Četvrta šetnja „CROz kuhinje Vojvodine" u Petrovaradinu

Objavljeno: 26.10.2021. Pregleda: 44

croz kuhinjuHrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina organiziralo je 25. rujna 2021. godine u autentičnom staromajurskom prostoru dvorišta Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin četvrti susret ljubitelja kulinarskih vještina „CROz kuhinje Vojvodine". Četiri ekipe obavijene dimom i mirisima hrane koju su odlučili spremiti, natjecale su se za naklonost brojne publike koja se odazvala pozivu Jelačića na druženje. Jela su bila začinjena pjesmom domaće klape Jelačić, koju su glazbeno pratili Zvonko Tadić i Živan Popović. Kao gosti nastupali su članovi glazbene sekcije nedavno osnovane Srpsko-češke udruge Beseda Petrovaradin. Delicije, vino, glazba i druženje bez posebnoga i elaboriranoga programa, koje su organizatori postavili kao imperativ ove manifestacije, pokazali su se kao iznimno dobra kombinacija, privukavši, osim natjecatelja, više od stotinu Petrovaradinaca (i ostalih Srijemaca), Novosađana, Subotičana, a bilo je i gostiju iz Hrvatske.

Momčadi iza mirišljavih dimnih zavjesa

Najranije su svoj recept počeli pretakati u jelo oni koji su došli s najudaljenije točke – članovi Udruge Široko iz Niša. Oni su spremili jelo očekivano od većine posjetitelja, ali na neočekivan način. Miro Čavara, predstavnik Udruge, kazao je da oni prvi puta sudjeluju na ovoj gastro-manifestaciji: „Donosimo stvari s juga Srbije. Prvi interkulturalni susreti uvijek se događaju uz pomoć vilice ili žlice, pa je to naš doprinos tome", kazao je Čavara.

Pokazalo se da je roštilj, u stvari, bio samo predjelo za riblje specijalitete. „Tu su dva šarana, pola glave i nekoliko parčadi soma, jedna babuška, trebalo bi da je tu i štuka ali je nema. Štuka daje specifičan miris, nešto posebno". Tako je specificirao sadržaj kotlića koji je grijao prof. dr. Marko Kovač, Berežac iz Petrovaradina i kulinarski veteran ove udruge, osamdesetjednogodišnji liječnik u mirovini, prekidan od strane ljubopitljivih i očito gladnih gostiju. „Gotovo četrdeset godina u mojoj obitelji umjesto klasičnog bačkog ručka, s juhom, umakom i mesom, svake nedjelje na stolu je riblji paprikaš. Moja ga djeca i ostali ukućani žele. Ispočetka sam ga spremao ja, a od početka pandemije idem na ručak kod obitelji svoje djece", kazao je Kovač, spremajući se sa svojim timom za početak kuhanja.

„Ovo nam je drugi put kako dolazimo ovdje. Prvi puta, prošle godine, bili smo samo gosti, a sada i mi spremamo hranu", kazao je Nikola Pavlić, član Udruge banatskih Hrvata, podružnice Starčevo. „Spremamo pečenu deveriku 'po starčevački' i nadamo se da će i gosti i domaćini uživati u našim specijalitetima. Deverike su ulovljene u Dunavu, kod nas u Starčevu. Lijepe su i svježe. Kada su u Starčevu radili pravi alasi, dok nisu bile podignute đerdapske hidrocentrale, Dunav je bio daleko brži, a deverika je bila alaski delikates. Oni su tu ribu ostavljali za sebe, nisu je prodavali. I dan danas je kod nas deverika vrlo cijenjena", kaže Pavlić, predstavljajući drugu dvojicu pomagača: Nemanju Petrovića i Željka Lazića.

Gastro-tim Srbija iz Srijemskih Karlovaca udruga je osnovana ove godine, no već dulje njeguje tradiciju druženja u prirodi s ljudima koji vole hranu iz našeg podneblja. Pravi izazov je bio pogoditi što je to drpano prase, koje je ova momčad spremila. I onaj tko je i onaj tko nije pogodio, ostao je iznenađen ovom delicijom.

Žlica, vilica i tanjur su nam svima zajednički

Mirko Turšić, predsjednik petrovaradinske hrvatske udruge, kaže da ova manifestacija ima za zadatak promicati kulinarstvo kao vještinu i tradiciju ovdašnje hrvatske zajednice. „Želimo na taj način istaknuti naše udruge koje imaju priliku da se ovim putem upoznaju, druže, razmijene recepte... Vezani smo za jelo i hrana nas čini zadovoljnim. Pokazalo se da ljudi vole ovakve manifestacije. Namjera nam je bila prikazati koliko je hrvatska zajednica i na ovaj način živa. Na prvom je mjestu želja HKPD-a Jelačić da bude dobar domaćin u neformalnom druženju udruga širom Vojvodine i Srbije i da se u tom druženju jedni drugima više približimo. Uglavnom sudjelujemo na manifestacijama u kojima je program vrlo gust, ne stignemo se u okviru njega družiti, pričati ni zbližiti. Ova manifestacija im želi biti ležerna dopuna", istaknuo je Turšić.

Gosti na ovom Jelačićevom druženju bili su opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu dr. Stjepan Glas, član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za informiranje Boris Udovčić, dopredsjednik Vijeća Darko Vuković, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i zamjenik predsjednika DSHV-a Goran Kaurić, predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Josip Bako i zamjenica načelnice Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada Vlasta Pokas Maestracci.

Manifestaciju su podržali Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Izvor: Hrvatska riječ ( M. Tucakov)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima