Božićni koncert u subotičkoj crkvi Isusova Uskrsnuća

Objavljeno: 12.01.2024. Pregleda: 34

U božićnom vremenu radost vjernika očituje se ponajčešće pjesmom, a tako je bilo i na božićnom koncertu u crkvi Isusova Uskrsnuća u petak, 29. prosinca 2023. godine. Na koncertu je sudjelovao Župni zbor Uskrsnuće Isusovo, Subotički tamburaški orkestar koji je pripremila Marijana Marki, violončelo je svirala Blanka László, gitaru Suzana Fraj Gondi, blokflaute i orgulje Bogdan Rudinski, vokalni solist bio je Valentino Kujundžić, a dirigentica Ivana Mačković. Gotovi svi sudionici ujedno su i župljani ove župe.
Nakon što je obnovljen župni zbor i počeo rad na novom repertoaru, 2022. je priređen prvi ovakav božićni koncert, a sada je ovo bio drugi po redu.
Koncert je započeo Couperinovom Pastorellom, a u dobro osmišljenom slijedu publika je uživala u popijevkama uz pratnju tamburaškog orkestra. U a capella izvedbi publika je čula Sibeliusovu Carminaliu. Također, zbor je otpjevao i mađarsku popijevku Fel nagy örömre, dva gregorijanska korala, a Kujundžić, koji je u nekoliko skladbi imao solističku dionicu, uz pratnju harmonija otpjevao je Vidakovićevu skladbu Noćas Gospo djevičansko lice. Osvježenje večeri bile su skladbe u izvedbi komornog orkestra. Tako je duet gitare i violončela izveo urugvajski tango Milonga, a komorni orkestar skladbu M. Praetoriusa Es ist ein Ros`entsprungen. Koncert je završio zajedničkom izvedbom Tihe noći u aranžmanu Ivane Mačković.
Program župnog božićnog koncerta skupa su osmislili Bogdan Rudinski i Ivana Mačković, inače studentica četvrte godine glazbene pedagogije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.
‚‚Cilj nam je bio uvrstiti naše božićne pjesme, kao i nešto manje poznato, a uvijek je tu i gregorijanski koral. Od svega po nešto, da bude i publici zanimljivo, ali i da na neki način i zbor i publiku hranimo kvalitetnom crkvenom glazbom. To nam je bila polazna točka", kaže dirigentica Ivana Mačković.

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima