Tavankutski HKPD „Matija Gubec u Novom Vinodolskom i Selcu

Objavljeno: 30.08.2017. Pregleda: 35

HKPD Matija Gubec u Novom Vinodolskom sl.1Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta ljetovalo je ove godine od 31. srpnja do 13. kolovoza u Novom Vinodolskom i Selcu. Prvi tjedan ljetovanja članovi tavankutskog Gupca proveli su u vili Rustica u Novom Vinodolskom. Boravak je organiziran u okviru suradnje Grada Zagreba i gradskog društva Crvenog križa iz Zagreba s kojima Tavankućani imaju višegodišnju suradnju. Boravak su podržali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ravnatelj Crvenog križa iz Zagreba Petar Penava. Tijekom boravka u Novom Vinodolskom gradonačelnik Milan Bandić je posjetio Tavankućane.

U svome pozdravnom govoru je rekao: „Pozdravljam naše sunarodnjake, Hrvate iz Srbije, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec na čelu s njihovim predsjednikom Ladislavom Suknovićem. Vama,HKPD Matija Gubec u Novom Vinodolskom sl.2 koji čuvate našu hrvatsku tradiciju, običaje, kulturu i hrvatski jezik, ja se od srca zahvaljujem. Koliko budete ‘vikali’ i koliko se budete borili, koliko budete smjeli, hrabri, odvažni i uporni, toliko ćemo našu hrvatsku enklavu sačuvati u Vojvodini, Srbiji i našem Tavankutu. Pozdravite sve one koji nisu s nama i recite im da je Zagreb bio i ostao s našom zajednicom u Srbiji, odnosno Vojvodini. Pozdravite i sve druge naše ljude i prijatelje koji žele dobro, koji žele da se ne osjećate tamo građanima drugoga reda nego da živite normalno, dostojanstveno, da čuvate svoj hrvatski ponos, svoje ime i prezime, ali da nikada ne zaboravite svoju matičnu domovinu.“

Suradnja s KUD-om Pojatno i Kupljenovo kod Zaprešića Tavankućane je povezala i s Gradom Zaprešićem. Gostovanje njihovih društava bila su povod da se gradonačelnik za njihov boravak u Tavankutu zahvali ljetovanjem u odmaralištu Crvenog križa Grada Zaprešića u Selcu.

„Suradnja i potpora Grada Zagreba i gradskog društva Crvenog križa je u projektnom smislu produbljena i usmjerena na razvojne projekte u Tavankutu. Boravak naših članova u Novom Vinodolskom je snažna potpora našim aktivnostima na polju očuvanja kulturne baštine i razvoja projektnih aktivnosti koje provodimo kroz djelovanje folklorne i tamburaške sekcije te projekta Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Imajući u vidu dobru partnersku suradnju s kulturno-umjetničkim društvima iz Kupljenova i Pojatna, te realizirane manifestacije tijekom ovogodišnjih uskršnjih blagdana u Subotici i Tavankutu pod okriljem Pasionske baštine i posjeta gradonačelnika Grada Zaprešića gospodina Željka Turka i našeg službenog posjeta Gradu Zaprešiću, iskazana je visoka zainteresiranost za uspostavu suradnje i s njihovim gradskim društvom Crvenog križa i kroz najavljeni oblik suradnje prvi puta je upriličen tjedni boravak naših članova u Selcu. Tijekom boravka su kandidirani mogući oblici nastavka suradnje. Suradnja s oba društva Crvenog križa je iznimno kvalitetna jer je iskazan visok stupanj ozbiljnosti i projektnih okvira u kojima bismo mogli surađivati. Prvi projektni koraci su već načinjeni i želja nam je ovaj oblik suradnje nastaviti, kako kroz boravak naše djece u njihovim odmaralištima tako i kroz preliminarno dogovorene oblike suradnje na drugim poljima u okvirima zajedničkih aktivnosti“, rekao je predsjednik HKPD Matija Gubec Ladislav Suknović.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima