Izložba povodm jubilarne Međunarodne likovne kolonije „Bunarić"

Objavljeno: 26.10.2021. Pregleda: 48

bunaricVeć 25 godina u Subotici se ljeti, u vrijeme trajanja žetvenih svečanosti Dužijance, održava Međunarodna likovna kolonija Bunarić koju organizira Likovni odjel Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Kolonija je pokrenuta na inicijativu likovnog pedagoga i slikara Stipana Šabića (1928. – 2003.), ujedno i tadašnjeg voditelja Likovnog odjela. Isprva se održavala na salašu Paje Đuraševića, smještenom u blizini marijanskog svetišta Bunarić, a danas je sjedište kolonije HKC-a Bunjevačko kolo.

U povodu navedenog jubileja – četvrt stoljeća bunarićke kolonije – u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, u ponedjeljak, 27. rujna 2021. godine, otvorena je izložba na kojoj je prikazan izbor od 51 djela iz fonda dosadašnjih saziva ove likovne manifestacije.

Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin je ovom prigodom podsjetio kako je tijekom 25 saziva, stvaranja i prijateljevanja domaćih i gostujućih slikara, nastalo oko 800 slika.

„Nastalo je jedno ozbiljno kulturno blago HKC-a Bunjevačko kolo. Stoga, težak je bio zadatak našeg Povjerenstva koje za ovu prigodu trebalo odabrati samo 50 radova. Na prvom mjestu za koloniju trebamo odati priznanje likovnom pedagogu Stipanu Šabiću, spiritus movensu likovnog stvaralaštva hrvatske zajednice u ovim krajevima. Dobri poznavatelji likovnih prilika znaju da je gospodin Šabić prije nego što je došao u HKC i u njemu organizirao Likovni odjel, i samu koloniju Bunarić, znatno ranije, još 1961. to isto uradio i u HKPD-u Matija Gubec iz Tavankuta. Zahvala ide i svim drugim voditeljima Likovnog odjela do današnjih dana", rekao je Lazar Cvijin.

Izložbu je otvorio subotički arhitekt i član Likovnog odjela mr. Antun Rudinski, koji je ujedno i autor teksta u katalogu izložbe. Prva kolonija je, kako podsjeća, održana 1997., na kraju XX. stoljeća, a uspješno je nastavila svoj rad i u XXI. stoljeću. Tijekom protekloga razdoblja na kolonijama je sudjelovalo više od 80 likovnih stvaralaca iz regije (ali i drugih država svijeta), od kojih i mnogo akademskih slikara.

„S obzirom na brojnost sudionika, slikara, kao i protekli značajni vremenski period, stvorena su vrijedna likovna djela, osebujnog izričaja počevši od beskrajnog spektra boja, primjenom različitih slikarskih tehnika. Viđenja su to njihovih autora, stvarnog ili nestvarnog svijeta, nastalog tijekom stvaranja, ali ipak prepoznatljivog. Neki od autora ostali su vjerni svom slikopisu, a neki su se upustili u avanturu traganja za nečim novim, samo njima znanim u svom likovnom stvaranju. Prepoznatljivi su jasno i jedni i drugi! Za uspješan rad Odjela valja iskazati i veliku zahvalnost brojnim sponzorima, znanim i neznanim, ali i ljubiteljima ove vrste umjetnosti", navodi Antun Rudinski.

U programu otvorenja izložbe nastupila je vokalna solistica Marija Kovač u pratnji Tamburaškog sastava Ruže. Izložba je otvorena do nedjelje, 3. rujna.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima