Likovna kolonija u Šidu

Objavljeno: 15.09.2014. Pregleda: 38

Kolonija Sid2014-2U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Šid“ iz Šida, 30. i 31. kolovoza 2014. godine održana je druga po redu likovna kolonija. Ove se godine odazvao veći broj slikara nego lani, a osim slikara iz Subotice, Bačke Palanke i Šida, koloniji su se priključili i slikari iz Mađarske i Hrvatske. Najveći broj slikara došao je iz Subotice, iz Hrvatske likovne udruge „CroArt“, čija je suradnja s HKD-om „Šid“ počela prošle godine. Slikari su tijekom tri dana bili smješteni u rezidenciji „Ruski dvor“, gdje im je domaćin bio grkokatolički župnik Mihajlo Režak, a stvarali su i slikali u dvorištu župne kuće u Šidu.

Organizatori su zadovoljni velikim odzivom slikara, pogotovu što su ovoga puta gosti bili i slikari iz susjednih država, što je istaknuo predsjednik HKD-a „Šid“ Josip Pavlović. Svake večeri organizatori su slikarima priređivali druženje, a subota večer bila je posebna – uz okuse dobre srijemske hrane, slikare su zabavljali tamburaški orkestar HKD-a „Šid“ i pjesnici.

Kolonija Sid2014-0Kolonija je završena 31. kolovoza, kada su podijeljeni darovi i zahvalnice gostima, a gosti su u ime zahvale za srdačan prijem, uručili organizatoru i župniku Nikici Bošnjakoviću prigodne darove – slike. Sve slike nastale tijekom tri dana boravka, darovane su HKD-u „Šid“ i one će krasiti prostorije te udruge.

Likovnoj se koloniji ove godine priključila i slikarica Marta Peštalić iz Segedina koja je po prvi put boravila u Srijemu. „Prvi sam put u Srijemu i jako mi se dopada. Slikam od kada znam za sebe, raznim tehnikama, bavim se raznim temama, a godinama sam radila samo akvarel. Sada radim i ulje na platnu, volim mrtvu prirodu, pejzaže, ikone“, ističe ona.

Ivan Zovko iz Iloka drugi put sudjeluje na ovoj likovnoj koloniji. „Slikam već punih 40 godina. Slikar sam amater, svoje slike sam do sada izlagao u Bonu, Nici i Beču, a imao sam nekoliko samostalnih izložbi u Republici Hrvatskoj. Veoma sam zadovoljan što sam ponovno u Šidu i što imam priliku družiti se s umjetnicima“, kaže on.

Kolonija Sid2014-1

Jasmina Tabak-Gina iz Subotice ima pozitivne dojmove o koloniji. „Jako mi se sviđa ovdje i odgovora mi i ozračje. Glavni motivi su mi duhovni, a inače volim figurativno slikarstvo, ekspresiju lica i to radim već gotovo 30 godina.“

Tekst: S. Darabašić
Fotografije: Radio Šid

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima