Humanitarni Božićni koncert u Surčinu

Objavljeno: 27.01.2023. Pregleda: 47

Božićni koncert u organizaciji Hrvatske čitaonice Fischer održan je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Surčinu 14. siječnja 2022. godine i bio je humanitarnog karaktera. Koncert je bio posvećen Katarini Satmari, djevojčici koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Na koncertu su se predstavili izvođenjem božićnih pjesama župni zbor Presvetog Trojstva iz Surčina, zbor Juventus iz Temerina, tamburaški orkestar Hrvatske čitaonice Fischer, akustični duo ARSAmatoria iz Temerina i obitelji Satmari i Gojani. Prikupljena financijska sredstva na koncertu u iznosu od 1.500 eura bit će uplaćena za Katarinino liječenje i njene potrebe.

Osmijeh kao nagrada

Osim Katarine, obitelj Satmari ima i sina Davida koji ima autizam. Osim puno pažnje i roditeljske ljubavi, za Katarinu i Davida potrebno je osigurati novčana sredstva za njihove potrebe i liječenje. Svaki vid moralne i financijske pomoći obitelji je od velike važnosti. Velika posjećenost humanitarnog Božićnog koncerta pokazala je da postoje ljudi velikog srca, spremni pomoći. „Svako dijete je Božji dar. Tako i ja prihvaćam svoju djecu. Prolazila sam kroz velike poteškoće prihvaćanja. Nije lako prihvatiti niti doći do dijagnoze i suočiti se sa svim kritikama. Nije lako, ali sam kao majka najradosnija kada vidim osmijehe na licima moje djece. Katarina je dobila lijek od države, terapiju spinrazu koju prima svaka četiri mjeseca. Međutim, bolest je progresivna i potrebna su nam sredstva za ortopedska pomagala bez kojih može doći do deformiteta kralježnice i stopala. Također, sredstva su nam potrebna za suplemente, za jačanje imuniteta, zatim za vertikalizator koji košta 5.000 eura i mala invalidska kolica čija je cijena 2.000 eura. To su za naša primanja veliki izdaci. Neizmjerno sam zahvalna organizatorima, sudionicima i posjetiteljima koncerta. Svaka podrška nam je od velike važnosti, pogotovo nama majkama djece s poteškoćama u razvoju”, kaže Katarinina majka Zoja Satmari.

Naše malo nekome znači puno

Članovi upravnog i nadzornog odbora surčinske udruge predložili su da ovogodišnji Božićni koncert bude humanitarnog karaktera, što su svi članovi rado prihvatili.
„Katarinina majka Zoja voditeljica je zbora u našoj udruzi i dolazi iz Temerina svirati kada god zatreba. Budući da obitelj Satmari ima dva bolesna djeteta, odlučili smo pomoći koliko možemo. Božićno vrijeme je prepoznatljivo kao vrijeme darivanja i uvijek trebamo pomoći onima koji su u našoj blizini i u potrebi. Ove godine smo odlučili da to bude Katarina”, istaknula je predsjednica surčinske udruge Katica Naglić.
Na koncertu je sudjelovao i zbor Juventus iz Temerina. „Često vidimo obitelj Satmari u crkvi u Temerinu na proslavi većih blagdana. Kada nas je Zoja pozvala da dođemo na Božićni koncert u Surčin, bila sam jako radosna. Svi članovi su imali želju odvojiti vrijeme, doći u Surčin i pjevati na ovom događaju i svojim skromnim doprinosom pomoći obitelji Satmari”, kaže dirigentica zbora Juventus Zsuzsanna Csernyák. Uz sudionike koncerta, svoj doprinos humanitarnoj akciji dao je i veliki broj župljana, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Općine Surčin, DSHV-a i svećenstvo Beogradske nadbiskupije. Ono što veseli je da su se javili još neki donatori spremni pomoći ovoj obitelji. A svi ostali koji su u mogućnosti mogu to učiniti uplatom na tekući račun Katarinine majke: Zoja Satmari, Jurija Gagarina 43/50 Novi Beograd, OTP banka, broj računa: 325930070204930670. Svrha uplate Humanitarna pomoć za Katarinu Satmari.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima