića Jordana

Objavljeno: 06.10.2017. Pregleda: 47

Kriz Jakova Kujundzica Jordana sl.1Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Bikovu bogatija je za još jedan obnovljeni križ. U subotu, 16. rujna 2017. godine, na Gornjem Verušiću blagoslovljen je obnovljeni križ obitelji Kujundžić. Križ je prvi puta podignut 1864. godine od strane Jakova Kujundžića Jordana, a ove 2017. godine obnovio ga je njegov praunuk, odvjetnik u mirovini Jakov Kujundžić Jordan na želju svih njegovih potomaka.

„Stari križ je sagradio moj pradjeda Jakov. Bio je drven i trajao je 103 godine. Nakon oluje 1967. je pukao, a već je i istrulio tako da smo ga ispilali i pokopali na mjestu gdje je i bio. Tad su bila vremena kadKriz Jakova Kujundzica Jordana sl.2 se nisu gradili križevi, već rušili tako da ga nismo obnavljali sve do ove godine kad su se ostvarili uvjeti za to“, kaže Jakov Kujundžić.

U narodu poznat kao Jordanov križ, ponovno je podignut na istome mjestu kao i prethodni, na Čantavirskom putu u dvorištu salaša današnjeg vlasnika Nikole Kujundžića. Jakov Kujundžić sjeća se kako je nekada ovaj križ imao svrhu crkve u malom na otvorenom, jer su se ljudi kod njega okupljali prigodom raznih blagdana, molili i donosili cvijeće s okolnih salaša.

„Rođen sam na ovoj zemlji i sjećam se kako smo na blagdan Duhova kitili križ zovom (bazgom), a na uskrsno jutro bi se i nekoliko stotina vjernika ovdje okupilo u četiri ujutru i molilo sve do uskrsnog ručka. To je dokaz da je to onda bila crkva u malom“, kaže Jakov Kujundžić i ističe da je simbolika ovoga križa jasna – osim toga što predstavlja simbol kršćanstva i katoličanstva, predstavlja i simbol bunjevačkih Hrvata koji su živjeli ili još žive u obližnjim salašima.

Bikovački župnik vlč. Julije Bašić ponosno kaže da je ovo peti križ na teritoriju župe koji je obnovljen za vrijeme koje je on ovdje župnik te da time nasljednici križeva dokazuju da imaju veliko poštovanje prema križu i da ga časte. On naglašava i da je svaki križ krajputaš spoj vjere i nacionalnog identiteta, jer Hrvati Bunjevci, kako kaže, svaki Veliki petak hodočaste na jedan atarski ili krajputaški križ.

Ovaj kraj iznjedrio je i nekoliko svećenika, od kojih je jedan vlč. Ivica Ivanković Radak.

„Svaki križ, podizanje i čašćenja križa svjedočanstvo je naše kršćanske vjere i znak ljubavi kojom je Bog ljubio svijet. Zahvalni smo Bogu i svima koji su ovaj križ još davno podigli, održavali i obnovili. Ali, još veća hvala svima koji su svojom molitvom, čašćenjem i dolaskom baš pod ovaj križ na ovome mjestu, jednom riječju, koji su svojom vjerom ovaj križ sačuvali. To je zadaća svih nas koji živimo ili prolazimo ovim krajem – nastaviti dalje ovaj križ vjerom održavati. Samo će tada ovaj dan imati smisla“, rekao je vlč. Ivanković Radak.

Križ je blagoslovio vlč. Julije Bašić, a prisutni su bili i vlč. Ivica Ivanković Radak, vlč. Marinko Stantić te brojna rodbina i prijatelji obitelji Kujundžić i vjernici ovoga kraja.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima