Bunarićko proštenje 2014.

Objavljeno: 15.09.2014. Pregleda: 44

Bunaricko prostenje2014-2Na svetište Gospe od suza na Bunariću u okolici Subotice, 30. i 31. kolovoza 2014. godine, na tisuće ljudi pohitalo Majci Božjoj u okrilje. Mnogi su došli kod Gospe potražiti utjehu, moliti i zahvaljivati za sve primljene milosti. Brojni vjernici Subotičke biskupije i gosti iz drugih okolnih biskupija hodočastili su svojoj nebeskoj zaštitnici.

Samom proštenju prethodila je trodnevnica koja je započela euharistijskim klanjanjem 28. kolovoza, koje je predvodio rektor svetišta mons. Slavko Večerin skupa s mladima župe Marije Majke Crkve. Nakon klanjanja VIS „Markovi lavovi“ iz Žednika održali su prigodni koncert duhovne glazbe. Sljedećeg dana, pobožnost križnoga puta predvodio je rektor mons. Slavko Večerin i kapelan iste župe vlč. Dražen Dulić. Bdijenje uoči samog proštenja, 30. kolovoza, predvodio je mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u zajedništvu sa subotičkim biskupom mons. dr. Ivanom Pénzesom. Službom riječi počelo je pokorničko bogoslužje, točnije priprema za sakrament svete ispovijedi, odnosno služba pokore, kada su vjernici imali priliku ispovjediti se i pomireni s Bogom sudjelovati u službi svjetla i na kraju sudjelovati u svetoj misi koju je predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić uz koncelebraciju braće svećenika.

Bunaricko prostenje2014-3Služba svjetla ili procesija sa svijećama i Gospinim likom, u kojoj su sudjelovale tisuće vjernika, učinila je ovu noć posebnom. I u svojoj propovijedi tijekom večernje mise mons. Beretić je između ostaloga rekao: „I večeras nemoj gledati na ono što bi se moglo dogoditi sutra. Isti vječni otac koji se za tebe brine danas, pobrinut će se za tebe i sutra i svaki dan tvoga života. Ili će te zaštititi od patnje ili će ti dati neiscrpnu snagu da je podneseš. Ako je Bog činio čudesna djela u životu blažene Gospe, još će čudesnija učiniti za nas slabe i nevoljne koji tražimo svjetlost, život i radost.“

Marijansko svetište na Bunariću 31. kolovoza okupilo je mnoštvo vjernika koji su sudjelovali na misnim slavljima tijekom cijeloga dana. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, zajedno s mađarskim vojnim ordinarijem mons. Lászlóom Bíróom, subotičkim biskupom mons. Ivanom Pénzesom i rektorom svetišta mons. Slavkom Večerinom te svećenicima Subotičke biskupije. Kao i prethodnih godina, na misnom slavlju su bili nazočni i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Nadbiskupa Hranića su na početku misnog slavlja pozdravile „kraljice“, dok su ovogodišnji bandaš i bandašica Petar Skenderović i Kristina Ivković u pratnji mladih u nošnji do oltara u svetištu donijeli Gospin lik.

Bunaricko prostenje2014-4U prigodnoj propovijedi mons. Hranić je istaknuo kako Crkva koja slijedi Isusa, koja je vjerna njegovoj riječi, dospijeva poput Marije pod križ. „Isus je osjećao da treba biti vjeran Ocu, da ne može samo govoriti ono što će drugi odobravati, da ne može činiti djela koja će oduševljavati masu, nego da njegova riječ mora biti proročka riječ, da mora biti riječ istine, bez obzira koliko ta proročka riječ istine, koliko njegova vjernost Ocu, bila zahtjevna i skupa i za njega osobno. I Crkva koja slijedi Isusa, koja je vjerna njegovoj riječi, dospijeva poput Marije pod križ. Onaj tko zastupa istinu i ono što je časno, istinito, dobro, pošteno, taj je u životu ponekad gubitnik. Onaj kojemu nije stalo do istine, čestitosti, poštenja, do vjernosti Bogu, često gledano našim ljudskim očima, bolje prolazi u životu baš zato što mu ništa nije sveto i zato što je u stanju sve i svakoga pogaziti samo da ostvari svoje sebične ciljeve. Čovjek vjernik, čovjek koji sluša glas vlastite savjesti, koji se trudi biti vjeran istini, taj čovjek si ne dopušta puno toga i zato u životu izabire onaj uži put o kojemu govori Isus, trnoviti put. Baš zato što je vjeran Bogu susrest će se s poteškoćama i križevima. Uzimam si slobodu u ljubavi i poniznosti sve nas upozoriti da se sve češće iz svjetovnoga mentaliteta i među nas vjernike uvlači shvaćanje da se o mnogim stvarima možemo dogovarati, a često da su istina i moral plod usklađivanja mnogobrojnih interesa različitih društvenih, gospodarski i političkih čimbenika. Suvremeno društvo, civilizacijske tečevine od nas traže da se o istini i moralu pregovara, ili da se o njima preglasavamo referendumom. Takvim pristupom se ustvari napušta kriterij objektivne i cjelovite istine, dobra i zla. Prema tom kriteriju istina je ono što smo mi dogovorili i moralno je ono što smo mi odredili. Zlo prestaje biti uvijek zlo, i samo zlo, prestaje biti moralna kategorija i postaje jednostavno sredstvo koje mogu opravdati određeni, ‘plemeniti’, ‘zajednički’ ili ‘viši’ ciljevi. U tu igru s istinom, koja je u službi parcijalnih interesa i prevlasti, uračunata su i određena objektivna zla, nepravde, tlačenja, izrabljivanja, podčinjavanja, nametanja sile... Tako suvremeni svijet gubi osjećaj za razlikovanje dobra i zla, jer i zlo biva interpretirano i uračunato u ciljeve nečijega napretka“ istaknuo je nadbiskup Hranić.

Bunaricko prostenje2014-1

Na kraju misnoga slavlja okupljenim vjernicima obratio se i mons. László Bíró, vojni ordinarij iz Mađarske, koji je istaknuo kako je rijeka uvijek najčišća na svojemu izvoru. „Ta misao došla mi je slušajući nadbiskupovu propovijed u kojoj je govorio o istini. Blažena Djevica upriličila se istini, a ne prema svojim interesima. Ona je stajala pod križem i onda kada je istina za nju značila križ“. Biskup je također izrazio radost što je mogao slaviti euharistijsko slavlje s braćom i sestrama Mađarima, a i sudjelovati na misi na hrvatskom jeziku. „Lijepo je sudjelovati u vjeri i oduševljenju. Čuvajmo našu vjeru, naše jedinstvo i čistoću“«, kazao je biskup Bíró. Ovome misnome slavlju prethodila je euharistija na mađarskom jeziku koju je predvodio mons. László Bíró, vojni ordinarij iz Mađarske, kao i dvojezična sveta misa koju je predvodio vlč. István Palatinus, župnik župe sv. Jurja iz Subotice, čiji su vjernici pješice hodočastili na Bunarić. U poslijepodnevnim satima dvojezično misno slavlje za stare i bolesne predvodio je preč. István Dobai, ravnatelj Caritasa Subotičke biskupije.

Tekst: Ž. Vukov
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima