Zajednički koncert župnih zborova Srijemske biskupije Božić u Srijemu održan u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu

Objavljeno: 12.01.2024. Pregleda: 36

Zajednički božićni koncert župnih zborova Srijemske biskupije pod nazivom Božić u Srijemu održan je u subotu, 30. prosinca 2023. godine, u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu. Sudjelovali su zborovi župa, ali i pojedine hrvatske udruge s područja Srijema: HKPD-a Tomislav iz Golubinaca, zbor župa sv. Barbare, djevice i mučenice iz Beočina i Našašća sv. Križa iz Srijemske Kamenice, tamburaški orkestar Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina, zbor župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca, Katedralni zbor Sveta Cecilija iz Srijemske Mitrovice i Mješoviti zbor župe Uzvišenja sv. Križa iz Rume s Tamburaškim orkestrom HKPD-a Matija Gubec.
Posjetitelji su imali prilike čuti bogat program s različitim božićnim pjesmama iz svih krajeva svijeta, među kojima su i neke dobro poznate ovdašnjoj publici poput Spavaj mali Božiću, U to vrijeme godišta, O, Betleme..., ali i neke manje poznate poput laude iz srednjeg vijeka Rekoše proroci. Koncert je završen zajedničkom izvedbom poznate božićne pjesme Radujte se narodi.

Lijep odziv publike

Organizator koncerta bila je Srijemska biskupija. Voditeljica katedralnog zbora Sv. Cecilija iz Srijemske Mitrovice i sudionica u organizaciji ovog koncerta s. Cecilija Tomkić kaže kako je ugodno iznenađena odzivom publike.
‚‚Mogu reći kako sam jako zadovoljna, nisam očekivala ovaj broj ljudi, crkva je bila popunjena do posljednjeg mjesta. To me je jako iznenadilo, jer smo mi svi došli iz drugih župa. Zbor ove župe iz Petrovaradina nije pjevao, tako da sam vrlo, vrlo zadovoljna odzivom, ali sam isto tako zadovoljna i svim zborovima koji su nastupali. Na koncertu je sudjelovalo šest zborova i tri orkestra. Mi u biti nismo htjeli da bude više izvođača, bilo bi isuviše dugo, a crkva je prilično hladna, tako da je sat i pol vremena bilo sasvim dovoljno za ovaj prostor. U razgovoru sa zborovima koji su se prijavili zajednički smo se dogovorili oko programa. Dogovor je bio da bude od svega po malo, da se ne bi ponavljale pjesme, tako da ovog puta nije bilo srijemskih pjesama, neki zborovi su se odlučili za neke tradicionalne božićne pjesme, neki su se odlučili za neke modernije izvedbe", kaže s. Cecilija Tomkić.

Blagdan u glazbi

Članica mješovitog zbora župe Uzvišenja sv. Križa iz Rume Milena Mikolarac također nije mogla sakriti zadovoljstvo nastupom i odzivom publike.
‚‚Nama je bilo zaista lijepo i mi smo se zaista divno osjećali i produžili smo ovo božićno vrijeme koje treba trajati stalno u našim srcima. Naš zbor postoji više godina, radio je u različitim fazama, ali negdje otprilike 2006. Katarina Atanacković je preuzela ovaj zbor i nastavila rad s njim. Danas naš zbor broji nekih petnaestak članova, a večeras smo izveli tri numere: Božić naš, Transeamus usque Bethlehem i Radost svijetu svom", kaže Mikolarac.
Koncertu su, među ostalim, nazočili i srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, generalni vikar mons. Josip Ivešić, kancelar vlč. Tomislav Lasić, župnici župa Srijemske biskupije, Milosrdne sestre sv. Križa, te mnogi predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života Srijema i Vojvodine. Na kraju koncerta biskup koadjutor mons. Svalina uručio je zahvalnice sudionicima ovog glazbenog događaja. Sudionici koncerta izrazili su nadu da će se okupiti i sljedeće godine.

Izvor: Hrvatska riječ (I. B.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima