Četrnaesti „Srijem Folk Fest“

Objavljeno: 29.08.2017. Pregleda: 33

Srem folkfest sl.1Oko 600 izvođača u 18 folklornih grupa iz 13 zemalja sudjelovalo je na Međunаrodnom revijаlnom festivаlu folklorа Srijem Folk Fest, koji je održan od 11. do 15. kolovoza u Srijemskoj Mitrovici. Na ovogodišnjem XIV. festivalu, osim predstavnika iz Čilea, Perua, Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, publici su se, već tradicionalno, predstavili HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice Banatskim (momačkim) nadigravanjem čime su sve prisutne oduševili kako plesom tako i nošnjama.

Cilj Festivаlа je njegovаnje i promovirаnje kulturа i trаdicijа svih nаrodа svijetа pjesmom, igrom, muzikom i kostimimа grаđаnimа i turistimа Srijemske Mitrovice. Svakako da je to prilika i da se postojeća folklorna kulturna društva na lokalnoj razini predstave i upoznaju sve prisutne sa svojom kulturnom baštinom. O značaju Srijem Folk Festa i sudjelovanja HKC-a Srijem – Hrvatski dom koordinator i koreograf Bojan Kadar kaže:

„Sudjelovanjem na tako velikoj manifestaciji imamo priliku ukazati na naš rad i mitrovačkoj publici pokazati dio naše hrvatske kulturne baštine, stil i način plesa, što svakako doprinosi očuvanju identiteta, Srem folkfest sl.2ali i priliku privući mlade da se bave folklorom“.

Osim navedenog cilja Festivala, svakako da se stvara prilika za uspostаvljаnje surаdnje i prijаteljskih odnosа među аnsаmblimа nа internаcionаlnom nivou, na što je ukazao i naš sugovornik:

„Uvijek se ostvari neki vid suradnje na načelu razmjene gostovanja ili iskustava. Upravo jedan od primjera te suradnje jeste s ovogodišnjim sudionikom Festivala iz Hrvatske – KUD-om Graničar- Lužani, s kojim proteklih nekoliko godina njegujemo folklornu suradnju. Ono što je lijepo ne treba kvariti, jer kad se jednom uspostavi pozitivan kontakt treba ga konstantno razvijati“, kaže Bojan Kadar.

Postojanjem ovakvih festivala potvrđuje se potreba i svjesnost društva da je kultura jedan od glavnih činilaca održavanja identiteta jednog naroda. Različitim stvaralačkim aspektima, kao sredstvom za prepoznavanje vlastitog identiteta, kulturno-umjetnička društva njeguju svoju tradiciju ali i stvaraju interkulturni dijalog i prostor za razumijevanje različitosti. HKC Srijem – Hrvatski dom jeste jedan od primjera koji nastoje svojim radom očuvati i njegovati hrvatsku tradiciju i identitet.

Stvorena je lijepa atmosfera među sudionicima, domaćinima i u samom gradu je ostvaren pozitivan duh, o čemu i svjedoči direktor festivala Petar Samardžić.

„Ovo je najveća i najposjećenija manifestacija u gradu, jer smo po broju sudionika jedan od najvećih festivala folklora u državi, a i šire. Sama manifestacija doprinosi prepoznavanju Srijemske Mitrovice među sličnim gradovima, a cilj festivala je upoznati se s tradicijama drugih zemalja i oni s našom.“

Izvor: Hrvatska riječ (Tamara Divljak)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima